Manifestari culturale, cu ocazia aniversarii a 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

Astazi se implinesc 162 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), unul dintre cei mai importanti poeti si prozatori romani. Incepand din 2011, pe 15 ianuarie se sarbatoreste si Ziua Culturii Nationale.

Gala Tinerilor Scriitori, un concert al Filarmonicii "George Enescu", expozitii si recitaluri de poezie se numara printre manifestarile ce vor avea loc in Bucuresti si in tara pentru a marca Ziua Culturii Nationale si implinirea a 162 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie.

Anul acesta, pentru a doua oara, in ziua nasterii lui Eminescu, se sarbatoreste Ziua Culturii Nationale. Cu aceasta ocazie, Ministerul Culturii finanteaza o serie de evenimente, in timp ce serviciile publice de radio si televiziune difuzeaza programe speciale, potrivit Legii 238/2010, prin care data de 15 ianuarie a fost declarata Ziua Culturii Nationale.

Academia Romana organizeaza duminica, de la ora 11.00, o sesiune solemna dedicata Zilei Culturii Nationale, in cadrul careia va lua cuvantul Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura, cel care a coordonat publicarea manuscriselor lui Mihai Eminescu.

Cele 14.000 de pagini de manuscris au fost publicate in 38 de volume facsimilate, dar si pe suport CD, in perioada 2005 - 2009.

Citește și
pestera bolii, hunedoara
Actorii se muta in subteran. Teatru la Pestera Bolii din Hunedoara
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

TNB va include in repertoriul permanent spectacolul prezentat pana acum in tara si peste hotare. Recitalul va mai fi prezentat si la Academia Romana, duminica, in cadrul sesiunii solemne dedicate Zilei Culturii Nationale.

Totodata, Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti, in colaborare cu Academia Romana si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, onoreaza Ziua Culturii Romane cu doua evenimente - o expozitie de arta romaneasca si un concert extraordinar, duminica, de la ora 18.30.

Vor sustine discursuri aniversare ministrul Culturii, Kelemen Hunor, si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.
Concertul sustinut de Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" va fi dirijat de Horia Andreescu.

Duminica, de la ora 17.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) "Carol I" din Bucuresti va avea loc Gala Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2011, eveniment initiat de poetul Dan Mircea Cipariu, organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Administratia Fondului Cultural National, BCU si Asociatia Euro Culturart si coprodus de Radio Romania Cultural si TVR Cultural.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatura romana, cu varste intre 18 si 35 de ani, din spatiul geografic si cultural romanesc.

La Botosani, Ipotesti si Vorona, dar si in orasele Balti si Soroca din Republica Moldova vor avea loc, de vineri, Zilele Eminescu, organizate de Fundatia Culturala Hyperion - Caiete botosanene.

Evenimentul se va incheia duminica, cu gala de decernare a Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, editia a XIV-a, si Opera Omnia, editia a XXI-a, prezentata de actorul Marius Rogojinschi la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani.

La gala vor sustine un recital artistii Mircea Tiberian si Nadia Trohin. Printre participantii la eveniment se numara Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Mircea A. Diaconu, Dinu Flamand, Ion Mircea si Varujan Vosganian.

Duminica, Editura Casa Radio lanseaza volumul "Vis", cu 31 de poeme eminesciene, descifrate de regretatul eminescolog Petru Cretia, alese si prezentate de Mircea Cartarescu, ce cuprinde si un CD pe care versurile sunt recitate de Marcel Iures. In volum sunt incluse si cinci pasteluri originale semnate de binecunoscutul ilustrator de poezie Tudor Jebeleanu.

Cu ocazia implinirii a 162 de ani de la nasterea lui Eminescu, editura "Cununi de stele" organizeaza pe 19 ianuarie, de la ora 16.00, la Muzeul Literaturii din Bucuresti, evenimentul intitulat "Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu", dedicat primei traducatoare a poetului român in spatiul asiatic.

Ziua Culturii Nationale si aniversarea lui Eminescu, sarbatorite in strainatate

Institutul Cultural Roman (ICR) Budapesta reia proiectul "E-mail-uri eminesciene", prin care, de ziua poetului, trimite la peste 600 de adrese electronice din baza sa de date texte traduse din opera lui Eminescu.

In acest an, manifestarea marcheaza si centenarul mortii lui Ion Luca Caragiale. Sub titulatura "E-mailuri eminesciene, caragialiene, carti audio si invitatie la studio", vor fi trimise texte in traducere maghiara din satirele lui Eminescu in jonctiune cu schitele lui Caragiale.

E-mail-urile atrag atentia asupra bibliotecii de la ICR Budapesta, care dispune de un fond de carte de peste 16.000 de volume, printre care facsimile ale manuscriselor eminesciene, atat in varianta tiparita, cat si in format digital, dar si aproximativ 40 de carti audio, inclusiv inregistrarile unor piese caragialiene.

Institutul de la Chisinau, care poarta numele poetului Mihai Eminescu, organizeaza, duminica, o expozitie de carte pentru copii pe teme eminesciene, o expozitie de pictura si concertul "Dor de Eminescu", sustinut de orchestra Teatrului National de Opera si Balet din Chisinau, cu doua invitate speciale - sopranele Olga si Claudia Caia, stranepoatele lui Ion Creanga.

Luni, ICR Chisinau organizeaza conferinta publica "Eminescu si viziunea paradiziaca", sustinuta de presedintele ICR, Horia Roman Patapievici.

Evenimentul este conceput pentru a marca ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu, zi care va deveni si sarbatoare oficiala a ICR Chisinau, care ii poarta numele.

La eveniment vor fi invitati sa participe personalitati politice si economice, conducatorii principalelor institutii de cultura din Republica Moldova, ale ONG-urilor cu profil cultural, partenerii si bursierii ICR Chisinau.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Romania, te iubesc. Ofelia Popii, alias Madam Bulandra, actrita cameleon premiata in Europa
Romania, te iubesc. Ofelia Popii, alias Madam Bulandra, actrita cameleon premiata in Europa

E poreclita de colegii din teatru "Madam Bulandra", pentru ca nu-i slabeste o clipa. Actrita Ofelia Popii respira teatru si ar vrea ca toti din jur sa respire ca ea, alert si hotarat.

Actorii se muta in subteran. Teatru la Pestera Bolii din Hunedoara
Actorii se muta in subteran. Teatru la Pestera Bolii din Hunedoara

Un spectacol inedit are loc in această seară in Pestera Bolii din muntii Sureanu, judetul Hunedoara.

Chipul lui Iisus Hristos manjit cu fecale, de dragul artei. Blasfemia care inflameaza credinciosii
Chipul lui Iisus Hristos manjit cu fecale, de dragul artei. Blasfemia care inflameaza credinciosii

Politia pariziana a arestat 20 de crestini fundamentalisti, care au luat cu asalt un teatru din capitala Frantei si au aruncat inauntru bombe urat mirositoare.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.