Presedintele ANAF, urmarit penal in dosarul in care sunt anchetati Voicu si Paun. Ministrul Finantelor ii cere demisia
Procurorii anticoruptie cer avizul Camerei pentru retinerea si arestarea preventiva a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.
Cititi in articol:
► Desfasurarea evenimentelor de miercuri, livetext
► Faptele de care sunt suspectati Madalin Voicu si Nicolae Paun
► Presedintele si vicepresedintele ANAF, urmariti penal in acest dosar. Ministrul Finantelor le-a cerut demisia
► Comisia Juridica din Parlament are termen pana luni sa dea o decizie in cazul deputatilor Voicu si Paun
Sub pretextul ca vor ajuta mii de rromi sa isi gaseasca un loc de munca, ori sa devina antreprenori, cei doi ar fi pus la cale un plan, prin intermediul caruia ar fi deturnat peste 6 milioane de euro in interes personal. Vizata este si sotia lui Madalin Voicu. Sefii ANAF sunt cercetati si ei in dosar, iar ministrul Finantelor le-a cerut demisia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desfasurarea evenimentelor de miercuri, livetext:
UPDATE 18:45 Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si a vicepresedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vatasoiu, dupa ce acestia au fost pusi sub acuzare de DNA, in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.
”Fiscul este una dintre cele mai importante institutii din Romania, iar conducerea sa trebuie sa fie mai presus de orice suspiciune. In aceasta situatie, in care presedintele si vicepresedintele ANAF sunt pusi sub acuzare, este normal sa le cer demisia. Asupra integritatii conducerii ANAF nu trebuie sa existe nici o urma de indoiala. Le-am cerut demisia celor doi pentru ca, in pozitiile pe care le detin, nicio suspiciune nu este acceptabila din perspectiva integritatii pe care ANAF, ca institutie, o reclama. Activitatea institutiei se desfasoara normal si acesta este cel mai important lucru in acest moment. Avem in vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF si urmeaza sa luam o decizie cat de curand posibil. ”, a spus ministrul Anca Dragu.
UPDATE 18:40 Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis miercuri sa trimita cererile DNA pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun Comisiei juridice, care are termen pana luni pentru a elabora rapoartele.
UPDATE 18:35 Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de mai multi inculpati, printre care presedintele si vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun.
Cei doi sunt cercetati pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES.
In acelasi dosar sunt urmarite penal pentru fapte de coruptie alte opt persoane.
UPDATE 18:05 Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu, a declarat miercuri, la iesire din sediul DNA, ca nu are nicio legatura cu persoanele incriminate.
Potrivit unor surse judiciare, Gelu Stefan Diaconu este urmarit penal in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun.
"In momentul in care dosarul va fi solutionat veti avea toate detaliile. Va asigur insa ca nu am nicio legatura cu persoanele incriminate in principal in dosar si chestiunea care este supusa clarificarii, si voi oferi toate datele necesare, priveste suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contributiile de asigurari de sanatate pentru alocatiile de copii si pentru persoanele care nu realizeaza venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicatiile pe care le voi da de fiecare data", a spus seful ANAF la isşirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie
UPDATE 18:00 Cererile procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun au ajuns la Camera Deputatilor, Biroul permanent urmand sa se reuneasca miercuri pentru a stabili calendarul analizei documentelor.
UPDATE 16:46 Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie fiind citat de procurori.
UPDATE 16:15 Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Mihai Gogancea-Vatasoiu s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce a fost citat de procurori in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun.
El nu a dorit sa faca declaratii presei, nici la intrarea in sediul DNA, nici la plecare.
UPDATE 15:10 Carmen Olteanu, sotia deputatului PSD Madalin Voicu, s-a prezentat miercuri la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citata de procurori.
Carmen Olteanu nu a dorit sa faca declaratii presei, nici la intrarea in sediul DNA, nici la iesire.
Potrivit unor surse judiciare, sotia deputatului PSD Madalin Voicu are calitatea de suspect.
UPDATE 14:00 Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. Citeste aici ce acuzatii le aduce DNA celor doi parlamentari.
UPDATE 13:00 Madalin Voicu este suspect intr-un dosar de coruptie in care este implicat si colegul sau de la Camera, Nicolae Paun, deputat din partea Partidei Romilor
"Toti suntem suspecti. Sunt multe acuzatii, spalare de bani", a spus Voicu. "Domnul procuror Tulus m-a rugat sa ne intalnim pentru detaliere. Le-am promis ca o sa colaboram si ca o sa existe un dialog legat de ceea ce cerceteaza domniile lor si urmeaza sa ne reintalnim. (...). Se face o ancheta pe care eu, sincer sa fiu, pot sa o inteleg, ca nu e numai la Partida Romilor. Anchete se fac peste tot, la toate institutiile. Au ajuns probabil la "P" si Partida Romilor e in vizor", a mai declarat deputatul la iesirea de la audieri.
UPDATE ORA 10:00 Corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta a fost prezent la momentul sosirii deputatului la sediul DNA si spune ca, cel mai probabil, Voicu are calitate de suspect. In dosar ar fi vorba despre Partida Romilor, mai precis despre ONG-urile ce activeaza in jurul acestei formatiuni politice.
In afara de Madalin Voicu vor mai fi chemate sa dea explicatii in acest dosar, care se anunta a fi de rasunet, mai multe personaje din anturajul sau. Deputatul nu a precizat daca la mijloc va fi vorba de chestiuni legate de finantarea organizatiilor romilor.
La intrare in sediul DNA, Madalin Voicu a spus: "Toti dintre cei care am fost chemati suntem suspecti".
"Probabil sunt niste nereguli, niste lucruri pe care ei (procurorii - n.r.) vor sa le verifice. (...) Probabil ca exista o verificare generala, nu numai a organizatiilor romilor, vor sa vada ce au facut cu banii, unde sunt", a adaugat deputatul, sustinand ca a fost chemat la DNA "nu numai ca membru al etniei, ci si ca membru fondator si presedinte de onoare".
Comunicatul DNA
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul intocmit in cauza, in vederea sesizarii ministrului Justitiei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si a arestarii preventive a deputatilor:
PĂUN NICOLAE, care detine si calitatea de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, pentru savarsirea infractiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
- schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene,
- deturnare de fonduri,
- spalare a banilor,
- efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumparare de influenta,
- influentare a declaratiilor,
toate in forma continuata;
VOICU MĂDĂLIN STEFAN, pentru savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- fals in declaratii,
- spalare a banilor,
toate in forma continuata.
Cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, potrivit ordonantelor prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de cei doi suspecti, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
1. La initiativa Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, al carei presedinte este deputatul PĂUN NICOLAE, a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, cu finantare din fonduri europene.
Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finantare s-a stabilit ca grupul tinta va beneficia de servicii si activitati care sa conduca la cresterea capacitatii de a participa pe piata muncii, la cresterea motivatiei de a deveni persoane active, la cresterea gradului de informare.
Din probele administrate a reiesit ca grupul tinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta.
Totodata, in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, in contul detinut de Asociatia Partida Romilor „Pro – Europa”, in perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donatii in suma totala de 428.307,11 lei.
Din probele administrate a reiesit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate; ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane.
A rezultat ca sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului.
2. Tot prin Asociatia Partida Romilor Pro Europa, in perioada 2010 – 2013, s-a derulat si proiectul cu finantare intitulat ”Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”, cu finantare din fonduri europene.
Obiectivul general al proiectului a constat in sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din 9 judete ale tarii (Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul tinta au fost: lucrator in constructii, lucrator in izolatii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucatar, chelner, lucrator in comert, frizer, manichiurist, pedichiurist.
Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost indrumate sa parcurga programe de calificare profesionala, respectiv tineri cu varsta intre 15-24 de ani, someri de lunga durata, someri tineri si persoane inactive.
A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.
Solicitarea la plata a acestor subventii, prin cererile de rambursare, este nejustificata, iar documentele atasate in acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor.
Din probele administrate a reiesit ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.
A fost creat un prejudiciu in suma totala de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national).
Cu referire la ambele proiecte, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a obtinut pe nedrept fonduri europene aferente celor doua proiecte, in sensul in care:
- a determinat stabilirea grupurilor tinta cu persoane fictive, in baza intocmirii unor documente ce nu corespund realitatii.
- i-a determinat pe angajatii din cadrul celor doua proiecte sa plateasca un procentaj din salariul pe care il incasau catre Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donatie. Donatiile astfel stranse, in mod nelegal, de asociatie, totalizeaza 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” si 935.791 lei aferente proiectului „Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine”).
- a intocmit si a semnat cererile de plata aferente celor doua proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realitatii, avand ca urmare prejudicierea bugetului comunitatilor europene cu suma totala de 24.220.396,43 lei si bugetul de stat cu suma totala de 3.030.312 lei, reprezentand partea de cofinantare.
Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obtinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor conventii civile incheiate in mod fictiv de Asociatia Partida Romilor. In vederea disimularii si ascunderii activitatii ilegale savarsite in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa” in contextul deturnarii fondurilor alocate de la bugetul de stat, incepand cu luna ianuarie 2015, Paun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor, a facut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Paun Nicolae a facut demersuri astfel incat ANAF sa nu incaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, in conditiile in care, persoanele (cetatenii de etnie roma care au fost inclusi in mod fictiv in proiectele si actiunile Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea institutiilor statului;
- a creat circuite financiare, disimuland sumele de bani obtinute din donatii, in scopul de a da o aparenta legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte;
- a efectuat, prin persoane interpuse, in numele unei societati comerciale, tranzactii cu terenuri achizitionate la preturi subevaluate, pentru a-si insusi sumele de bani rezultate si pentru a disimula originea infractionala;
- a condus in fapt activitatea aceiasi societati comerciale (inclusiv prin reprezentarea societatii), in sensul ca a intermediat si a inlesnit obtinerea de credite bancare pentru societate, a intocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale;
In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
In perioada octombrie 2015 – decembrie 2015, suspectul Paun Nicolae, aflandu-se in posesia listelor cu martori citati de DNA, respectiv fiind incunostintat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, in mod direct, sau prin intermediari, sa nu dea declaratii sau sa dea declaratii mincinoase in fata organelor de urmarire penala cu privire la activitatea derulata in cadrul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, in contextul derularii celor doua proiecte cu finantare europeana mentionate mai sus.
In perioada 2011-2015, cu intentie, suspectul Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor, fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”, totalizand 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fusesera primiti de la Paun Nicolae, prin intermediul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plati drepturi de autor” in perioada 2011-2015. Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati, avand in vedere ca o persoana din familia sa fusese angajata in cadrul proiectului „Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine” si remunerata cu suma totala de 194.241 lei.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.
Prezentele cereri intra sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala si ale Constitutiei Romaniei, prin urmare, persoanele fata de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.