Mâncărurile de miel, baza sărbătorilor de Paște. Cei care nu au gătit l-au putut comanda și semipreparat

×
Codul embed a fost copiat

A fost o zi dificilă pentru cei care lucrează în bucătăriile restaurantelor, dar și în băcănii ori patiserii. Mielul a fost rumenit, ciorbele au dat în clocot, iar cozonacii s-au umflat de mândrie după ce au stat cu orele la dospit.

Românii ocupați sau fără dorință de a jongla cu oalele și-au comandat masa de Paște cu totul.

Sute de clienți au trecut vineri pe la această braserie pentru a-și ridica pachetele. Peste 2.000 de cozonaci s-au copt până acum, iar în bucătărie nu se stă o clipă.

Alina Grigore, patiserie: ”Este foarte mare agitație, azi sunt cele mai multe comenzi. Cel mai căutat produs este cozonacul însiropat în coniac , în vin ars, acesta, nu are stafide, e doar cu cacao, îl înfundăm în coniac cu zahăr”.

Și pasca ori turta dulce în formă de ou cu glazură colorată s-au bucurat de apreciere.

Citește și
Miel
Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

În timp ce în fața băcăniilor coada se întindea pe trotuar, în restaurante oalele dădeau în clocot.

Peste 50 de pachete se pregătesc numai aici. Pasca în stil basc fără aluat și fără stafide va sta demna lângă ciorba de miel. S-au făcut 40 de litri.

Ciorba noastră a durat undeva la 4 ore pentru că am ales să extragem din oase tot ce am putut și carnea de pe oase am folosit-o pentru ciorbă”.

 

Comenzile ajuns la destinatari în 24 de ore

 

Bucătarii ne explica de ce nu se pierde nimic din produsul de bază al sărbătorii: mielul.

Sorin Stoica: ”Îl împărțim în două, ne folosim de oase pentru ciorbă și de restul cărnii pentru rulada de miel. Noi am copt mai întâi oasele, după care le-am fiert și lucrul acesta aduce un plus de gust preparatului. Oasele sunt în acest caz un potențiator de gust. La sfârșit am adăugat foarte multe verdețuri, precum lobodă și ștevia și am acrit-o cu borș, în alte părți se obișnuiește să se acrească cu măcriș sau zer, noi am pus borș și bulion la sfârșit”.

În zeama de la oase se fierb și organele pentru acest drob în crustă crocantă tăvălit în pesmet.

Mihai Merișanu: ”E în formă de ou pentru că el are un ou înăuntru. Și o să îl panetăm și o să îl prăjim, asta o să intensifice absolut toate aromele care se află acolo. Ca și pont dacă vreți, organele trebuie tratate cu mare grija. Ele trebuie fierte de la început într-o apă aromată, noi folosim o zeamă de oase. Orice dă aromă și altceva important să puneți: sunt verdețurile, e primăvară și putem folosi ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, dar și ștevie, leurdă, măcriș”.

Drobul în forma lui inițială a rămas o noapte la rece în frigider, apoi se tăvălește prin ou și făină ca un șnițel.

Cei care au vrut să-și umple totuși casele de arome au comandat friptură de berbecuț semipreparată, care are în pachet toate instrucțiunile de gătire împreună cu garnitura vidată.

Andrei Popa, administrator restaurant: ”Aici avem oaia, carnea de oaie, pe care am condimentat-o, e cu leurdă, hrișcă și stafide, carnea vine însoțită cu rețetă, timpii de prepare, e foarte ușor, se ia carnea și se pune în cuptor încins la 180 de grade și timpul de preparare e în 30 și 40 de minute, în funcție de cât vrem să gătim. Carnea vine cu piurerul de urzici, poate fi deja ca și garniture, este vidată, se deschide pachetul”.

Toate comenzile vor ajunge la destinatari în următoarele 24 de ore.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția uluitoare a rușilor, după ce Anastasia Potapova a ales cetățenia austriacă: ”Ce a câștigat ea pentru noi?”
Reacția uluitoare a rușilor, după ce Anastasia Potapova a ales cetățenia austriacă: ”Ce a câștigat ea pentru noi?”
Citește și...
6 rețete cu carne de miel pentru masa de Paște
6 rețete cu carne de miel pentru masa de Paște

Rețetele cu carne de miel, ouăle vopsite dar și deserturile sunt preferate pentru masa de Paște în aproape toate țările din lume.

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște
Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne înainte de Paște

Prețul cărnii de miel în 2021. Cât costă un kilogram de carne cu o lună înainte de Paște

Cum este produs în România muștarul artizanal. Acreditarea din laboratoare, un proces complicat
Cum este produs în România muștarul artizanal. Acreditarea din laboratoare, un proces complicat

Vine Paştele, aşa că nu uitaţi că, lângă bunătăţile din miel, un rol esenţial îl are muştarul. Mii de borcane cu acest condiment iute, dulce sau cu hrean sunt trimise în aceste zile din fabrici în băcanii.

Recomandări
ÎCCJ contestă din nou la CCR legea privind pensiile speciale din Justiție: „Discriminează magistrații”
ÎCCJ contestă din nou la CCR legea privind pensiile speciale din Justiție: „Discriminează magistrații”

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, vineri, să sesizeze din nou Curtea Constituțională a României (CCR) în privința legii pensiilor speciale ale magistraților.

Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei
Căldură gratis în calorifere, trafic rutier ”ca afară” sau case pentru tineri. Ce promit candidații la Primăria Capitalei

Energie termică gratis, fluidizarea traficului rutier sau locuințe pentru tineri. ȘtirileProTv.ro vă prezintă cele mai importante promisiuni electorale ale candidaților la alegerile pentru Primăria Capitalei, care sunt organizate în 7 decembrie 2025.

Ilie Bolojan, întrebat dacă o demite pe ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Nu voi da azi un punct de vedere fără echivoc”
Ilie Bolojan, întrebat dacă o demite pe ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Nu voi da azi un punct de vedere fără echivoc”

Premierul Ilie Bolojan a fost întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă o demite pe Diana Buzoianu, ministrul Mediului, pentru criza apei potabile din judeţele Prahova şi Dâmboviţa.