Mona Pivniceru si alti sapte membri CSM au cerut convocarea Plenului Consiliului

×
Codul embed a fost copiat

Mona Pivniceru si alti sapte membri ai CSM cer convocarea Plenului Consiliului, miercuri, de la ora 17.00, solicitand colegilor "sa constientizeze importanta pentru justitie" a deciziilor ce urmeaza sa fie luate si sa se alature realizarii cvorumului.

Mircea Aron, Cristi Danilet, Horatius Dumbrava, Georgiana Iorgulescu, Adrian Neacsu, Mona Pivniceru, Alexandru Serban si Marius Tudoseu sunt cei opt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au solicitat convocarea in regim de urgenta a unei noi sedinte de Plen pentru miercuri, la ora 17.00.

Acestia precizeaza ca, potrivit articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor plenului ori, dupa caz, ai sectiilor.

"Astfel fiind, convocarea Plenului, pentru a satisface cerintele legii, trebuie sa fie semnata de un numar de cel putin 10 membri CSM", se arata in solicitarea celor opt membri CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii trebuia sa in discutie, astazi, demisiile Monei Pivniceru din CSM si din magistratura, procedura in urma careia aceasta ar putea sa preia Ministerul Justitiei.

Citește și
Tirza Magana, bona
Imaginile care revolta toti parintii. Ce a vazut un cuplu pe inregistrarile din camera copilului
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

In jurul orei 11, Victor Ponta a plecat de la CSM intrucat nu a fost intrunit cvorumul pentru Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

El a spus ca nu putea sa fie numit un ministru al Justitiei mai bun decat un reprezentant al judecatorilor si crede ca estre interesul magistratilor, si nu al lui ca premier, ca aiba un ministru al Justitiei. "De ce nu reusesc sa se stranga? Nu vreau sa fac o paralela, dar daca nu este cvorum in Parlament, toata lumea sare in sus. Consider ca este anormal ce se intampla", a mai spus Ponta.

Intrebat daca in acest caz este vorba de jocuri politice, Ponta a raspuns ca nu stie, dar a precizat ca judecatoarea Ana Labus a fost marti la CSM, iar miercuri si-a inchis telefonul.
"Puteti aprecia singuri", a adaugat Ponta.

Astfel, sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii va fi amanata pentru joi, daca miercuri nu va fi indeplinita conditia de cvorum, a anuntat CSM, precizand ca patru membri nu s-au prezentat la sedinta din motive obiective, iar un altul este suspendat.

Cand a ajuns la sediul CSM, in jurul orei 10.00, intrebat ce parere are despre faptul ca Mona Pivniceru a fost fotografiata urcandu-se in masina fiului lui Adrian Nastase, Victor Ponta a spus ca aceasta intrebare este "o prostie", iar judecatorii ar trebui sa nu mai fie fotografiati, ci lasati sa isi faca datoria publica.

"Cred ca e o prostie ceea ce ma intrebati, sincer! Toti suntem fotografiati, cei care suntem persoane publice, si eu sunt fotografiat cu dumneavoastra si nu cred ca e ceva rau in asta", i-a raspuns Victor Ponta unei intrebari puse de un jurnalist, la intrarea an sediul Consiliului Superior al Magistraturi.

Premierul a mai spus ca Mona Pivniceru nu stia in ce masina se urca, precizand ca magistratii ar trebui sa fie lasati sa isi indeplineasca datoriile legale. "Doamna Pivniceru nu cunostea a cui e masina. Sa condamni pe cineva pentru ceea ce nu stie e un lucru care se intampla, sper, doar in dictaturi, nu in democratie. in al doilea rand, nu prea ma uit la tot felul de fotografii, sunt tot felul de fotografii cu judecatori, cu membri ai CSM. Sa-i lasam in pace pe judecatori, sa nu-i mai fotografiem atata, sa-i lasam sa-si faca datoria si, in acelasi timp, si ei sa inteleaga ca au o datorie fata de lege si fata de cetatenii acestei tari", a mai declarat Victor Ponta.

Victor Ponta a venit miercuri la ora 10.00 la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a participa in calitate de ministru interimar al Justitiei, la sedinta Plenului CSM, unde va fi luata in discutie demisia Monei Pivniceru.

Premierul a mai declarat ca isi doreste ca miercuri sa fie numit un ministru al Justitiei. El a explicat ca a venit la CSM sa ii roage pe membrii acestui consiliu sa ia act de demisia Monei Pivniceru, pentru ca aceasta sa poata fi numita la conducerea MJ.

La sedintele plenului CSM, conditia de cvorum este de 15 membri prezenti dintre cei 19 ai Consiliului.

Pentru sedinta CSM de miercuri este anuntata, printre alte subiecte, demisia Monei Pivniceru din Consiliu, insa va putea fi discutata si cea din magistratura, daca aceasta va fi introdusa pe ordinea de zi, prin vot, la inceputul sedintei. "Ordinea de zi a sedintei este fixata cu cel putin trei zile inainte. Daca, intre timp, apar probleme noi ce trebuie discutate in plenul Consiliului, introducerea acestora pe ordinea de zi este supusa la vot la inceputul sedintei", au declarat reprezentantii CSM.

Discutarea celor doua demisii ar urma sa puna capat unei perioade de doua saptamani in care subiectul preluarii Justitiei de catre Pivniceru a avut, dincolo de algoritmul legal, accente de incertitudine.

Mona Pivniceru, reprezentantul judecatorilor ICCJ in CSM, a fost anuntata drept propunere pentru Ministerul Justitiei in 6 august, ea urmand sa ii ia locul lui Titus Corlatean, mutat la Externe. 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Printul Harry si-a expus in public
Printul Harry si-a expus in public "bijuteriile coroanei". Imaginile care au socat-o pe regina

Printul Harry a aratat “bijuteriile” coroanei in Las Vegas, weekendul acesta, in timpul unui joc de biliard pe dezbracate care a avut loc intr-un apartament VIP din hotelul in care este cazat, la care au participat mai multi prieteni.

Imaginile care revolta toti parintii. Ce a vazut un cuplu pe inregistrarile din camera copilului
Imaginile care revolta toti parintii. Ce a vazut un cuplu pe inregistrarile din camera copilului

O femeie din Texas, de profesie bona, a fost arestata dupa ce cuplul care o angajase a descoperit ca le maltrata fetita.

Ponta: Sper ca, miercuri seara, Mona Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei
Ponta: Sper ca, miercuri seara, Mona Pivniceru va depune juramantul ca ministru al Justitiei

Premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca miercuri sa fie luata in discutia Plenului CSM cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura, iar dupa indeplinirea tuturor procedurilor aceasta sa depuna juramantul ca ministru al Justitiei.

Propunerea lui Ponta pentru Ministerul Justitiei, Mona Pivniceru, a demisionat din magistratura
Propunerea lui Ponta pentru Ministerul Justitiei, Mona Pivniceru, a demisionat din magistratura

Mona Pivniceru, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a demisionat, luni, din magistratura, dupa ce, in 8 august, si-a depus la CSM demisia din functia de membru ales al Consiliului.

CSM:Ar putea exista o analiza in cazul Pivniceru, dar doar Inspectia Judiciara se poate autosesiza
CSM:Ar putea exista o analiza in cazul Pivniceru, dar doar Inspectia Judiciara se poate autosesiza

Purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu, a declarat ca reprezentantii CSM nu se pot autosesiza in cazul Monei Pivniceru privind buna reputatie profesionala, intrucat aceasta este doar de competenta Inspectiei Judiciare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.