USR cere PSD să nu se mai joace cu sănătatea românilor și să permită adoptarea legii carantinei

Dată publicare: 13-07-2020 15:04
Dată actualizare: 13-07-2020 15:07


Dan Barna

Reprezentanţii USR au condamnat modul cinic în care PSD joacă politic un subiect atât de important pentru sănătatea românilor şi cere social-democraţilor să nu blocheze adoptarea proiectului de lege privind carantina şi izolarea, scrie News.ro.

„PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă. Da, este adevărat că proiectul a venit cu întârziere de la Guvern, o nouă bâlbă dintr-un lung şir care poate fi imputat actualului Executiv. Dar, PSD şi aliaţii săi trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu transforme o situaţie proastă într-o catastrofă sanitară doar pentru că vin două rânduri de alegeri şi pentru că îşi fac calcule cinice pe spatele românilor. Toate partidele trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vadă propriul interes în timp ce ţara traversează o criză. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză sanitară din timpul vieţii noastre, iar vechile partide politice trebuie să abandoneze jocul practicat în ultimii 30 de ani”, a afirmat liderul USR Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat de Camera Deputaţilor joi, în regim de urgenţă, la trei zile de la înregistrare.

Sursa citată mai spune că iniţiativa legislativă urma să fie dezbătută şi adoptată de Senat în condiţii similare, dar, la solicitarea PSD, votul final nu a avut loc la finalul săptămânii trecute.

USR reaminteşte că nu au fost finalizate nici măcar dezbaterile în comisiile de specialitate, motiv pentru care proiectul poate fi adoptat cel mai devreme în şedinţa de marţi a Senatului.

„Tergiversarea este cu atât mai inexplicabilă cu cât social-democraţii ştiu foarte bine că, după adoptarea de către plenul Senatului, mai trebuie să treacă cel puţin cinci zile (două pentru eventuala depunere a unei sesizări la CCR, trei zile după promulgare) înainte ca legea să intre în vigoare. Rezultă, aşadar, cel puţin încă cinci zile - pe lângă cele deja trecute - în care autorităţile sunt lipsite de un instrument indispensabil în gestionarea pandemiei de COVID-19”, conchide sursa citată.

Comitetul executiv al PSD s-a reunit luni în şedinţă. La finalul reuniunii, liderul PSD Neamţ Ionel Arsene a afirmat că a susţinut opinia ca proiectul de lege privind carantina şi izolarea să fie din nou la Guvern, iar Executivul să vină cu o altă iniţiativă, una care respectă „drepturile cetăţenilor”.

Acesta a precizat că nu este mulţumit de felul în care Camera Deputaţilor a modificat proiectul legislativ şi a dat ca exemplu definirea „carantinei bunurilor”.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO