Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 06:55
Categorie: Actualitate

Omul de afaceri Puiu Popoviciu merge la închisoare. Judecătorii Instanţei Supreme l-au condamnat astăzi definitiv, la 7 ani după ce l-au găsit vinovat că a pus mâna ilegal pe sute de hectare de teren din nordul Capitalei.

Suprafeţele erau administrate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi în loc să dezvolte activităţi de cercetare, multimilionarul a făcut un important complex comercial, un ansamblu rezidenţial iar pe o parcelă însemnată s-a ridicat actualul sediu al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Judecătorii Instanţei Supreme i-au micşorat pedeapsa lui Puiu Popoviciu, de la 9 ani de închisoare cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7. I-au înlăturat sporul de doi ani pe care îl primise după ce a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Multimilionarul a primit vestea condamnării în străinătate. Trebuie să decidă acum dacă se întoarce în România, situaţie în care va fi încătuşat imediat ce coboară din avion, sau dacă rămâne în straintate, iar poliţia îl va da în urmărire internaţională pentru că se sustrage de la executarea pedepsei.

Puiu Popoviciu şi-a susţinut permanent nevinovăţia, de-a lungul întregului proces. El a afirmat mereu că asocierea firmelor sale cu Universitatea de Știinţe Agricole care a pus la bătaie 226 de hectare de teren în zona de nord a Capitalei a fost perfect legală.

"Printul Paul" ravneste din nou la Castelul Peles, Ferma Baneasa si Padurea Snagov. Cum explica numele "Al Romaniei"

Şi totuşi, judecătorii au fost de altă părere. Mai ales că procurorii au dovedit că ar fi beneficiat de complicitatea fostului rector al Universităţii de Știinţe Agricole, profesorul Ioan Nicolae Alecu, pe care judecătorii l-au condamnat la 6 ani de închisoare.

Acuzatorii de la DNA le-au reproşat că, atunci când au încheiat asocierea, cei doi au subevaluat terenurile şi în loc să dezvolte în zona activităţi de cercetare în zootehnie şi pomicultură, ar fi permis că firmele controlate de Popoviciu să dezvolte afaceri profitabile: un complex comercial uriaş şi un ansamblu rezidenţial scump. Tot Puiu Popoviciu a concesionat un teren unde s-a ridicat actualul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În prima instanţa, Puiu Popoviciu fusese condamnat la 9 ani de închisoare, iar procurorii cereau o pedeapsa şi mai mare, mai ales că judeactorii îi reproşau că:

”A acţionat cu intenţie şi bună ştiinţă, folosindu-şi cunoştinţele, relaţiile, conexiunile, poziţia socială şi chiar renumele tatălui sau pentru realizarea scopului ilicit.”

instanţa supremă s-a rezumat să stabilească doar vinovăţiile celor judecaţi, între care se numără şi doi foşti şefi ai serviciilor secrete din ministerul de interne. Popoviciu i-ar fi mituit că să obţină informaţii despre anchetă derulată la vremea aceea de dna împotriva lui. Şi ei au fost condamnaţi dar au primit pedepse mai mici, unul chiar cu suspendare.

Decizia definitivă a instanţei supreme nu însemna nici pe departe că Puiu Popoviciu şi ceilalţi din dosar au scăpat de probleme. Într-un proces separat derulat în instanţa civilă a Curţii de Apel judecătorii vor trebui să decidă soarta prejudiciului: uriaş, de peste 130 de milioane de euro, dar şi dacă statul va prelua şi în ce condiţii afacerile derulate de Puiu Popoviciu pe terenurile Universităţii de Știinţe Agricole.

Practic, tot judecătorii trebuie să decidă dacă Puiu Popoviciu va plăti pentru prejudiciul adus statului. Instanţa îi poate impune o suma, ori poate să confişte terenurile şi să le redea Universităţii de Ştiinţe agricole. Ar putea, inclusiv, să decidă că toate clădirile să fie demolate pentru că acolo să se reînceapă cercetarea pomicolă.

Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro

Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani