Marea înarmare a României. Cât ne costă și cum arată cel mai mare plan de modernizare a armatei
Marea înarmare a României a fost anunţată miercuri de Ministrul Apărării.
Aşadar, vom cumpăra de la firmele americane: rachete, elicoptere, avioan şi transportoare blindate de 3 miliarde de dolari. Vestea bună este că parte din aceste arme vor fi produse în fabricile noastre, iar asta înseamnă locuri de muncă pentru sute de oameni.
În următoarele 3 luni Armata Română are de dat 3 miliarde de euro pentru înzestrare aşa cum s-a angajat în faţă partenerilor NATO. Din cele 8 programe multianuale 4 au fost deja demarate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doi la sută din PIB pentru Apărare nu se negociază. Din 3 miliarde de euro, 40 % se duc pe înzestrare, deci România are un coş de cumpărături pentru armament de 1,2 miliarde de euro pe an. Pe ce se duc? Pe sisteme anti-rachetă Patriot.
Le luăm în următoarele trei luni. Pe viitor, vom cumpără încă 36 de avioane F-16 pe lângă celelalte 12. Urmează 45 de elicoptere de atac de la Bell, construite şi în Texas, dar şi la Ghimbav.
Mai luăm şi 200 de transportoare blindate: câteva zeci din străinătate, restul, fabricate aici, în România. Aşadar, banii vor intra în contul firmelor americane Raytheon, Lockheed Martin, Bell şi General Dynamics.
Prima achiziţie, cea a unui sistem de rachete Patriot ar putea costă în jur de 3 milioane de dolari iar banii s-ar putea da în rate.
Mihai Fifor: "Mentenanţa se va face în România la una din companiile româneşti, vedem la care, va asigur că până la finele anului.”
Transportoarele blindate Pirahna ar da de muncă multor muncitori de la Uzina Mecanică Bucureşti pentru că doar primele 30 din cele 227 de maşinării de lupta ar fi produse în Elveţia. Restul s-ar fabrica aici, iar statul român ar plăti în jur de 900 de milioane de dolari pentru ele.
Pentru cele 36 de avioane F16, s-ar putea aloca aproape 20 de milioane de dolari pentru fiecare aeronava de luptă, pentru că acestea ar fi luate la mâna a două în timp ce elicopterele de atac, care se vor construi şi la Ghimbav, pot costa 25 de milioane de dolari bucata.
Preşedintele Iohannis a anunţat că în România se vor înfiinţa două noi comandamete NATO, unul pentru operaţiuni speciale şi unul pentru apărare cibernetică.
Klaus Iohannis: "În cazul forţelor pentru operațiuni speciale am aprobat recent un plan robust pentru dezvoltarea acestora pentru următorii 10 ani şi vizează toate elementele: integrarea în nouă structură de forţă a armatei, comanda şi controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea şi cooperarea la nivel regional."
România a început cel mai mare program de modernizare a armatei din ultimii 30 de ani.