Mai bine de 30% din suprafața Deltei ar fi fost concesionată. Agent Green: ”Delta a fost masacrată în ultimele 2 decenii”
Delta Dunării este printre zonele în care omul a intervenit tăcut, dar masiv. Au fost distruse lacuri prin sisteme de diguri, au fost defrișate păduri, și au fost secate artificial mari suprafețe.
Aproximativ o treime a fost concesionată și transformată. Legea adoptată de Parlamentul European, care ne obligă să refacem, până în 2050, natura pe care am distrus-o, ar trebui să ducă la o transformare totală.
Mai bine de 30 la sută din suprafața Deltei Dunării ar fi fost concesionată. Este vorba despre lacuri sau bălți care ar fi fost secate pentru a fi transformate în terenuri agricole. În Sulina, la vărsarea Dunării în mare, bucăți din pădure au devenit pășuni pentru animale. De multe ori, cirezile ajung în localitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Radu Rață, localnic: ”S-au inundat terenurile și animalele au intrat în oraș.”
La Murighiol, mare parte din balta Dunavățului a fost cultivată cu rapiță.
Gabi Păun, agent Green: ”A fost masacrată literalmente în ultimele două decenii, de dragul unor mici afaceri. Tot ceea ce s-a distrus din delta trebuie redat naturii, tot ceea ce s-a asanat, s-a dragat între cele trei braț,e trebuie renaturat.”
Bogdan Bulete, guvernator Delta Dunării: ”Sunt zone care se folosesc pentru agricultură și sunt improprii pentru desfăşurarea acestei activități.”
Lunci ale unor râuri au fost încărcate cu pământ, iar calitatea apei s-a deteriorat, astfel că populațiile de pești au scăzut. Au avut de suferit și coloniile de pelicani, dar și alte păsări. Institutul Naţional Delta Dunării a început să refacă unele zone, cum ar fi lacul Carasuhat sau habitate din Mahmudia.
Marian Tudor, director Institutul Naţional Delta Dunării: ”Beneficiari ai refacerii acestor funcții ecologice sunt locuitorii din Deltă pt că refăcându-se stocurile de pești, își pot continua tradiția de pescari.”
Până în 2030, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să refacă cel puţin 30 la sută din suprafatele distruse: de la păduri şi pajişti, până la râuri sau lacuri. Iar până în 2050, toate habitatele trebuie să revină la starea dinaintea intervenției omului.
Sursa: Pro TV
Etichete: delta dunarii, agent green, myimpact, concesionare,
Dată publicare:
09-03-2024 20:39