Lotul de matematică al României, cel mai bun din Europa. Elevii care au reușit cea mai mare performanță din ultimii 25 de ani
Lotul de matematică al României a devenit cel mai bun din Europa și al cincilea din lume, în urma Olimpiadei Internaționale.
Șase elevi, de clasele a 10-a și a 11-a, din București, au reușit să aducă României cea mai bună performanță din ultimii 25 de ani. Vineri au fost premiați la Oslo.
Cine sunt elevii olimpici la matematică ai României
Robert Dragomirescu, David-Andrei Anghel, Andrei Moldovan, Vlad Titus Spătaru, Andrei Giovani Chiriță și Radu Andrei Lecoiu sunt cei șase elevi care au obținut locul întăi în Europa și cinci în lume la Olimpiada Internațională de Matematică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
S-au situat după matematicienii elevi din China, Coreea de Sud, Statele Unite și Vietnam.
La Oslo, elevii din România au obținut două medalii de aur și patru medalii de argint cu un total de 194 de puncte.
Participanții sunt în clasele a 10-a și a 11-a. Unul dintre ei învață la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, cunoscut pentru performanțele elevilor săi, iar ceilalți cinci la Liceul Internațional de Informatică din București, o scoală privată unde științele exacte sunt materiile pe care se pune accent.
Pentru a ajunge în lotul național au trecut prin mai multe testări.
Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România: „Trebuie să treacă prin etapele olimpiadei naționale de matematică, care înseamnă etapa locală, județeană, teste de verificare, de calificare și, în final, din 12 se aleg șase care sunt reprezentații româniei. Cam vreo 12 ani de pregătire au copiii ăștia pentru că au început de mici cu matematica prin joacă și, apoi, 3-4-5 ore pe zi. De data asta avem o echipă foarte omogenă.”
Echipa a fost coordonată de profesorii Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Marius Perianu, de la Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina.
Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc chiar la noi în țară, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România.
În 1996, România a obținut locul I la nivel mondial, iar în urmă cu un an s-a clasat doar pe poziția 27.