Maia Sandu, discurs dramatic în România: Avem nevoie de ajutor. Hoții și partidele proruse sunt gata să dea foc la țară

×
Codul embed a fost copiat

Cu un război la granițe și în pragul iernii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut marți un discurs dramatic în Senatul României. Au fost de față președintele și premierul.

Maia Sandu a cerut din nou ajutor României ca să depășească uriașa criză energetică prin care trece țara sa. Moldovenii dau dublu pentru gaze față de noi, iar bombardamentele Rusiei în Ucraina îi pot lăsa în frig și pe întuneric în orice moment.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: ”Astăzi, în numele Republicii Moldova, vă spun ”mulțumesc” și în numele tuturor cetățenilor noștri ”vă rog”. Trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. În această iarnă, pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă”.

Vorbele Maiei Sandu i-au ridicat în picioare pe cei prezenți în Senatul României, care au aplaudat-o îndelung.

Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie

Citește și
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Oficialii români au promis ajutor și au vorbit inclusiv de sprijin la nivel european, fără să detalieze.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”Alături de președintele României, Guvernul a înțeles foarte bine mesajul dvs și prin tot ceea ce am întreprins am făcut în așa fel încât să înțelegem cât mai bine și să acordăm tot sprijinul pe care putem să-l asigurăm. Chiar la ultima întâlnire pe care a avut-o la Bruxelles am solicitat să se înțeleagă situația dificilă pentru Republica Moldova, am cerut să se găsească acele forme de granturi prin care Republica Moldova să poată fi sprijinită în achiziția de energie și de gaze”.

Într-un comunicat, președintele Klaus Iohannis transmite că discuțiile cu Maia Sandu au vizat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice și s-au concentrat pe măsurile de sprijin venite din partea României. (sursa: presidency.ro)

Apelul Maiei Sandu vine în contextul în care țara sa trece prin cea mai mare criză energetică din ultimele trei decenii. Moldova a prelungit contractele cu companiile din România de la care cumpără electricitate, dar rămâne cu un deficit de 35%. Autoritățile au vorbit chiar de deconectarea unor localități, la nevoie. Pentru sezonul rece, Moldova are gaze doar pentru o lună.

Laura Culiță: ”Prin conducta care ne unește la Ungheni, România ar putea să dea Moldovei cel mult 5 milioane de mc de gaz pe zi, dar pentru a-și acoperi nevoile, țării vecine îi trebuie o cantitate cel puțin dublă. Cu rezervele proprii de gaze aproape pline, România ar putea suplimenta din aceste cantități și ar putea ajuta și din importurile pe care le-ar putea face inclusiv prin gazoductul dintre Bulgaria și Grecia. Pentru asta, însă România trebuie să încheie contracte, care încă nu sunt concretizate”.

 

Republica Moldova a încheiat recent o înțelegere cu Bulgaria, pentru a avea acces la gazul lichefiat de la terminalele din Turcia si Grecia. Rămâne de văzut ce cantitate de gaze va primi și la ce preț.

Discursul dramatic al Maiei Sandu, aplaudat în picioare de senatori

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs dramatic, marți, în Parlamentul României, unde a fost invitată la un eveniment pentru promovarea femeilor în politică. La această conferință a participat și președintele Klaus Iohannis.  

În acest discurs, Maia Sandu a arătat greutățile cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, în condițiile în care războiul din Ucraina este foarte aproape de ei, iar urmările neplăcute au început deja să se vadă în nivelul lor de trai.

Amintind faptul că, luni, o rachetă rusească a căzut în nordul Republicii Moldova, după ce a fost doborâtă de ucraineni, președintele Maia Sandu a subliniat faptul că ajutorul dat de România moldovenilor este unul extrem de important și aprecizat, în același timp, de Guvernul de la Chișinău, care vrea să intre în familia Uniunii Europene.

Însă această direcție europeană a Republicii Moldova este acum pusă în primejdie de situația provocată de războiul din Ucraina. Maia Sandu a dat drept exemplu o ”grupare a hoților” din Republica Moldova, care s-a aliat cu partidele proruse și care sunt gata să dea ”foc la țară” pentru a scăpa de închisoare.

Discursul dramatic al șefului statului moldovean a fost aplaudat în picioare de toți cei prezenți în Senat timp de mai multe momente.

Președintele Klaus Iohannis, aflat lângă Maia Sandu, s-a ridicat în picioare, de asemenea, și a aplaudat.

Discursul președintelui Maia Sandu în Senatul României

 

Știu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive. Și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și de pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri.

Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. În această iarnă, pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică.

Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim, și guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75 % din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație politica internă și cea externă.

”Gruparea hoților din Republica Moldova s-a solidarizat cu partidele proruse”

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare, această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu. Acum câteva zile, o parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupție în proporții deosebit de mare, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăului. Corupții s-au înfrățit între ei și exploatează cinic necazul oamenilor și nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Ei încearcă să creeze haos și să ne întoarcă din drumul european.

Am enumerat aceste provocări, nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște, ci pentru ca toată lumea se știe că Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de circumstanțe. Și că noi ne asumăm prețul libertății și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare.

”Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere”

Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere, pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune, și nu o societate în haos, violență, implicat în război. Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune, ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre de democrație, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp.

După ce ne-am eliberat de URSS, 3 decenii am stagnat într-o zonă gri a incertitudinii și a sărăciei. Conduși de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare, cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, viață pe care au văzut-o în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii și sunt sigură că cetățenii își vor aduce contribuția la consolidarea Uniunii Europene. Apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățenii europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului.

Astăzi însă, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război nedrept și nejustificat în secolul 21 într-o țară europeană, într-un stat democratic. A făcut acest lucru pentru că a crezut că i se permite orice.

”Dacă ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru”

Dacă prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainienii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru, spre Prut, mai departe. Aceste acțiuni arată că suntem cu toții în pericol, iar pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat din regiune nu poate rezista de unul singur unei asemenea agresiuni. Ucraina își apără copiii și viitorul cu demnitate, însă Ucraina nu ar fi reușit de una singură. Aceasta a sperat Rusia, că Ucraina va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutor Ucrainei.

Țările democratice, unde viața este de neprețuit, s-au aliat împotriva terorii și a războiului. Moldova, cu puținele resurse, s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere. Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni și am făcut față unor provocări, de care statul nostru nu era pregătit, însă ne-am solidarizat pentru pace și pentru omenie.

Sunt mândră că, în ciuda faptului că avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri s-au împărțit cu puținul pe care l-au și au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. Noi ne bazăm pe lumea liberă, pentru ca în viitor lumea liberă să se poată baza pe Republica Moldova ca garant al protejării demnității umane, a păcii și al securității.

Maia Sandu, către România: ”Vă rog să ne rămâneți aproape”

Pentru asta au luptat și asta cer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ, oameni de valoare, care își îndeplinesc cu cinste datoria acolo unde sunt, cetățeni care muncesc onest. Oameni care vor ca la ei acasă să fie respectați și care știu să prețuiască ajutorul, care spun vă rog și mulțumesc. Astăzi vă spun în numele Republicii Moldova mulțumesc și în numele tuturor cetățenilor noștri, vă rog.

Suntem recunoscători președintelui Iohannis, domnului Prim-Ministru, Guvernului, Parlamentului României, pentru că răspund cu interes deosebit rugăminților și nevoilor cetățenilor Republicii Moldova. Vă mulțumesc, vă mulțumesc pentru cât de aproape ne sunteți și vă rog să ne rămâneți aproape și împreună să muncim pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și în bunăstare, pentru o casă comună europeană, să apărăm securitatea în această regiune a Europei și să devenim împreună mai puternici în democrație. Iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografie, școli, inovații, valori, oameni. Vă mulțumesc.”

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Un polițist de frontieră din Giurgiu a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de votare
Un polițist de frontieră din Giurgiu a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de votare

Un polițst de frontieră din județul Giurgiu a fost găsit cu o plagă împușcată în zona capului, în autoturismul proprietate personală, duminică dimineață. El a fost dus la spital inconștient, cu semne vitale.

Două cutremure au fost raportate duminică în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă s-au produs
Două cutremure au fost raportate duminică în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă s-au produs

Două cutremure s-au produs duminică în zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un șofer de BMW şi-a împodobit bolidul cu luminiţe, ca pe bradul de Crăciun. Ce amendă a primit
Un șofer de BMW şi-a împodobit bolidul cu luminiţe, ca pe bradul de Crăciun. Ce amendă a primit

Un şofer din Vâlcea are de plătit o amendă considerabilă pentru că şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.