MAI propune marirea pedepselor, pana la 12 ani de inchisoare, pentru traficantii de migranti
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a initiat un proiect de lege care vizeaza inasprirea sanctiunilor aplicate pentru traficantii ilegali de migranti, intarind astfel cadrul legal aflat la dispozitia institutiilor de aplicare a legii din Romania.
"Initiativa este un demers de descurajare a celor care racoleaza, calauzesc si transporta persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei", informeaza un comunicat al MAI remis luni AGERPRES.
Potrivit proiectului de lege, traficul de migranti savarsit in scopul obtinerii unui folos patrimonial sau cand se desfasoara prin mijloace care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea migrantului ori cand acesta este supus la tratamente inumane se va sanctiona cu o pedeapsa care poate ajunge pana la 12 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Totodata, prin modificarea propusa la articolul 263 din Codul Penal, minimul pedepsei pentru infractiunea de trafic de migranti creste de la 3 la 5 ani.
Proiectul, initiat prin dispozitia viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, mai prevede confiscarea speciala a bunurilor care au fost folosite in orice mod pentru savarsirea acestor infractiuni sau a banilor rezultati din traficul de migranti.
"Majorarea limitelor de pedeapsa constituie o actiune eficienta in scopul prevenirii si combaterii traficului ilegal de migranti pe calea terestra aeriana si maritima si se subordoneaza in mod firesc masurilor adoptate la nivel international", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, avand in vedere obligatiile asumate de Romania in materia cooperarii internationale, a schimbului de informatii, precum si a altor masuri corespunzatoare securizarii frontierei de stat, este necesara contracararea cauzelor profunde ale migrarii ilegale, in special acelea care sunt legate de tratarea cu umanitate si respectarea drepturilor migrantilor, precum si reducerea avantajelor pe care migrarile internationale le aduc celor care intentioneaza sa profite de situatia speciala in care se regasesc migrantii.
Sursa: Agerpres
Etichete: migranti, MAI, pedepse, ministerul afacerilor interne, trafic de migranti,
Dată publicare:
21-09-2015 13:12