Examenul de bacalaureat a continuat marți cu proba de matematică sau de istorie în funcţie de profil.

Subiectele au fost uşoare, recunosc inclusiv profesorii, aşa că cei care chiar au învăţat spera să ia zece.

Mulţi sunt deja admişi la universităţi din străinătate, în special în ţările nordice şi mai puţin în Marea Britanie. Specializările care îi atrag sunt: inteligența artificială, finanţe, fizică sau gestiunea afacerilor.

Foarte uşor, ne aşteptam la capcane, acesta este răspunsul candidaţilor la întrebarea cum a fost după cele 3 ore de examen. Acum se sfătuiesc cu profesorii lor. 119 elevii înscrişi la proba obligatorie a profilului matermatică sau istorie. Emoţiile continuă cu probă la alegere.

Fată: ”După ultima probă de logică îmi iau bagajelul, o sticluţă de şampanie, şi merg în gară şi merg în Vamă. Ăsta e planul”.

Gabriela Dăneț, profa: „Sunt câteva subpuncte care fac diferenţieri între elevii foarte buni şi cei serioşi dar eu zic că s-a ţinut cont de pandemie şi nu au vrut să-i pună în dificultate, au vrut doar să testeze dacă s-au pregătit suficient pentru examen”.

Mulţi nu mai aşteaptă rezultatele examenului pentru că sunt deja admişi la şcoli din străinătate. Flavia va merge în Olanda.

Flavia: ”Raport calitate preţ foarte bun”.

Reporter: Ce vei face acolo?

Flavia: Inteligenţa artificială.

Reporter: Mai ai colegi care merg în Oldana?

Flavia: „Cred că jumătate de clasă merge”.

Băieți: ”Mergem şi noi în Olanda frumos. E lejer, foarte accesibil pentru studii. E ieftin şi au cele mai multe facultăţi în limba engleză din Europa”.

Spre deosebire de alţi ani, ţările nordice sunt cele mai căutate. Taxele sunt mult mai mici ca în Statele Unite ori Marea Britanie.

Şi Sebastian care a terminat liceul la Iaşi a aplicat în Olanda pentru că vrea să devină cercetător.

Sebastian: ”La fizică urmează să dau şi e pe o nişă mai restrânsă pe care nu o găsesc în România. Facultatea costă 2 mii de euro pe an, un preţ ok”.

Anul acesta, România nu are nicio faculatate în prestigiosul top 1000 QS World University Ranking. Inclusiv Universitatea Babeş Bolyai de la Cluj şi Universitatea din Bucureşti au coborât pe poziţiile 1001 şi 1200.