Mamaia pierde turiști. Care sunt stațiunile preferate anul acesta de români
Pentru prima dată după foarte mulți ani, stațiunea Mamaia nu are cei mai mulți turiști în acest sezon estival.
Multe dintre plajele extinse sunt goale, prin parcările scumpe bate vântul, iar la terase, ospătarii se roagă de puținii oameni care se plimbă pe faleză să se așeze la masă.
Hotelierii care au crescut prețurile sunt și cei care pierd cel mai mult. Au un minus de cel puțin 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Până nu demult, pe plaja din Mamaia abia dacă reușeai să te strecori printre cearșafuri, iar dacă voiai să închiriezi un șezlong, trebuia să te trezești la primele ore ale dimineții.
Turistă: „Chiar ne-am mirat pentru că în alți ani și pe la televizor am văzut era foarte aglomerat, erau ca și furnicile aici.”
Turist: „Arată rău, arată rău.”
Turistă: „Este foarte aspru nisipul, este tăios.”
Cu un nisip care nu place turiștilor și care i-a alungat pe mulți dintre ei, unii dintre cei care aveau în concesiune plajele au renunțat la contracte. Potrivit celor de la Apele Române, sunt cel puțin nouă companii în această situație.
Alte 23 de zone de plajă sunt libere, iar cei care încă mai au afaceri în această zonă se gândesc dacă să mai continue la anul.
Gol nu este doar pe plaja extinsă și cu 300 de metri, ci și pe faleză, iar la terase sunt mai mulți angajați decât clienți.
Mihai, șef de sală într-un restaurant din Mamaia: „Deocamdată, suferim. Față de anul trecut vânzările sunt mult mai mici. Dacă am zece mese din 300.”
Turiștii au fost alungați de aici și de tarifele mari cerute pentru parcare. Pentru o mașină se plătește o taxă zilnică de 96 de lei, bani cu care aproape se poate achita o noapte de cazare într-un hotel de două stele.
O altă cauză ar fi prețurile care au crescut la cazare.
Ionuț Nedea, manager agenție de turism: „Stațiunea Mamaia se află anul acesta, pentru prima oară dintr-un lung șir de ani, într-o ușoară scădere. Există întradevăr niște hoteluri care din cauza costurilor foarte mari au crescut prețurile foarte mult și acestea sunt hotelurile care au scădere.”
Unde au „migrat” turiștii
De pe litoral în această perioadă au dispărut și unii dintre turiștii care în ultimii ani și-au cumpărat acolo apartamente.
În pandemie, când plecau mai greu din țară, au petrecut în zonă mai mult timp, iar acum, când vacanțele în străinatate sunt din nou permise fără restricții, vin mai rar.
Există și categoria turiștilor care au migrat spre alte stațiuni. Eforie și Năvodari au câștigat cei mai mulți vizitatori.
Citește și Iulius Caesar, curiozități despre viața celui mai mare general roman
Reporter: Este un avantaj că este plaja mai mică?
Familie cu copil: „Da, că nu se pierd copiii.”
Irina Lazăr, manager de plajă: „Suntem pe plus, suntem pe creștere, este alt specific de consumator.”
Potrivit agențiilor de turism, în Mamaia numărul turiștilor a scăzut cu circa 20% față de anul trecut. În restul stațiunilor nu avem o scădere, ci o creștere, susțin aceleași surse.