Mai mulți medici de familie falsifică rezultatele testărilor Covid pentru anumiți pacienți. Ce au descoperit autoritățile
Autoritățile cercetează un nou mod de falsificare a certificatelor verzi digitale.
Potrivit oficialilor Ministerului de Interne, mai mulți medici de familie falsifică rezultatele testărilor Covid pentru anumiți pacienți, declarând ulterior că aceștia sunt infectați. Respectivii intră în concediu medical două săptămâni, apoi primesc certificatul digital, valabil șase luni. Documentul, care ar trebui să ateste vindecarea de Covid ori vaccinarea, acoperă în aceste cazuri oameni care se pot îmbolnăvi oricând, dar au acces peste tot.
Din iulie, medicii de familie din toată țara au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19. Unii dintre ei ar falsifică însă, la solicitarea unor pacienți, rezultatele testărilor. Declară în mod fals că sunt infectați.
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne: "În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați. La nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția organelor de poliție."
Deocamdată, polițiștii fac cercetări ca să afle câte cabinete medicale din România sunt implicate în această fraudă.
Gindovrel Dumitra, Societatea Naţională de Medicină a Familiei: "De aproximativ două luni am primit de la Direcția de Sănătate Publică astfel de teste, care după aceea sunt raportate într-o aplicație specială, se numește RAPTER, și introduse de către Direcția de Sănătate Publică în CoronaForms. Sigur că oricine poate să facă un astfel de gest, dar eu sunt conștient de faptul că în momentul în care am recurs la o astfel de acțiune, în acel moment, pun în pericol sănătatea publică și, mai ales, pun în pericol haina pe care o port, aceea de medic."
Valabil timp de șase luni, certificatul verde digital le permite posesorilor accesul în magazinele mari sau în instituțiile publice, poate fi folosit pentru ieșirile din țară, dar în curând va fi necesar și la muncă.
În prezent, polițiștii lucrează la peste 400 de dosare penale privind posibile fraude în procesul de eliberare a certificatelor digitale sau adeverințelor de vaccinare. Până acum, peste 1.300 de astfel de documente au fost falsificate sau eliberate ilegal, iar o mie de persoane sunt cercetate în total pentru acest lucru. 22 dintre cazuri au fost descoperite numai în ultima săptămână.
Deținătorii de certificate verzi falsificate pot reprezenta un pericol uriaș. Cu ajutorul documentului pot intra oriunde, deși nefiind protejați de vaccin ori anticorpi se pot îmbolnăvi oricând.
Gilda Popescu, doctor: "Fiecare pacient bolnav transmite altor doua-trei persoane, deci cele trei persoane din mia de persoane care ar putea fi infectate la rândul lor vor infecta alte nouă persoane. Serviciile nu vor fi apte să facă față unei solicitări la nivelul țării, pentru că dacă din cei o mie, trei se infectează, și la rândul lor alte nouă, ne gândim câți pot infecta, fiind active 3.000 de cazuri, deci alte 9.000 de persoane infectate."
Dacă ne raportăm exclusiv la noua tulpină Delta, atunci o singură persoană infectată poate transmite mai departe virusul către cel puțin nouă persoane, spun medicii infecționiști.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, certificate digitale, medici de familie, falsificari,
Dată publicare:
19-11-2021 19:42