Concurs cu mâncăruri sofisticate, gătite de bucătarii din spitale, cu 22 de lei/zi. De ce nu se bucură toți pacienții de ele
Concurs binevenit, organizat în Sighișoara. Bucătari din 28 de spitale de stat din țară s-au întrecut să demonstreze că pot pregăti meniuri îndestulătoare și gustoase, cu suma modestă oferită de stat, drept alocație de hrană pentru pacienți.
Cu numai 22 de lei de persoană pe zi, îţi trebuie o adevărată artă ca să concepi feluri de mâncare sățioase și dietetice.
Ca să poată oferi trei mese pe zi cu suma de 22 de lei, bucătarii trebuie să încadreze meniul mesei principale în 10-15 lei de persoană. În plus, trebuie să asigure pacienților nutrienții de care au nevoie, așa că masa trebuie să includă și carne și legume.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Vlad Floarea , bucătar spitalul Bacău: „Avem un piept de pui la cuptor cu sos de brânzeturi și parmezan, avem proteină, avem fibre , carbohidrați, avem un pic de sălățică de rucola, e un fel principal complex. Ajunge la șapte lei.”
Iulian Dan, bucătar Spital Sighișoara: „Șalău de nil cu legume la grătar, desert Pavlova cu spumă de căpșuni. Acest meniu e la 10,45 lei.”
Bucătarii recunosc că puțini pacienți primesc asemenea mâncăruri. Spun că bucătăriile spitalelor nu sunt dotate corespunzător și nici personalul nu-și prea dă silința. Evenimentul a fost organizat special ca să schimbe mentalitatea colegilor din acest sector.
Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct Autoritatea Națională de Management al calității în Sănătate: „Ar trebui să fie începutul rezolvării unei probleme pe care toți știm că o are sistemul sanitar. Ar putea reprezenta standardizarea modului în care se asigură alimentația pacientului.”
Ministerul Sănătății lucrează, de altfel, la un ghid de bune practici privind hrana bolnavilor din spitale, ghid care ar putea intra în vigoare peste câteva luni.