Marți începe imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid. Ce trebuie să faci

Ultima actualizare: 28-09-2021 16:26
Astăzi începe, în România, imunizarea cu a tre...
Zeci de bucureșteni la coadă pentru vaccinare, l...
Astăzi începe și în România imunizarea cu a t...

La centrele de vaccinare s-au format cozi, de marți dimineață. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi vicepremierul Kelemen Hunor s-au imunizat, marţi, la Spitalul Militar Central "Carol Davila", cu cea de-a treia doză de vaccin anticovid. 

 

Cseke Attila a susţinut că, până marţi dimineaţă, aproximativ 12.000 de persoane s-au programat pe platforma dedicată imunizării anti-COVID-19 pentru cea de-a treia doză.

"Până azi dimineaţă, în platforma în care se pot programa pentru cea de-a treia doză, sunt programate circa 12.000 de persoane dintre cei care pot lua acest vaccin. Îndemnul nostru şi recomandarea în continuare este şi pentru cei care astăzi încă nu s-au vaccinat de a se vaccina", a subliniat ministrul.

Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au prezentat în fata centrelor de vaccinare pentru administrarea celei de-a 3-a doze de ser anticovid.

„Trebuie să facem doza 3, să fim sănătoşi, să fim responsabili. Pentru noi, pt sănătatea noastră. Nici nu m-am gândit prea mult şi nu a fost o decizie greu de luat.”

„S-au împlinit cele 6 luni, am fata care lucrează în cadrul medical şi îi e frică să nu mă îmbolnăvească, sunt un om care înţelege că asta trebuie făcut, şi o fac” spun oamenii aflați la coadă.

La institutul Matei Balş, prima persoană care s-a vaccinat a fost chiar managerul instituţiei, urmat de cadrele medicale din prima linie.

Cătălin Apostoiescu, manager institutul "Matei Balș": „Încercam să creştem prin doza 3 siguranţa celor vaccinaţi, astf încât să știm clar că ei nu se mai infectează şi că acoperă şi varianta delta. Că vorbim de doză 1 sau 3, vaccinul este în momentul de față singură noastră speranţă să oprim pandemia.”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „Suntem la 9 luni de la debutul campaniei de vaccinare, sunt peste 10 milioane doze administrate la acest moment, peste 5 milioane de persoane care au primit doar o doză de vaccin, mai avem mult de recuperat.”
persoanele care sunt în categoria celor vulnerabile, cum sunt cei peste 65 de ani şi cei cu afecţiuni cronice, care au mai mult de 6 luni de la compl schemei, beneficiază fără doar şi poate de aceasta doza de booster"

Cseke Atilla – ministrul interimar al sănătății: „Recomand tuturor şi îndemn pe toată lumea. Sunt peste un 1.100.000 de cetăţeni români - personal medical, dar nu numai - care se încadrează în această categorie şi care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin.”

Până acum, în platforma în care se pot face programări pentru cea de-a treia doză, s-au înscris circa 12.000 de persoane. Dar oficial, pentru cel de-al treilea vaccin nu trebuie niciun fel de programare. Vă duceţi direct cu buletinul la oricare centru de vaccinare vă e la îndemână.
 

Astăzi începe, în România, imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid

Serul este recomandat, în principal, personalului medical, vârstinicilor și celor care lucrează în domenii esențiale. Vaccinarea cu cea de-a treia doză se va face la centrele de la Romexpo, potrivit Primăriei Sectorului 1.

Persoanele vaccinate care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID se pot imuniza cu cea de-a treia doză începând de marţi (…) la centrele de la Romexpo. Sunt aşteptate pentru vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistenţă socială şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. Cea de-a treia doză de vaccin poate fi administrată la liber, fără o programare prealabilă”, a informat autoritatea locală.

La această nouă etapă de vaccinare pot veni și cei care au împlinit cel puțin șase luni de la rapel

Vă puteți fie programa pe platforma de vaccinare, disponibilă de luni seară, fie vă prezentați direct la cel mai apropiat centru.

Administrarea celei de-a treia doză se va face în principiu celor care au primit serul la începutul anului: vârstnici, medici, bolnavi cu afecțiuni cronice și angajați din domenii esențiale.

În centrul de vaccinare, noi o să recomandăm utilizarea unui aceluiași tip de vaccin pentru cei care au făcut un vaccin ARN mesager. Adică dacă te-ai vaccinat cu Pfizer ți se va recomanda se îți faci tot Pfizer”, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Aceleași recomandări se vor aplica și la serurile Moderna și AstraZeneca.

Johnson and Johnson este singurul vaccin pentru care deocamdată nu a fost aprobată o doză suplimentară, pentru că a început să fie folosit mai târziu

Cum facem vaccinarea cu a treia doză? Direct fără programare în unele din centrele pe care le identificăm sau la fel de bine putem să intrăm să ne facem o programare începând cu această seară”, a mai spus Andrei Baciu.

Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare există o harta interactivă unde putem vedea toate centrele de vaccinare din țară și tipurile de vaccin disponibile în acele locuri. Selectăm pe platforma județul din care suntem și vedem că apar pe hartă cele mai apropiate centre de vaccinare de casa noastră. În toată țara există în acest moment aproximativ 580 de centre. Dacă vrem, ne putem face programare sau ne putem prezenta direct cu buletinul.

La începutul campaniei de vaccinare aveam peste 900 de centre, însă pentru că numărul celor care doreau să se vaccineze a scăzut mult, unele au fost închise ori și-au redus programul.

Abia în ultima săptămână, numărul vaccinarulor a a început să crească și s-a apropiat în unele zile de 20.000.

Iar peste câteva zile, românii imunizați se vor putea înscrie pentru loteria vaccinării. Sunt în joc 1.100 de premii, în valoare totală de 15 milioane de lei.

A început programarea în platformă pentru doza a III-a

 

Programările se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin. Prima zi de vaccinare cu doza a III-a este 28 septembrie 2021.

Pași pentru programare în platformă pentru doza a III-a:

1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;

2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:

a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați
pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”,
completați datele necesare, iar la final accesați pictograma
„Programează pentru doza de rapel (booster)”;

3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea

4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!