Fenomenul care le da batai de cap navigatorilor. Ce a aparut pe Dunare din cauza gerului

Ultima actualizare: 25-01-2016 07:00

Dupa o saptamana cu temperaturi extrem de scazute, pe Dunare, la Galati, au aparut sloiuri de gheta.

Asta chiar daca apa fluviului este inca destul de calda si inregistreza, pe cele mai multe sectoare, intre 1 si 2 grade Celsius.

Fenomenul ar putea sa le dea de furca navigatorilor, pentru ca sloiurile risca de mute din loc semnalizarile amplasate de Administratia Fluviala.

La malul Dunarii, tot peisajul pare de gheata. Peste noapte temperaturile au scazut pana la -14 grade, la Galati si, vineri dimineata, au aparut sloiurile.

Cea mai mare parte a sloiurilor vine de aici, de pe Siret. Bucatile de gheata se rup la gura de varsare a Siretului in fluviu si curg mai departe, de-a lungul malului Dunarii. Vestea nu este deloc buna pentru navigatori.

Dorian Dumitru, dir. gen. adj. Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati: "Semnalizarea este pusa in pericol atunci cand exista pod de gheata, exista pe suprafete mari, sunt banchize care dizloca de pe pozitie geamandurile."

Pentru pasari, insa, Dunarea ofera, inca, un mediu bun pentru a se hrani. De-a lungul malurilor fluviului, s-au adunat sute de rate salbatice si cormorani.

Din cauza gerului, pasarile au parasit lacurile inghetate si au venit aici, iata, la malul Dunarii, unde inca isi mai pot gasi hrana. Apa are un grad si jumatate cu plus.

Reporter: "Vad ca aveti promoroaca pe fular.
Femeie: Nu-i nimic. E ger, temperaturi scazute.
Reporter: Si cum e cu miscarea pe gerul asta?
Femeie: Miscarea o fac in mod regulat si nu-mi este foarte greu."

Si la malul marii, Lacul Siutghiol din Mamaia a inghetat partial, iar lebedele si pescarusii cu greu mai gasesc un ochi de apa. Flamande, animalele nu se sperie de localnicii care vin sa le hraneasca.


Tot la Constanta, oamenii nevoiasi, au primit astazi o masa calda, la biserica de langa gara. In toate aceste zile geroase, preotii, ajutati de oameni cu suflet mare, le intind o mana de ajutor celor napastuiti.

Om amarat: Pana acum am avut o chirie dar daca nu mai am de unde sa platesc.
Reporter: Astazi ce ati mancat?
Om amarat: Covrigi si un pateu

Reporter: Cand ati mancat ultima ciorba?
Om amarat: Ehehehe, ciorba, sunt vise ca daca nu mai avem casa la ce sa gatesti si daca ai avea, ti-ar trebui niste banuti."

Si la Iasi, La Iasi, un grup de oameni cu suflet a oferit aseara mancare calda si cate o patura sau haine groase celor necajiti.

Meteorologii anunta insa ca temperaturile se mentin scazute si in urmatoarele zile. De abia de saptamana viitoare vremea se va mai incalzi usor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO