Mona Pivniceru a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei
Mona Pivniceru a depus, joi, juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui interimar, Crin Antonescu, si a membrilor Guvernului prezentia la eveniment.
La Palatul Cotroceni au fost prezenti membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Victor Ponta, precum si consilieri din cadrul Administratiei Prezidentiale. De asemenea, la ceremonie au asistat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip.
Antonescu: Depolitizarea justitiei, desi clamata ca o realizare de multa vreme, ramane a fi facuta
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat. joi, cu ocazia investirii Monei Pivniceru ca ministru al Justitiei, ca depolitizarea justitiei, desi clamata ca o realizare de multa vreme, ramane a fi facuta pana la capat, iar credibilizarea justitiei nu e marfa de export, ci o necesitate.
"Cred ca este un moment foarte important, nu doar pentru Guvernul Victor Ponta, ci pentru intreaga societate romaneasca, in conjunctura politica in care ne aflam, desemnarea doamnei Mona Pivniceru in functia de ministru al Justitiei", a spus in discursul sau presedintele interimar, Crin Antonescu.
El i-a multumit premierului Victor Ponta pentru ca a propus-o pe Mona Pivniceru la Ministerul Justitiei si i-a multumit totodata acesteia pentru "curajul de a-si asuma, intr-un asemenea moment, o asemenea responsabilitate".
"Vorbim mult si vorbim toti de ani, daca nu de zeci de ani despre importanta unei justitii independente, eficiente si credibile, intr-o sociatate democratica si intr-un stat de drept. Mai mult ca oricand, se pune astazi aceasta problema si mai mult ca oricand societatea si cetatenii Romaniei au nevoie, astazi, de o justitie in care sa creada si care sa isi faca datoria", a aratat presedintele interimar.
Potrivit lui Antonescu, credibilitatea justitiei nu este o marfa de export, ci o necesitate pentru toti cetatenii Romaniei si pentru existenta reala si functionarea performanta a unui stat de drept.
"Cred ca depolitizarea justitiei, desi clamata ca o realizare de multa vreme, ramane a fi facuta pana la capat, cred ca increderea cetatenilor in toate instantele si in toate institutiile si toti oamenii justitiei ramane inca un deziderat. Am incredere ca un magistrat cu o cariera impresionanta, un om cu o verticalitate morala si publica, asemenea doamnei Pivniceru, da o sansa pentru ca aceste asteptari si aceste deziderate sa fie cat mai curand implinite", a mai afirmat Crin Antonescu.
El a transmis succes noului ministru al Justitiei si intregului Guvern, magistratilor din sistemul judiciar care vor cu adevarat "sa avem si sa simtim o justitie dreapta, nepartizana si eficienta".
"Sa va ajute Dumnezeu, doamna ministru si sa ne ajute Dumnezeu tuturor celor care doresc si pot sa faca asta. Succes", a incheiat presedintele interimar.
Crin Antonescu a tinut sa mentioneze, dupa discurs, ca "sampanie nu mai e, dupa Olimpiada nu mai bea nimeni", a adaugat Antonescu.
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat, joi, decretele privind eliberarea din functia de judecator prin demisie a Monei Pivniceru si numirea acesteia in functia de ministru al Justitiei, informeaza Presedintia. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de cererile Monei Pivniceru de demisie din functiile de membru ales al CSM si de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia Monei Pivniceru din magistratura. Anuntul a fost facut de catre presedintele CSM, Alina Ghica.
Mona Pivniceru a declarat ca nu a dorit sa scape de magistratura, cariera ei de pana acum constand in statutul de magistrat. Pivniceru a spus ca a fi magistrat nu este un privilegiu. Intrebata daca ea crede ca va fi numita ministru al Justitiei, Mona Pivniceru a spus ca nu stie.
Pivniceru a mai spus ca nu vrea sa comenteze in niciun fel modul in care au decurs discutiile la CSM. Intrebata daca au fost sicane privind numirea sa ca ministru al Justitiei, Mona Pivniceru le-a spus jurnalistilor ca pot trage si singuri concluzii.
Victor Ponta, prezent la sedinta CSM
Premierul Victor Ponta a ajuns la sediul CSM astazi la ora 09.00, in calitate de ministru interimar al Justitiei. Seful Guvernului a mai fost la CSM si miercuri, insa sedinta a fost amanata din cauza lipsei cvorumului. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii trebuia sa ia in discutie, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM si din magistratura. In urma acestei proceduri, Pivniceru va putea prelua Ministerul Justitiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.
La sedinta Plenului CSM au fost prezenti premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, procurorul general, Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si cei trei membri ai Consiliului care au lipsit la sedinta convocata joi, respectiv Ana Labus, Florentina Gavadia si Bogdan Gabor.
Joi dimineata, inainte de a intra in sediul CSM, Ponta a declarat ca membrii CSM trebuie sa recastige increderea oamenilor, in conditiile in care "primul semn de seriozitate este sa vii la serviciu, sa faci ce prevede legea". Premierul a mai tinut sa sublinieze faptul ca sedinta CSM este importanta nu numai datorita cazului Pivniceru, ci si pentru ca mai sunt multe alte "probleme importante" pe ordinea de zi.
Intrebat de jurnalisti daca va fi o problema cu cvorumul si in Parlament, unde trebuie sa se intruneasca plenul pentru citirea deciziei CCR privind referendumul, Victor Ponta declarat ca nu este de acord ca politicienii sa se joace cu ideea de cvorum si ca "formalitatea citirii deciziei CCR trebuie indeplinita".
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: justitie, Mona Pivniceru, CSM, magistrati, victor ponta, cvorum,
Dată publicare:
23-08-2012 09:03