Lovitură pentru Google. Gigantul ar putea fi obligat să se „spargă” în mai multe companii de guvernul SUA
Guvernul SUA a declarat că ia în calcul posibilitatea de a cere desființarea gigantul Google, o mișcare care ar putea schimba piața tehnologiei.
Departamentul de Justiție (DoJ) afirmă că măsurile ar putea include „cerințe structurale” pentru a împiedica Google să își mențină „monopolul” în domeniul căutărilor pe interne, notează BBC.
În replică, Google a avertizat că modificările propuse ar putea avea consecințe pe care autoritățile nu le iau în calcu și care ar afecta firmele și consumatorii din SUA.
Anunțul DoJ vine după o hotărâre judecătorească istorică pronunțată în luna august, care a constatat că Google și-a menținut poziția dominantă în domeniul căutărilor online prin practici ilegale. DoJ a declarat într-un document depus la tribunal că are în vedere „remedii care ar împiedica Google să utilizeze produse precum Chrome, Play și Android pentru a avantaja căutarea Google și produsele legate de căutarea Google”.
Reacția Google la anunțul făcut de autoritățile din SUA
Într-o postare pe blog, vicepreședintele Google pentru afaceri de reglementare, Lee-Anne Mulholland, a declarat că recomandările constituie o „depășire a competențelor guvernului”.
DoJ este așteptat să prezinte un set mai detaliat de propuneri până la 20 noiembrie. Google va putea prezenta propriile sale propuneri de măsuri corective până la 20 decembrie.
Decizia instanței din august a reprezentat o lovitură majoră pentru Alphabet, societatea mamă a Google. Aceasta a venit după un proces de 10 săptămâni, în care procurorii au acuzat Google că a plătit miliarde de dolari pe an unor firme, inclusiv Apple și Samsung, pentru a se asigura că este motorul lor de căutare implicit.
Avocații Google au susținut că utilizatorii sunt atrași de motorul de căutare pentru că îl consideră util și că Google investește pentru a-l face mai bun pentru consumatori.
Alte procese în curs împotriva marilor firme americane de tehnologie - inclusiv Meta, proprietarul Facebook, Amazon și Apple - le acuză de practici anticoncurențiale. Procesele fac parte din încercările autorităților americane de a consolida concurența în industrie.