MAE: Nu detinem probe privind inchisorile CIA in Romania, dar nu ignoram "alegatiile" pe tema

CIA

Autoritatie romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, precizeaza MAE.

"Documentul facut public de Senatul SUA nu contine referiri la Romania. Autoritatile romane nu detin niciun fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obtinute pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti", sustine MAE intr-un comunicat remis marti MEDIAFAX.

Ministerul de Externe reaminteste ca a fost instituita o Comisie de ancheta de catre Senatul Romaniei in decembrie 2005 si raportul acesteia, adoptat de Senat in 2008, a stabilit ca "nu au fost identificate elemente privind existenta unor baze secrete americane, centre de detentie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detentiei unor prizonieri suspectati de acte de terorism".

MAE mai precizeaza ca, desi Romania nu este mentionata in rezumatul facut public al Raportului Congresului SUA, autoritatile romane "nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza, autoritatile romane competente manifestand toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora".

"In acest sens, este relevant faptul ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept si drepturilor omului", sustine Ministerul Afacerilor Externe.

Citește și
tortura CIA
Directorul CIA a recunoscut ca agentia a folosit metode de interogare neautorizate si dezgustatoare. In ce constau acestea
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Potrivit comunicatului, Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), "se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante".

"Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp, politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve", se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, MAE apreciaza "transparenta fara precedent" de care a dat dovada Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare si detentie al CIA, subliniind ca actuala Administratie de la Washington a pus oficial capat programului de detentie si interogare incriminat in Raport, la instalarea sa in functie. Totodata, Ministerul de Externe precizeaza ca Parteneriatul Strategic cu SUA "este si ramane puternic".

"Bazele colaborarii cu SUA in cadrul actiunilor antiteroriste sunt solide, intemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului international, in vederea unui raspuns prompt si adecvat la amenintarile emergente", subliniaza sursa citata.

Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute, conform raportului elaborat Comisia de Informatii a Senatului SUA.

Avocatul unui terorist inchis la Guantanamo: Romania avea obligatia legala de a impiedica actele de tortura comise de CIA

Romania avea obligatia legala de a impiedica actele de tortura comise de CIA, iar acum trebuie sa contribuie la aflarea adevarului, afirma avocatul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit suspectat de terorism detinut in prezent la penitenciarul american Guantanamo Bay.

Amrit Singh, avocatul lui Adb al-Rahim al-Nashiri, afirma ca raportul Senatului american privind practicile CIA confirma suspiciunile privind actele de tortura la care clientul sau ar fi fost supus pe teritoriul Romaniei.

Romania avea obligatia legala de a impiedica actele de tortura si construirea unui centru secret de detentie, acuza avocatul islamistului saudit, citat de site-ul TodayOnline.com.

"Autoritatile din Romania sunt obligate sa recunoasca adevarul - acela ca a existat o inchisoare secreta a CIA pe teritoriul national", a spus Singh.

Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a fost audiat la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor, in dosarul in care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa detinere a sa intr-o inchisoare CIA din Romania.

In mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a inaintat in numele acestuia o plangere penala procurorului general al Romaniei, in care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate clientului sau, precum si procedura de extradare. In august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) a depus o reclamatie in numele lui Abd al Rahim al-Nashiri impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).

Abd al Rahim al-Nashiri, acuzat de implicare in atacul asupra navei militare USS Cole (comis in anul 2000, in Yemen), este detinut in prezent la penitenciarul american Guantanamo Bay.

Un raport al Consiliului Europei prezentat in 2006 confirma existenta unui centru secret de detentie al CIA in Romania, in cadrul programului Agentiei Centrale de Informatii de "extradari extraordinare" vizand suspecti de terorism.

In decembrie 2011, organizatia Amnesty International a cerut Romaniei sa redeschida investigatia privind centrul de detentie al CIA, dupa ce presa internationala a dezvaluit ca inchisoarea ar fi fost in Bucuresti.

In octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cerea autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independente, impartiale, detaliate si eficiente" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca autoritatile romane vor studia rezolutia PE si vor face tot ce e normal pe plan european sau international.

"Sincer, nu stiu despre ce inchisori este vorba si, in mod sigur, cred ca s-au intamplat cu mult inainte de a ma apropia eu de functia de prim-ministru. O sa studiem ce s-a decis si vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau international", spunea Victor Ponta in octombrie 2013.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA.

Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.

CIA nu informase Departamentul de Stat despre existenta inchisorii din Romania, situatie pe care ambasadorul Michael Guest a catalogat-o "inacceptabila", autoritatile de la Bucuresti cerand in 2006 inchiderea centrului de detentie, rezulta din interpretarea datelor cuprinse in raportul Senatului SUA.

Versiunea publica a raportului elaborat de Comisia senatoriala de Informatii a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA.

Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU").

Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde". Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA.

Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

"In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu ... din tara ... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara ... sa identifice modalitati de sustinere a ... in tara ... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

"In august 2003, ambasadorul american in tara ... a incercat sa ia legatura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura ca institutia are cunostinta de existenta centrului de detentie si de potentialul impact asupra politicilor in relatia cu Administratia tarii-gazda (Romania - n.red). Ambasadorului american i s-a raspuns de catre biroul local CIA ca acest lucru nu este posibil si ca nimeni de la Departamentul de Stat, nici macar secretarul de Stat (Colin Powell - n.red), nu fusese informat despre existenta inchisorii CIA in aceasta tara. Catalogand drept 'inacceptabila' atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel putin de catre consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala prin care sa fie descrise atributiile programului, inclusiv o pozitie din care sa reiasa ca tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale si drepturile omului (...)", mentioneaza raportul.

In aceasta situatie, sediul central al CIA a cerut interventia adjunctului secretarului de Stat, Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasadorul din Romania.

"Richard Armitage a cerut CIA sa ii tina pe el si pe secretarul de Stat informati, pentru a nu fi luati pe nepregatite cand ambasadorul va exprima ingrijorare", subliniaza raportul. In mai 2004, pe fondul dezvaluirilor despre abuzurile comise in inchisoarea americana de la Abu Ghraib (Irak), ambasadorul din Romania a cerut din nou explicatii privind metodele de interogare utilizate de CIA, reiese din raport.

"Richard Armitage a facut din nou afirmatii vehemente, reprosand CIA ca el si secretarul de Stat au fost tinuti in afara procesului de coordonare al Consiliului american pentru Securitatea Nationala privind programul CIA. (...) Armitage a emis dubii privind eficienta si valoarea informatiilor obtinute prin programul CIA", precizeaza raportul.

In aprilie 2005, seful inchisorii CIA din Romania a trimis un email in care exprima preocupari privind calitatea personalului trimis la unitatea de detentie si asupra programului CIA in general, rezulta din raport. In 2006, "dupa publicarea unui articol in Washington Post, ... tarii ... a cerut inchiderea in cateva ore a Centrului de detentie NEGRU. CIA a transferat in scurt timp restul detinutilor aflati in acest centru", mentioneaza raportul.

Din document rezulta ca in inchisoarea CIA din Romania au fost detinuti suspecti importanti, printre care s-au numarat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al retelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizatiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numarul trei in ierarhia gruparii, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat in atacul asupra navei militare USS Cole.

Autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau privind actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora acuzatiile aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora, a precizat, marti seara, Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"As aproba din nou, oricand, aceste practici". Reactia fostului vicepresedinte Richard Cheney, in DOSARUL CIA

Fostul vicepresedinte american Richard Cheney a afirmat ca ar aproba din nou, oricand, metodele dure de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii din SUA.

Directorul CIA a recunoscut ca agentia a folosit metode de interogare neautorizate si dezgustatoare. In ce constau acestea
Directorul CIA a recunoscut ca agentia a folosit metode de interogare neautorizate si dezgustatoare. In ce constau acestea

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut ca agentia americana de informatii a folosit metode de interogare neautorizate si "dezgustatoare", dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Victor Ponta a refuzat sa prezinte pozitia Guvernului despre inchisorile CIA in Romania: MAE va raspunde la aceste intrebari
Victor Ponta a refuzat sa prezinte pozitia Guvernului despre inchisorile CIA in Romania: MAE va raspunde la aceste intrebari

Premierul Victor Ponta a refuzat, vineri, sa prezinte pozitia Guvernului in ceea ce priveste presupusele inchisori ale CIA in Romania, relevate in presa internationala in baza unui raport al Senatului SUA.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.