Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 06:55
Categorie: Actualitate

Omul de afaceri Puiu Popoviciu merge la închisoare. Judecătorii Instanţei Supreme l-au condamnat astăzi definitiv, la 7 ani după ce l-au găsit vinovat că a pus mâna ilegal pe sute de hectare de teren din nordul Capitalei.

Suprafeţele erau administrate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi în loc să dezvolte activităţi de cercetare, multimilionarul a făcut un important complex comercial, un ansamblu rezidenţial iar pe o parcelă însemnată s-a ridicat actualul sediu al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Judecătorii Instanţei Supreme i-au micşorat pedeapsa lui Puiu Popoviciu, de la 9 ani de închisoare cât primise la Curtea de Apel Bucureşti, la 7. I-au înlăturat sporul de doi ani pe care îl primise după ce a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Multimilionarul a primit vestea condamnării în străinătate. Trebuie să decidă acum dacă se întoarce în România, situaţie în care va fi încătuşat imediat ce coboară din avion, sau dacă rămâne în straintate, iar poliţia îl va da în urmărire internaţională pentru că se sustrage de la executarea pedepsei.

Puiu Popoviciu şi-a susţinut permanent nevinovăţia, de-a lungul întregului proces. El a afirmat mereu că asocierea firmelor sale cu Universitatea de Știinţe Agricole care a pus la bătaie 226 de hectare de teren în zona de nord a Capitalei a fost perfect legală.

Şi totuşi, judecătorii au fost de altă părere. Mai ales că procurorii au dovedit că ar fi beneficiat de complicitatea fostului rector al Universităţii de Știinţe Agricole, profesorul Ioan Nicolae Alecu, pe care judecătorii l-au condamnat la 6 ani de închisoare.

Acuzatorii de la DNA le-au reproşat că, atunci când au încheiat asocierea, cei doi au subevaluat terenurile şi în loc să dezvolte în zona activităţi de cercetare în zootehnie şi pomicultură, ar fi permis că firmele controlate de Popoviciu să dezvolte afaceri profitabile: un complex comercial uriaş şi un ansamblu rezidenţial scump. Tot Puiu Popoviciu a concesionat un teren unde s-a ridicat actualul sediul al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

În prima instanţa, Puiu Popoviciu fusese condamnat la 9 ani de închisoare, iar procurorii cereau o pedeapsa şi mai mare, mai ales că judeactorii îi reproşau că:

”A acţionat cu intenţie şi bună ştiinţă, folosindu-şi cunoştinţele, relaţiile, conexiunile, poziţia socială şi chiar renumele tatălui sau pentru realizarea scopului ilicit.”

instanţa supremă s-a rezumat să stabilească doar vinovăţiile celor judecaţi, între care se numără şi doi foşti şefi ai serviciilor secrete din ministerul de interne. Popoviciu i-ar fi mituit că să obţină informaţii despre anchetă derulată la vremea aceea de dna împotriva lui. Şi ei au fost condamnaţi dar au primit pedepse mai mici, unul chiar cu suspendare.

Decizia definitivă a instanţei supreme nu însemna nici pe departe că Puiu Popoviciu şi ceilalţi din dosar au scăpat de probleme. Într-un proces separat derulat în instanţa civilă a Curţii de Apel judecătorii vor trebui să decidă soarta prejudiciului: uriaş, de peste 130 de milioane de euro, dar şi dacă statul va prelua şi în ce condiţii afacerile derulate de Puiu Popoviciu pe terenurile Universităţii de Știinţe Agricole.

Practic, tot judecătorii trebuie să decidă dacă Puiu Popoviciu va plăti pentru prejudiciul adus statului. Instanţa îi poate impune o suma, ori poate să confişte terenurile şi să le redea Universităţii de Ştiinţe agricole. Ar putea, inclusiv, să decidă că toate clădirile să fie demolate pentru că acolo să se reînceapă cercetarea pomicolă.

Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro
Printul Paul vrea sa obtina Castelul Peles la Judecatoria Sectorului 2. Cum spera sa scape de taxa de timbru de 2 mil. euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Gabriela Firea
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
boala infectioasa
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut