Avertismentul medicului Musta, după ce mai mulți pacienți cu forme grave de Covid-19 au refuzat tratamentul
La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara mai sunt câteva locuri libere pentru pacienţii cu COVID-19, iar Terapia Intensivă este ocupată în totalitate.
În acelaşi timp, Spitalul CFR, unitate suport, începe să primească tot mai mulţi pacienţi cu forme uşoare ale bolii.
70% dintre pacienți cred că pandemia e o conspirație
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara spun că aproximativ 70 la sută dintre cei care au ajuns în ultimele zile la spital, cu COVID-19, cred în teoria conspiraţiei şi unii dntre ei refuză tratamentul.
”La Spitalul de Boli Infecţioase mai avem şase sau şapte locuri libere, dar este o dinamică continuă, pentru că ne ajutăm cu colegii de la Spitalul CFR, care preiau cazurile asimptomatice sau uşoare. La noi, Terapia Intensivă este plină, sunt patru locuri şi toate sunt ocupate, sunt pacienti care cred mai mult în teoria conspiraţiei decât în tratamentul medicamentos. Avem în Terapie Intensivă un pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir, ne-a spus că nu vrea să facem experimente pe el. Din păcate, acum este la Terapie Intensivă şi nu putem decât să îi dăm tratament suportiv”, a declarat Cristian Oancea, directorul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, pentru News.ro.
Virgil Musta:
Medicul Virgil Musta a declarat, luni, că numărul pacienților care vin în Spitalul Spitalului "Victor Babeş" din Timișoara cu Covid-19 este de 15-16 pe zi, după ce în urmă cu câteva săptămâni, situația se stabilizase.
Potrivit lui Musta, capacitatea spitalului județean a ajuns la limită, ei, dacă lucrurile vor continua la fel, o parte din secția non-Covid va fi tranformată din nou în secție Covid.
"Acum o săptămână, o săptămână şi jumătate, aveam 5 pacienţi internaţi cu o medie de un pacient nou pe zi. De o săptămână jumătate au început să vină cazuri noi, astfel încât numărul lor a crescut în fiecare zi. În ultimele zile am avut 15-16 pacienţi noi pe zi, capacitatea acestui spital a ajuns la limită. În două-trei zile va trebui să ne reorganizăm, din nou, să închidem parte din secţia de non-covid şi să o transformăm din nou în secţie covid", a spus managerul Spitalului "Victor Babeş", la Digi 24.
În plus, Musta spune că în situații similare sau mai grave se află și spitalele din Brașov, București, Suceava sau Iași.
"Au apărut câteva focare în oraş şi se acţionează foarte energic pentru izolarea acestor focare, pentru că, dacă se vor extinde, va fi o problemă în zonă. Dacă se pot izola şi opri avem speranţa că împreună cu populaţia vom putea ţine sub control aceasta pandemie. Situaţia de la noi încă nici nu e aşa de tristă, din câte ştiu, Brașovul e depăşit, Bucureştiul e mai la limită decât noi, Suceava, Iaşul, Argeșul sunt zone unde cazurile chiar sunt alarmante şi capacitatea spitalelor este depăşită, de aceea în următoarea etapă probabil ar trebui să intre în acţiune spitalele suport şi, dacă şi capacitatea lor e depăşită, vom avea o mare problemă", a mai spus Musta.
Mai multe focare la Timiș
În judeţul Timiş au fost depistate mai multe focare de coronavirus, la Spitalul de Psihiatrie Gătaia, la o societate de procesare a cărnii şi la Spitalul Municipal Timişoara.
La ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, în judeţul Timis au fost anunţate 7 noi îmbolnăviri, iar la nivel naţional erau înregistrare peste 400 de noi cazuri.