Craterul de la Praid continuă să se mărească. Ce se vede din aer deasupra salinei
La Praid, pericolul se extinde din adâncul minei spre râurile care aprovizionează zeci de mii de oameni.
Pârâul Corund, care a inundat galeriile subterane, varsă acum apă cu un conținut de sare de zece ori mai mare decât normalul, direct în Târnava Mică. Localnicii au fost avertizați că apa de la robinet nu mai este potabilă. Între timp, în zona minei de sare a mai apărut o surpare iar craterele se măresc.
Apa tulbure este cea care se scurge din salină. Conține în jur de 500 de miligrame de cloruri de potasiu (sare) pe litru – de zece ori mai mult decât înainte de dezastru. La 1.000 de miligrame încep să moară peștii. La 2.000 nu va mai supraviețui nimic în cursul de apă.
Târnava Mică este sursă de apă pentru 39.000 de oameni din 16 localități. Prefectura Mureș a anunțat stare de alertă și a avertizat că apa care curge la robinet nu mai este potabilă. Stațiile de tratare pot folosi doar apă care are cel mult 250 de miligrame de sare pe litru.
Localnicii au primit mesaje RO-Alert potrivit cărora apa din rețea poate fi folosită doar pentru igienă. În orașul Târnăveni autoritățile au trimis cisterne cu apă potabilă pentru băut iar oamenii și-au făcut provizii. Pârâul Corund se contaminează cu sare în zona minei vechi din Praid. Aici au apărut surpări la suprafață. Prefectura județului Harghita a anunțat, marți, că în zona Minei Iosif s-a mai ivit un crater.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Există un risc semnificativ de prăbușire a tavanelor în interiorul salinei. Anumite părți în perimetrul salinei încep să se taseze sau să se scufunde, iar asta ar putea însemna inclusiv faptul că există prăbușiri de mici dimensiuni acum în salină”.
Cei care încearcă să limiteze proporțiile dezastrului au anunțat că vor încerca acum, în al doisprezecelea ceas, să devieze pârâul Corund, care inundă mina, dar încă mai fac analize. Ar urma să fie folosite conducte de mari dimensiuni.
Dan Dobre, directorul SALROM: „Se folosește un sistem de țevi ancorate în așa fel încât să nu atingem zona albiei care este relativ instabilă și să reușim să deviem pârâul Corund pentru o perioadă care să ne permită să continuăm lucrările începute de impermeabilizare a albiei”.
Între timp, se folosesc scanere care cartografiază subsolurile minei – pentru a vedea gradul de eroziune.
Petres Sandor, prefectul județului Harghita: „Colegii de la Apele Române au intervenit și intervin pentru a regla acea concentrație din cloruri de potasiu (sare) care poate să afecteze zona din aval. Au inițiat deversări controlate.”
Zece specialiști europeni urmează să ajungă mâine la Praid pentru a analiza și ei situația.
Ce spun experții
Experții susțin că întrebarea nu mai este dacă vor mai exista prăbușiri, ci când vor ceda anumite secțiuni ale minei. Iar dacă surpările se vor produce brusc - efectele pot fi asemănătoare unei așa-zise „bombe geologice”.
Prăbușirea planșeului - de exemplu - va crea printr-un „efect de piston” un val de apă și noroi care se va deplasa cu forță în toate direcțiile. Ce ar însemna asta? Colapsul clădirilor din zonă, avarii la drumuri și evacuarea permanentă a locuințelor.
Totuși, acesta este cel mai negru scenariu. Experții europeni care vor ajunge miercuri, aici, cu tehnologie modernă, ar trebui să ofere soluții pentru salvarea minei și evitarea acestei situații. Posibil atunci să fie folosite și dronele subacvatice despre care autoritățile au spus că ar putea fi trimise în adâncul salinei pentru a vedea cât de mari sunt eroziunile. Deocamdată, Comitetul pentru Situații de Urgență nu poate spune când și dacă localnicii evacuați se vor putea întoarce în casele lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa, stare de alerta, salina, salina praid,
Dată publicare:
03-06-2025 19:29