Locuitorii satelor de pe malul Bistritei, amenintati de incalzirea brusca a vremii. Fenomenul care le pune in pericol casele
Locuitorii din satele aflate pe malul Bistritei, in apropiere de lacul
de acumulare de la Bicaz, traiesc sub teroare.
Incalzirea brusca a vremii dupa un ger cumplit a dus la formarea unor sloiuri uriase care plutesc in aval, iar raul nu isi mai poate urma cursul firesc. Oamenii se tem ca gospodariile vor fi inundate si chiar distruse, asa cum s-a mai intamplat si in alti ani.
Cei care au casele in locuri usor inundabile urmaresc, inspaimantati, atat ziua, cat si noaptea sloiurile uriase de gheata. In acest an, zaporul s-a format de-a lungul a 12 kilometri inainte de gura de varsare iar 4 sate sunt in calea suvoaielor: Poiana Teiului, Poiana Largului, Topoliceni si Ruseni. In alti ani, sloiurile au blocat cursul raului si apa a navalit in gospodarii.
Localnic: "Eu stau acolo in capat si a fost peste coasta apa si ghetari.
Reporter: A intrat si in gospodarii anii trecuti apa?
Localnic: A intrat, a intrat. Da unde sa te muti, unde sa te duci? Stam acolo. Si azi noapte am iesit ca am auzit cum si-a dat drumul."
Desi autoritatile incearca sa-i linisteasca, localnicii se simt neputinciosi in fata naturii si spera ca nu vor avea de suferit.
Reporter: “Stau oamenii an de an cu teama?
Localnic: Da, bineinteles, mai ales cand vin ghetarii astia mari. Au fost si cat drumul. Au mai inaltat digul ca nu era constructia asta aici. Au rupt si stalpii de fier. Pe acolo unde sunt casele alea era apa tot pana la geamuri."
Localnica: "Au luat cocioabe au luat tot.
Reporter: Cum se aude noaptea?
Localnica: Se aude pocnind gheata hodorogind ca doar aici e aproape."
Reporter: "Zi de zi verificati aici?
Gheorghita Erhan, primaria Poiana Teiului situatii de urgenta: Si noapte de noapte. S-au adunat ghetari aici si i-am monitorizat 24 din 24 cu colegii de la SGA cu colegii de la primarie."
Petru Biia, primar Poiana Teiului: "Sunt anumite zone de risc in are pot aparea si pe care le avem sub observatie."
In alti ani, specialistii pirotehnisti au fost nevoiti sa detoneze sloiurile pentru a debloca albia raului. In februarie 2003, la Poiana Teiului un om a murit si o cabana a fost distrusa din cauza inundatiilor provocate de gheata.