Localnicii din Bușteni, terorizați de urși. Primarul, prea ocupat să se ocupe relocarea sălbăticiunilor
S-a dat liber la vânătoarea urșilor. Președintele a promulgat legea care permite împușcarea a peste 800 de exemplare în următoarele 17 luni.
Este singurul lucru care s-a schimbat în cele două săptămâni, care s-au scurs de la moartea Dianei, tânăra atacată de o sălbăticiune, în pădure, aproape de stațiunea Bușteni. În rest, în oraș gunoaiele sunt tot la vedere, iar animalele vin și le răscolesc, noapte de noapte.
Două ursoaice, fiecare cu câte trei pui, vin noapte de noapte pe Aleea Parcului, în Bușteni. Localnicii le urmăresc îngroziți, de la adăpost.
Se vede, în imagini, că tomberoanele sunt descoperite, așa că animalele au acces la ele. Extrem de grav în aceste condiții, deșeurile, spun oamenii, sunt ridicate doar o dată pe săptămână. În altă parte a orașului, nu mai iese nimeni din casă după lăsarea întunericului.
George Mateescu, locuitor: „A intrat în curte, am găsit balegă de urs exact la scările de urcare înspre casă. Emoția a fost mare, pentru că eram și cu nepoțica”.
Jandarmii sunt trimiși să alunge animalele cu sirena și lumina girofarelor. Dar urșii nu se sperie de fiecare dată. Uneori, câte o femelă dă să-i atace pe cei care-i amenință puii.
Potrivit ultimelor raportări făcute la Ministerul Mediului, pe fondul cinegetic Sinaia 25, care se întinde și în împrejurimile Bușteniului, trăiesc 21 de urși. Aproape toți sunt obișnuiți cu oamenii și se hrănesc din gunoaie.
Deși legea permitea, în anumite condiții, anul acesta niciunul nu a fost împuscat ori relocat. Primăria ar fi trebuit să inițieze demersurile. Edilul Mircea Corbu era în concediu când a murit Diana, fata atacată de urs, iar acum este ocupat. Dimineața este pe teren, după-amiaza, în ședințe.
Laurențiu Mircea Corbu, primarul orașului Bușteni: „Sunt lucruri care ne depășesc, noi ne facem datori conform legii, dar mai mult de atât nu avem ce să facem. Măsurile astea pe care le luăm, mă scuzați, sunt frecție la picior de lemn”.
Ultima informare emisă de primarul Mircea Corbu, pe tema urșilor, datează din iulie 2022. Anunța atunci că a semnat contracte pentru gestionarea animalelor, că va testa un sistem de îndepărtare bazat pe raze laser și ultrasunete și că va aduce în oraș containere de gunoi speciale. Sunt câteva, dar nu au rezistat.
La această ghenă de gunoi aflată chiar la începutul unui traseu montan, iată, ușa a fost ruptă, se văd zgârieturi. Cel mai probabil ursul a trecut deja pe aici, iar toate gunoaiele sunt scoase afară.
Conducerea asociației cinegetice Sinaia, cea care gestionează fauna din zonă, a refuzat să dea un punct de vedere încă de la moartea Dianei.