Mai mulți români sunt acuzați că au furat aproape 39 de milioane de dolari de la asistații social din California
11 români sunt acuzați de procurorii americani că au furat aproape 39 de milioane de dolari de la cei mai săraci locuitori ai statului California.
Gruparea monitorizată de multe agenții de stat printre care și vestitul Secret Service a golit carduri sociale. Cinci dintre suspecți au fost deja arestaţi.
"Operațiunea Justiție Urbană" a pornit în august anul trecut, după ce autoritățile americane au surprins mai mulți români în timp ce retrăgeau mii de dolari din mai multe bancomate din Los Angeles. Pe 1 martie, 300 de polițiști au monitorizat aproape toate ATM-urile din Orașul Îngerilor. Așa au reușit să rețină 15 suspecți, 11 dintre ei români. Printre ei s-ar afla și un consilier local al unei primării dintr-o comună din țară.
Alegeri 2024
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
"Prin sustragerea de beneficii publice folosind carduri EBT contrafăcute, inculpații au jefuit conturile unora dintre cei mai săraci locuitori din comunitatea noastră , oameni care au nevoie de aceste beneficii pentru a supraviețui", a afirmat procurorul Martin Estrada.
Românii obțineau datele americanilor săraci instalând camere de mici dimensiuni în corpul bancomatelor.
Când serviciile sociale le alocau asistaților bani pentru mâncare sau chirie, gruparea aștepta ca beneficiarii să utilizeze pentru prima dată cardurile sociale, numite, în Statele Unite, carduri EBT.
Cum beneficiarii fac parte dintr-un program statal, iar ziua alimentării dispozitivelor electronice era cunoscută, românii știau când să acționeze, în următoarea lună.
Karina Hernandez și nora ei, Cassandra Lopez, sunt două dintre victimele grupării de români.
Karina Hernandez: Mă gândesc cum o să-mi plătesc chiria.
Cassandra Lopez: M-am uitat în aplicație și am văzut că banii au dispărut! Lucrez și am un băiețel pe care trebuie să-l întrețin.
Karina Hernandez: Am grijă de toți cei trei nepoți ai mei, deci banii aceia sunt foarte importanți pentru mine.
Căpitanul Alfonso Lopez, de la LAPD, recunoaște că doar în oraș s-au primit aproximativ 5 mii de rapoarte de fraudă cu carduri într-o singură lună. Media de furt era de 700 de dolari per tranzacție.
Alfonso Lopez: "Când acești hoți scot acești bani din conturi, victimele nu primesc banii pentru luna respectivă și caută cu disperare mâncare în acel moment, pentru că din asta trăiesc”.
Procurorul american care investighează frauda susține că: "Departamentul de Servicii Sociale din California a identificat peste 38,9 milioane de dolari în fonduri furate de pe cardurile EBT ale victimelor. Această fraudă a vizat programe menite să ajute beneficiarii cu venituri mici să cumpere alimente și să asigure nevoile de bază".
La anchetă au participat și polițiști români, potritiv procurorilor americani.