Martor în dosarul lui Dragnea: ”Îmi era frică de el, nu făceam parte din gașca acestuia”
Anisa Stoica, angajată de la DGASPC Teleorman, dar care şi-a desfăşurat activitatea la organizaţia locală a PSD, a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că îi era frică de Liviu Dragnea și că nu făcea parte din "gaşca" acestuia.
Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, cele două angajate de la DGASPC Teleorman care şi-au desfăşurat de fapt activitatea la PSD Teleorman, au fost citate miercuri la Instanţa supremă pentru a fi audiate în calitate de inculpate. Cele două şi-au recunoscut anterior vinovăţia.
Adriana Botorogeanu a refuzat să fie audiată de judecători, însă Anisa Stoica a acceptat să răspundă la întrebările instanţei, ale procurorului de şedinţă şi ale avocaţilor, relatează Agerpres.
Anisa Stoica a relatat că în anul 2006 îşi desfăşura activitatea în prea locală din Teleorman, iar la o întrunire de la Camera Deputaţilor, unde era prezentă şi Adriana Botorogeanu, Liviu Dragnea i-a propus o colaborare cu PSD.
"Am făcut cunoştinţă cu Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor. Ulterior, ne-am întâlnit la sediul Consiliului Judeţean Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că doreşte să înfiinţeze un birou de presă în cadrul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. I-am spus că nu m-am mai ocupat de PR, însă aş fi de acord să încerc. La acea dată, s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcţie. Au mai fost aduşi doi jurnalişti din presa locală. Eu am lucrat trei luni de zile fără să fiu remunerată. Ceilalţi jurnalişti au plecat, dar eu am rămas. Domnul Dragnea m-a întrebat, la un moment dat, dacă situaţia mea cu angajarea s-a rezolvat şi eu i-am spus că nu şi că nu ştiam cine trebuia să o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Liviu Dragnea pentru a fi angajată (...) S-a luat hotărârea să fiu angajată în cadrul DGASPC Teleorman. Eu eram nelămurită cu privire la activitatea concretă pe care o voi desfăşura, la partid sau la DGASPC, şi mi s-a răspuns ca voi rămâne la partid. Am întrebat: Eu unde mă duc? Erau mai multe persoane prezente, dar nu pot preciza cine mi-a spus că voi lucra la partid. Ulterior, am dat examen şi am fost angajată la DGASPC", a declarat Anisa Stoica.
Ea a relatat că, la scurt timp după acel episod, a fost chemată împreună cu Botorogeanu în biroul directoarei de la DGASC Teleorman, Alesu Floarea, care le-a întrebat de ce nu vin la serviciu.
"Alesu Floarea ne-a spus ca măcar să venim jumătate din timp la DGASPC, câteva ore, şi jumătate la partid. Noi i-am spus atunci: hotărâţi-vă ce trebuie să facem? Nu ştiu de unde ştia Floarea Alesu că eu şi Botorogeanu ne desfăşuram activitatea la partid. Floarea Alesu a ieşit din birou şi apoi a revenit după puţin timp şi ne-a spus ca să nu venim deloc la DGASPC şi să ne ducem la partid. Să nu ne vadă deloc pe acolo. Am procedat în consecinţă şi ne-am conformat sarcinilor trasate, pentru că decizia a fost luată peste capul nostru", a adăugat Anisa Stoica.
"V-a obligat cineva? Puteaţi să nu vă duceţi", a întrebat-o preşedintele completului de judecată.
"A fost o opţiune neinspirată. Plătesc grav o prostie. Eu nu m-am simţit niciodată protejată de Liviu Dragnea. Eu nu am făcut parte din gaşca lui Liviu Dragnea. Îmi era frică de Liviu Dragnea, să nu îmi pierd locul de muncă. Dar nu e vina lui. Odată mi-a zis: eu nu am mâncat pe nimeni niciodată (...). Mi-a fost foarte drag să lucrez cu Liviu Dragnea şi nu m-am simţit niciodată obligată să accept propunerea lui Dragnea de a lucra la partid. Este un om în care am avut foarte mare încredere şi în care am văzut un mare potenţial. Repet, dacă aş fi ştiut că este un caz penal, nu aş fi acceptat şi îmi pare rău (...) Nu am discutat niciodată cu Bombonica Prodana în legătură cu angajarea şi menţinerea mea pe post. De altfel, nu m-am întâlnit niciodată cu ea (...). Dragnea era singurul din PSD Teleorman căruia îi păsa de situaţia angajaţilor din partid. Ceilalţi nu păreau interesaţi", a precizat ea.
Procesul continuă cu audierea unui alt inculpat, după care Liviu Dragnea va da o declaraţie în faţa judecătorilor.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman.
Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent.
Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman.