Mâncărurile de miel, baza sărbătorilor de Paște. Cei care nu au gătit l-au putut comanda și semipreparat

×
Codul embed a fost copiat

A fost o zi dificilă pentru cei care lucrează în bucătăriile restaurantelor, dar și în băcănii ori patiserii. Mielul a fost rumenit, ciorbele au dat în clocot, iar cozonacii s-au umflat de mândrie după ce au stat cu orele la dospit.

Românii ocupați sau fără dorință de a jongla cu oalele și-au comandat masa de Paște cu totul.

Sute de clienți au trecut vineri pe la această braserie pentru a-și ridica pachetele. Peste 2.000 de cozonaci s-au copt până acum, iar în bucătărie nu se stă o clipă.

Alina Grigore, patiserie: ”Este foarte mare agitație, azi sunt cele mai multe comenzi. Cel mai căutat produs este cozonacul însiropat în coniac , în vin ars, acesta, nu are stafide, e doar cu cacao, îl înfundăm în coniac cu zahăr”.

Și pasca ori turta dulce în formă de ou cu glazură colorată s-au bucurat de apreciere.

Citește și
Miel
Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

În timp ce în fața băcăniilor coada se întindea pe trotuar, în restaurante oalele dădeau în clocot.

Peste 50 de pachete se pregătesc numai aici. Pasca în stil basc fără aluat și fără stafide va sta demna lângă ciorba de miel. S-au făcut 40 de litri.

Ciorba noastră a durat undeva la 4 ore pentru că am ales să extragem din oase tot ce am putut și carnea de pe oase am folosit-o pentru ciorbă”.

 

Comenzile ajuns la destinatari în 24 de ore

 

Bucătarii ne explica de ce nu se pierde nimic din produsul de bază al sărbătorii: mielul.

Sorin Stoica: ”Îl împărțim în două, ne folosim de oase pentru ciorbă și de restul cărnii pentru rulada de miel. Noi am copt mai întâi oasele, după care le-am fiert și lucrul acesta aduce un plus de gust preparatului. Oasele sunt în acest caz un potențiator de gust. La sfârșit am adăugat foarte multe verdețuri, precum lobodă și ștevia și am acrit-o cu borș, în alte părți se obișnuiește să se acrească cu măcriș sau zer, noi am pus borș și bulion la sfârșit”.

În zeama de la oase se fierb și organele pentru acest drob în crustă crocantă tăvălit în pesmet.

Mihai Merișanu: ”E în formă de ou pentru că el are un ou înăuntru. Și o să îl panetăm și o să îl prăjim, asta o să intensifice absolut toate aromele care se află acolo. Ca și pont dacă vreți, organele trebuie tratate cu mare grija. Ele trebuie fierte de la început într-o apă aromată, noi folosim o zeamă de oase. Orice dă aromă și altceva important să puneți: sunt verdețurile, e primăvară și putem folosi ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, dar și ștevie, leurdă, măcriș”.

Drobul în forma lui inițială a rămas o noapte la rece în frigider, apoi se tăvălește prin ou și făină ca un șnițel.

Cei care au vrut să-și umple totuși casele de arome au comandat friptură de berbecuț semipreparată, care are în pachet toate instrucțiunile de gătire împreună cu garnitura vidată.

Andrei Popa, administrator restaurant: ”Aici avem oaia, carnea de oaie, pe care am condimentat-o, e cu leurdă, hrișcă și stafide, carnea vine însoțită cu rețetă, timpii de prepare, e foarte ușor, se ia carnea și se pune în cuptor încins la 180 de grade și timpul de preparare e în 30 și 40 de minute, în funcție de cât vrem să gătim. Carnea vine cu piurerul de urzici, poate fi deja ca și garniture, este vidată, se deschide pachetul”.

Toate comenzile vor ajunge la destinatari în următoarele 24 de ore.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
6 rețete cu carne de miel pentru masa de Paște
6 rețete cu carne de miel pentru masa de Paște

Rețetele cu carne de miel, ouăle vopsite dar și deserturile sunt preferate pentru masa de Paște în aproape toate țările din lume.

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște
Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne cu o lună înainte de Paște

Cum este produs în România muștarul artizanal. Acreditarea din laboratoare, un proces complicat
Cum este produs în România muștarul artizanal. Acreditarea din laboratoare, un proces complicat

Vine Paştele, aşa că nu uitaţi că, lângă bunătăţile din miel, un rol esenţial îl are muştarul. Mii de borcane cu acest condiment iute, dulce sau cu hrean sunt trimise în aceste zile din fabrici în băcanii.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.