Camioanele vechi de 40 de ani ale Armatei Române vor fi înlocuite
Camioanele vechi de 40 de ani din dotarea Armatei Române vor intra în istorie. Ministerul Apărării a anunțat o achiziție uriașă de peste 3.000 autocamioane și platforme multi-funcționale.
Cea mai importantă condiție pentru firmele care vor contractul este să le producă în România. Iar asta înseamnă că vom avea în țară și o fabrică nouă de camioane. Bugetul este de 3,4 miliarde de lei.
Astfel de camioane găseşti în aproape toate bazele militare din ţară. Unele sunt fabricate în anii 1980 iar piese de schimb nici nu se mai găsesc.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
Ar trebui neapărat înlocuite iar din 2006 Ministerul Apărării a pus pe lista de achiziţii camioane noi însă abia acum vorbim şi de o licitaţie pentru 2902 autocamioane şi 363 de remorci.
Nevoia acută de maşini noi în sistemul de apărare a ieşit la iveală în cel mai dramatic mod cu putinţă anul trecut în iunie când un astfel de camion care transporta 13 militari ai batalionului 30 vânători de munte s-a răsturnat într-o râpă din Argeş.
Trei soldaţi nu au supravieţuit iar şoferul ar fi spus că sistemul de frânare a cedat în mers. Primul pas în schimbarea vechiturilor a fost făcut în ianuarie. MAPN a atribuit atunci un alt contract de 128 de milioane de euro către firmă iveco, pentru 173 de camioane militare 6x6. Ar trebui să fie livrate în cel mult 11 luni.
Acum, firma care va câştiga noua licitaţie, trebuie să livreze toate camioanele şi remorcile în maximum 7 ani. Totodată, trebuie să respecte câteva condiţii.
În primul an de contract, trebuie să livreze 345 de produse în toate configuraţiile şi va primi pentru ele peste 1 miliard de lei fără tva. După această primă transă, furnizorul e obligat să integreze producţia camioanelor în industra de profil din România. Asta înseamnă că o parte din restul de 2 miliarde şi jumătate de lei să se întoarcă în economia românească.
Chiar dacă este cea mai mare licitaţie pe care o anunţă Ministerul Apărării, contractul va acoperi doar o parte din nevoile Armatei Romane.
În programul „Platforme auto, multifuncționale - pe roți" aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării necesarul de platforme de transport este de aproape 14.000. Termenul limită până când pot fi depuse oferte este 13 august.