Dragnea a dat prima declarație ca inculpat. Ultimul termen al procesului, pe 25 aprilie

×
Codul embed a fost copiat

Președintele PSD Liviu Dragnea a stat 7 ore la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost judecat alături de fosta lui soție, Bombonica Prodana. El a dat prima sa declarație în acest proces, în calitate de inculpat.

Asta în timp ce fosta doamna Dragnea a cerut oficial ca în cazul ei să înceteze procesul, deoarece a achitat prejudiciul.

Ultimul termen al procesului a fost stabilit pentru 25 aprilie.

Liviu Dragnea a intrat în sediul Instanței Supreme protejat de un dispozitiv impresionant de jandarmi, care a fost trimis special pentru siguranța șefului Camerei Deputaților.

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea: N-am fost la ziua niciunui şef din SRI şi nici n-am tăiat vreun porc
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Chiar și așa, Dragnea nu a reușit să scape de vacarmul oamenilor care s-au strâns în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru a protesta față de șeful PSD.

Dragnea este judecat în acest dosar pentru 2 capete de acuzare - instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. El a urmărit cu sufletul la gură declarațiile date de martorii solicitați în apărarea sa, adică unii colaboratori din județul Teleorman, care au spus că nu cunosc prea multe detalii despre cele 2 angajate ale PSD Teleorman care erau plătite din bugetul Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman.

Trei dintre inculpații trimiși în judecată au cerut să fie judecați pe procedura simplificată, ceea ce înseamnă că acceptă acuzațiile, ceea ce va face ca în cazul în care vor fi condamnați limitele de pedeapsă să fie reduse cu o treime.

Momentul în care aceste două angajate au oferit detalii despre faptul că lucrau la PSD, deși erau plătite dintr-un buget public nu a fost câtuși de puțin acceptat de Liviu Dragnea, care în repetate rânduri a schimbat replici cu avocatul său.

El a dat în acest proces în care este acuzat de corupție prima declarație în calitate de inculpat. Însă cel mai important moment al zilei a fost chiar la începutul ședinței de judecată, când avocatul Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui liviu Dragnea, a cerut în mod oficial instanței de judecată să înceteze procesul penal împotriva ei, câtă vreme, spune ea, a achitat prejudiciul pe care i-l impută procurorii DNA și cei de la Direcția pentru Protecția Copilului.

Avocatul mai spune că nu trebuie să interpretăm această solicitare neobișnuită ca un act de recunoaștere a vinovăției, ci mai degrabă ca un motiv de clemență atunci când judecătorii vor lua decizia și va fi judecat de judecătorii Instanței Supreme.

Însă Dragnea a spus că nu acceptă procedura simplificată și prin urmare nu acceptă acuzațiile, ca să încerce să-și dovedească nevinovăția.

Timp de aproximativ 100 de minute, Dragnea le-a vorbit celor 3 judecători din complet despre neimplicarea lui în acest scandal de corupție.

Membrii completului de judecată au recurs la o procedură rară, aproape neîntâlnită: confruntarea dintre Liviu Dragnea și o altă inculpată din dosar, o fostă directoare a Protecției Copilului Teleorman, Floarea Alesu.

În timp ce femeia îl acuza pe Dragnea ar fi făcut presiuni pentru ca cele 2 angajate să fie menținute la PSD Teleorman, dar să fie plătite din bugetul public, liderul PSD respingea categoric toate aceste afirmații.

În timp ce era în sala de judecată, Dragnea a asistat și la alte audieri, fie de martori convocați chiar de apărare, respectiv de colaboratori de la Consiliul Județean Teleorman, fie de audierea celor care au recus la procedura simplificată, acceptând implicit acuzațiile.

Una dintre cele două angajate a vorbit despre teama pe care o inspira Liviu Dragnea atunci când se punea în discuție ca ele să muncească la PSD, dar în realitate să fie plătite de la stat. Însă Dragnea a spus că din punctul lui de vedere niciuna din aceste declarații nu îi creează probleme și că mizează pe decizia judecătorilor instanței supreme, care vor lua în discuție cererea inedită a avocatului Bombonicăi Prodan, fosta sa soție, de încetare a procesului în cazul său, pentru că ar fi achitat prejudiciul.

Termenul final a fost fixat pe 25 aprilie, când va avea loc confruntarea finală dintre apărare și acuzare, atunci când procurorii vor cere probabil condamnări în rândul celor trimiși în judecată.

Dragnea în instanţă: Am fost trimis în judecată fără probe, doar pe declaraţii, bârfe şi zvonuri

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a fost trimis în judecată de DNA în dosarul DGASPC Teleorman fără probe, doar pe "declaraţii, bârfe şi zvonuri".

"Am citit dosarul, rechizitoriul, declaraţii, stenograme şi vă spun sincer că am fost trimis în judecată fără probe, doar pe declaraţii, bârfe, zvonuri auzite la şpriţ. Eu nu am înţeles de ce am fost trimis în judecată. În opinia mea, nu sunt probe. Sunt ţinta DNA", le-a spus Dragnea magistraţilor, potrivit Agerpres.

Pe parcursul a aproape două ore, Liviu Dragnea a invocat prevederi legale, a făcut referire la declaraţiile date de ceilalţi inculpaţi în dosar şi le-a spus judecătorilor că este nevinovat.

El le-a explicat magistraţilor contextul în care a cunoscut-o pe Anisa Stoica.

"Am înţeles acuzaţiile DNA, doar că le resping categoric, deoarece mă consider nevinovat. În perioada 2006 - 2012, când am fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi al PSD Teleorman, nu a existat nicio relaţie privilegiată cu Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Pe Botorogeanu o cunoşteam înainte de 2004, în contextul relaţiilor de partid. Ea lucra la un birou parlamentar. Pe Stoica am cunoscut-o la o manifestare de partid, unde a fost o discuţie în pauză între membrii de partid şi presa locală din Teleorman. Era o discuţie informală. Se discutau chestiuni politice. Atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar trebui să aibă o mai bună relaţie cu mass-media şi eu am spus: 'daţi-ne idei'. Era prin 2005 - 2006. În glumă, cred, cei din presă au spus: 'asta vă costă'. Eu am zis că nu avem bani de consultanţă şi nici să angajăm pe cineva. O organizaţie judeţeană de partid nu era ca la o fabrică, unde să lucreze oameni cu program, cu organigramă. Ulterior, cred că la sediul de partid, a venit Anisa Stoica, ca un fel de continuare a discuţiei de la acel eveniment politic, ca să discutăm cum s-ar putea face o colaborare cu ea pe partea de comunicare. (...)

Anisa Stoica m-a întrebat dacă putem să realizăm o colaborare între ea şi PSD în domeniul comunicării. Eu i-am spus că nu eu fac angajări, ci secretarul de partid şi că poate să colaboreze voluntar cu partidul. Ulterior, când am avut o şedinţă de birou permanent la PSD Teleorman, după ce s-a terminat şedinţa, era multă lume acolo, la un moment dat Anisa Stoica mi-a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am sugerat să îşi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid. Nu i-am cerut să meargă să se angajeze la DGASPC Teleorman şi nici nu am vorbit cu cineva de la Direcţie", a declarat Dragnea.

El a negat că i-ar fi cerut directorului DGASPC Teleorman, Alesu Floarea, să le menţină în funcţie pe cele două angajate.

"Eu nu am ştiut că cele două angajate nu vin la serviciu la DGASPC Teleorman şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă despre acest lucru. Este adevărat că le vedeam pe cele două la partid, o dată sau de două ori pe lună, când aveam birourile permanente. (...) Ele acum sunt două personaje importante, figuri publice. La acea vreme nu erau persoane importante, de notorietate, nici măcar la nivelul oraşului Alexandria", a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a adăugat că în rechizitoriu se spune în mod greşit că DGASPC Teleorman se afla în subordinea lui directă, ca preşedinte al CJ Teleorman.

În plus, el a arătat că nu avea posibilitatea, subiectiv, de a o demite sau schimba pe Floarea Alesu din funcţia de director al DGASPC Teleorman.

"Doamna Alesu nu mi-a prezentat niciodată situaţia celor două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica - şi nici situaţia concretă a altui angajat. (...) Eu am stabilit două reguli la CJ Teleorman. Prima - orice discuţie se putea face în prezenţa doamnei Magheru, director Programe/strategii în CJ Teleorman, a coordonatorului din CJ al respectivei instituţii şi, evident, cu şeful entităţii respective. A doua regulă - să nu se discute cu şefii instituţiilor subordonate CJ Teleorman aspecte care nu intră în sfera de activitate a Consiliului Judeţean.

În acest context, nici doamna Alesu şi nici altcineva nu mi-a spus că cele două angajate încasau salariu şi nu ar fi venit la serviciu. (...) Eu am fost trimis în judecată pe bârfe şi zvonuri. S-a tot vorbit în ultima perioadă, zvon în Alexandria, că li s-ar fi sugerat celor două angajate că, dacă ar spune câteva lucruri despre mine, eventual să mă aducă în această poveste, ar primi o pedeapsă mai uşoară, poate şi altceva. Nu am certitudinea că ceea ce am auzit este real sau nu. (...) Floarea Alesu a susţinut că a discutat cu mine şi ar fi comunicat şi altor două persoane - Vlad Eugen şi Dumitrescu Mircea, deşi aceştia nu confirmă asta. Nu se poate ca toată lumea să mintă şi doar Alesu Floarea să spună adevărul", a afirmat Liviu Dragnea.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Fosta soţie a lui Dragnea anunţă că a plătit prejudiciul în dosarul DGASPC Teleorman
Fosta soţie a lui Dragnea anunţă că a plătit prejudiciul în dosarul DGASPC Teleorman

Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a cerut miercuri judecătorilor de la ÎCCJ încetarea procesului împotriva sa în dosarul DGASPC Teleorman, susţinând că a achitat prejudiciul în acest dosar.

Dragnea: N-am fost la ziua niciunui şef din SRI şi nici n-am tăiat vreun porc
Dragnea: N-am fost la ziua niciunui şef din SRI şi nici n-am tăiat vreun porc

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a negat că ar fi fost la aniversarea vreunui şef din SRI.

Ponta: Dragnea ar fi fost vizat de un flagrant al DNA când era vicepremier
Ponta: Dragnea ar fi fost vizat de un flagrant al DNA când era vicepremier

Fostul premier Victor Ponta susţine că Liviu Dragnea şi firma Tel Drum au fost protejaţi ai statului şi că actualul preşedinte al PSD ar fi fost vizat de un flagrant al DNA în perioada când era vicepremier.

Nou termen în dosarul „Bombonica”, în care Dragnea e judecat pentru fapte de corupție
Nou termen în dosarul „Bombonica”, în care Dragnea e judecat pentru fapte de corupție

Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, şi fosta soţie Bombonica Prodana, sunt judecaţi pentru presupuse abuzuri, a continuat marți la Instanţa supremă.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.