Manele la maximum. Cum reușea clanul Butoane să păcălească microfoanele poliției
Clanul Butoane, devenit celebru prin scandalurile în care a fost implicat, dar şi pentru faptul c-a reuşit să facă legea în oraşul Giurgiu, a fost ridicat de procurorii DIICOT.
După 30 de razii făcute miercuri dimineaţă, 20 de suspecţi au fost duşi la audieri pentru o lista impresionantă de infracţiuni printre care cămătărie sau proxenetism.
În trecut, numele clanului a fost legat de moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy, dar şi de un grup infracţional la care aderase inclusiv afaceristul Nicole Saikaly, intrat în atenţia presei după relaţia pe care a avut-o cu Gina Pistol.
Operaţiunea procurorilor DIICOT în Giurgiu arată că în acest judeţ clanurile mafiote fac legea de mai bine de 8 ani.
Octavian Grecu este considerat de anchetatori liderul unei grupări cu ramificaţii atât de puternice în toată societatea românescă, încât nu a putut fi condamnat niciodată pentru vreo faptă penală.
Octavian Grecu, judecat în prezent pentru o evaziune fiscală petrecută în 2010, ar fi continuat în acest timp să îşi dezvolte afacerile ilegale, spun procurorii DIICOT.
În încercarea de a dovedi acuzaţiile de şantaj, camătă, proxenetism, înşelăciune, trafic cu minori, investigatorii aveau nevoie de probe.
Nu voiau să păţească la fel ca în alte dosare deschise de-a lungul timpului împotriva clanului Butoane. De câte ori instalau microfoane acolo unde ştiau că se întâlnesc membrii grupării, în sala respectivă se auzeau doar manele.
De câte ori organizau o percheziţie ştiind că vor găsi bani sau alte valori, locul era golit înainte. Banii, milioane de euro, ar fi fost mutaţi, în unul dintre cazuri, într-o biserică. Astfel, procurorii şi-au dat seama că aveau informatori în rândurile lor.
Acum, procurorii DIICOT au strâns probe şi vorbesc despre o structură criminală mamut. O aripă a grupării se ocupa de camătă. Suspecţii le dădeau banii împrumut cu dobânzi uriaş celor refuzaţi de bănci, cerând în schimb garanţie casa datornicilor. După ce aceştia îşi achitau datoriile, interlopii refuzau să înapoieze garanţia până când nu primeau alţi bani.
Alţi membri se ocupau de o reţea internaţională de prostituţie. Suspecţii ar fi avut prostituate care lucrau pentru ei în Anglia, Germania şi Italia. Banii încasaţi de clan reprezentau taxa de protecţie pe care tinerele trebuiau să o plătească.
Iar o altă aripa a grupării a dezvoltat o afacere bazată pe jocuri ilegale de noroc. Un local din Giurgiu a fost transformat în sală de jocuri clandestine, iar acolo clienţii aveau acces la masa de poker, barbut şi rummy. Jocurile ar fi fost măsluite, spun procurorii, astfel încât să câştige cine trebuie.
Toate veniturile provenite din presupuse infracţiuni ar fi fost investite în terenuri, case şi maşini.
Prima dată, clanul Butoane a intrat în atenţia opiniei publice în 2012, când un baschetbalist american a fost ucis cu o lovitură de pumn, de un interlop, într-un bar din Giurgiu.
Scandalul ce a urmat după ce ancheta poliţiei părea că mai mult muşamalizează crima decât urmăreşte sancţionarea vinovatului, a scos la iveală activitatea unor interlopi.
A fost nevoie de 5 ani însă pentru ca procurorii să ajungă la descinderi şi puneri sub acuzare.
Sursa: Pro TV
Etichete: prostituție, infractori, camatari, octavian grecu,
Dată publicare:
04-10-2017 18:09