Directorul CIA a recunoscut ca agentia a folosit metode de interogare neautorizate si dezgustatoare. In ce constau acestea

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut ca agentia americana de informatii a folosit metode de interogare neautorizate si "dezgustatoare", dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

"CIA nu era pregatita sa detina suspecti de terorism, dar suntem mandri ca am contribuit la mentinerea securitatii in Statele Unite", a mai spus Brennen intr-o conferinta de presa exceptionala, transmisa in direct, fapt fara precedent in istoria CIA.

In conferinta de presa de 45 de minute, directorul CIA n-a rostit nici macar o data termenul de "tortura" pentru a descrie tehnicile de interogare.

John Brennan, director CIA: "Admit ca au fost cazuri in care ofiterii CIA au incalcat ghidul de instructiuni primit, n-au respectat tehnicile autorizate si legale. Au recurs la practici dure, in unele cazuri chiar dezgustatoare, dar ii las pe altii sa catalogheze aceste activitati".

In incercarea de a-si apara agentia, Brennen a insistat asupra dificultatilor majore de dupa atentatele din 11 septembrie.
Determinarea de a nu permite repetarea tragediei a condus la asa-numitele tehnici de interogare intensificate pentru detinutii CIA.

Printre acestea: simularea inecului, privarea de somn, mentinerea in pozitii incomode pentru perioade indelungate, atarnarea in lanturi. Chiar daca a admis ca s-au facut greseli, Brennan nu a fost de acord ca programul in ansamblu a fost o eroare.

Dar, in timp ce directorul CIA vorbea, senatoarea democrata Dianne Feinstein, care a lucrat la raportul de 500 de pagini privind tortura practicata de CIA, il contrazicea punct cu punct pe Twitter .

John Brennan , director CIA: "Relatia de cauza-efect intre folosirea tehnicilor de interogare intensificate si informatiile obtinute de la detinuti este, in opinia mea, imposibil de stabilit".

In replica, Dianne Feinstein era categorica: "Raportul a aratat clar: CIA a avut informatiile inainte de tortura".

Potrivit documentului facut public marti, CIA a utilizat metode "brutale" si de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism.

Ba mai rau, CIA a indus in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO