Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 06:55
Categorie: Actualitate

Omul de afaceri Puiu Popoviciu merge la închisoare. Judecătorii Instanţei Supreme l-au condamnat astăzi definitiv, la 7 ani după ce l-au găsit vinovat că a pus mâna ilegal pe sute de hectare de teren din nordul Capitalei.

Suprafeţele erau administrate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi în loc să dezvolte activităţi de cercetare, multimilionarul a făcut un important complex comercial, un ansamblu rezidenţial iar pe o parcelă însemnată s-a ridicat actualul sediu al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Judecătorii Instanţei Supreme i-au micşorat pedeapsa lui Puiu Popoviciu, de la 9 ani de închisoare cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7. I-au înlăturat sporul de doi ani pe care îl primise după ce a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Multimilionarul a primit vestea condamnării în străinătate. Trebuie să decidă acum dacă se întoarce în România, situaţie în care va fi încătuşat imediat ce coboară din avion, sau dacă rămâne în straintate, iar poliţia îl va da în urmărire internaţională pentru că se sustrage de la executarea pedepsei.

Puiu Popoviciu şi-a susţinut permanent nevinovăţia, de-a lungul întregului proces. El a afirmat mereu că asocierea firmelor sale cu Universitatea de Știinţe Agricole care a pus la bătaie 226 de hectare de teren în zona de nord a Capitalei a fost perfect legală.

Şi totuşi, judecătorii au fost de altă părere. Mai ales că procurorii au dovedit că ar fi beneficiat de complicitatea fostului rector al Universităţii de Știinţe Agricole, profesorul Ioan Nicolae Alecu, pe care judecătorii l-au condamnat la 6 ani de închisoare.

Acuzatorii de la DNA le-au reproşat că, atunci când au încheiat asocierea, cei doi au subevaluat terenurile şi în loc să dezvolte în zona activităţi de cercetare în zootehnie şi pomicultură, ar fi permis că firmele controlate de Popoviciu să dezvolte afaceri profitabile: un complex comercial uriaş şi un ansamblu rezidenţial scump. Tot Puiu Popoviciu a concesionat un teren unde s-a ridicat actualul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În prima instanţa, Puiu Popoviciu fusese condamnat la 9 ani de închisoare, iar procurorii cereau o pedeapsa şi mai mare, mai ales că judeactorii îi reproşau că:

”A acţionat cu intenţie şi bună ştiinţă, folosindu-şi cunoştinţele, relaţiile, conexiunile, poziţia socială şi chiar renumele tatălui sau pentru realizarea scopului ilicit.”

instanţa supremă s-a rezumat să stabilească doar vinovăţiile celor judecaţi, între care se numără şi doi foşti şefi ai serviciilor secrete din ministerul de interne. Popoviciu i-ar fi mituit că să obţină informaţii despre anchetă derulată la vremea aceea de dna împotriva lui. Şi ei au fost condamnaţi dar au primit pedepse mai mici, unul chiar cu suspendare.

Decizia definitivă a instanţei supreme nu însemna nici pe departe că Puiu Popoviciu şi ceilalţi din dosar au scăpat de probleme. Într-un proces separat derulat în instanţa civilă a Curţii de Apel judecătorii vor trebui să decidă soarta prejudiciului: uriaş, de peste 130 de milioane de euro, dar şi dacă statul va prelua şi în ce condiţii afacerile derulate de Puiu Popoviciu pe terenurile Universităţii de Știinţe Agricole.

Practic, tot judecătorii trebuie să decidă dacă Puiu Popoviciu va plăti pentru prejudiciul adus statului. Instanţa îi poate impune o suma, ori poate să confişte terenurile şi să le redea Universităţii de Ştiinţe agricole. Ar putea, inclusiv, să decidă că toate clădirile să fie demolate pentru că acolo să se reînceapă cercetarea pomicolă.

Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro
Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
accident brasiv
Un tânăr beat a furat maşina vecinei şi a produs 2 accidente. Ce făcea când l-au prins poliţiştii
Un bărbat din Harghita susţine că a fost atacat de 8 urşi când mergea pe bicicletă
Noua metodă prin care românii sunt păcăliți la telefon: „Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni”
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Războiul gunoiului, în sectorul 3. Primarul susţine că ROSAL răstoarnă pubelele în stradă
Starea bărbatului care a pus în alertă autoritățile române: „A avut o boală care l-a consumat”
Tarom
Pasagerii unui zbor TAROM au plecat spre Roma cu o întârziere de 5 ore
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol
Amenda primită de o familie care ascundea un pui de căprioară în cotețul găinilor
Mașină în flăcări la Bistrița. Ce au descoperit oamenii legii
Bărbatul care a căzut într-un cazan clocotit a murit. Nu a avut loc la Spitalul de Arși
Măsuri în cazul şcolii unde a avut loc o explozie. Vina, aruncată pe copii şi pe femeia de serviciu