Liviu Dragnea a ieșit din închisoare. Fostul lider PSD a fost așteptat de susținători: ”Să-i fiu alături și să protestez”

Dată publicare: 15-07-2021 17:17
Dată actualizare: 15-07-2021 20:23


Liviu Dragnea a ieșit din închisoare. Fostul lid...
Primele declarații ale lui Liviu Dragnea, după c...
Liviu Dragnea a ieșit din închisoare. Fostul lid...

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a ieșit, joi, din închisoare, după ce Tribunalul Giurgiu a admis cererea sa de eliberare condiționată. Decizia luată de instanță este definitivă.

Să vă dea Dumnezeu sănătate, domnul Liviu. Să vă dea Dumnezeu sănătate!”.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și-a văzut visul cu ochii: a fost eliberat joi condiționat din închisoare, conform deciziei Tribunalului Giurgiu.

Dragnea a ieșit pe poarta Penitenciarului Rahova așteptat de Irina, partenera de viață, și de un grup de susținători înfocați.

Vă reamintim Dragnea a fost condamnat în 2019 la 3 ani și jumătate de închisoare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecția Copilului Teleorman.

Inițial, Tribunalul București a respins, în primăvară, cererea de eliberare condiționată. Cauza a fost strămutată la Giurgiu. Până acum, Dragnea a ispășit două treimi din pedeapsa inițială.

Și ca argumente ale eliberării, el susține că a muncit în timpul detenției și a avut o comportare bună. Penitenciarul Rahova i-a dat în aprilie un aviz pozitiv

La 20 de minute după ce a aflat că va fi eliberat condiționat, Liviu Dragnea a pus mâna pe telefon și a sunat-o din penitenciar pe Irina Tănase, partenera lui de viață.

 

Irina Tănase: ”Am plâns când am aflat”

 

Jumătate de oră mai târziu, o mașină de lux a adus-o pe Irina în fața Penitenciarului Rahova de unde cei doi au plecat împreună acasă.

Irina Tănase: Era bine, era fericit. Adică orice om în situația asta, cum ar putea să fie? Nu se aștepta.
Reporter: Tu cum te simți?
Irina Tănase: Fericită! Eu am plâns când am aflat decizia instanței".

Cuplul nu are deocamdată planuri de vacanță pentru că prioritățile sunt altele.

Irina Tănase: ”Starea de sănătate nu este bună. O să trebuiască să facă niște controale, niște analize și să vedem care este exact starea. În primul rând despre herniile care le are, despre care știe toată lumea de dinainte să ajungă acolo, care s-au agravat foarte tare mai ales din cauza celor 9 luni în care 23 de ore pe zi el stătea într-o cameră de 12-13 metri pătrați".

Irina Tănase a adăugat că pe Liviu Dragnea îl așteaptă acasă copiii, dar și câțiva prieteni apropiați pentru a sărbători acest moment.

Cu puțin timp înainte de eliberarea lui Dragnea, în fața Penitenciarului Rahova s-a adunat un grup de susținători, cu drapele tricolore și poze ale fostului lider PSD.

Femeie: ”Am venit pentru domnul Liviu Dragnea pentru că dânsul ne-a mărit pensiile, de când dânsul a intrat aici nouă nu ne-a mai băgat un leu! Un leu nu ne-a mai băgat!".

Bărbat: Mi se pare ceva normal, ca să se schimbe ceva în țara asta.
Reporter: Și ați venit să protestați sau să-i fiți alături?
Bărbat: Să-i fiu și alături și să protestez pentru a face ceva în țara asta".

"A fost o perioadă de 2 ani și 2 luni de suferință, abuzuri. Cea mai mare parte a populației a înțeles de ce a trebuit să ajung aici. Lipsa libertății e cel mai greu lucru. Mă consider deținut politic, pentru că am intrat nevinovat", a afirmat, printre altele, Liviu Dragnea, la ieșirea din penitenciar. 

Cand a ajuns acasă, Liviu Dragnea a petrecut alături de câțiva prieteni pe balcon.

----------------

“Mă bucur nespus că s-a făcut dreptate. Sunt foarte emoționată că am așteptat de multă vreme acest lucru. Speră să fie eliberat (Dragnea – n.red.) și iată că există un Dumnezeu și judecători cinstiți. Nu am vorbit nimic înainte. De aici se va trimite minuta, se vor îndeplini toate formalitățile și va fi pus în libertate. Iată că am găsit niște judecători care astăzi au judecat după măsura legii”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea.

Avocata a spus că nu se știe exact momentul în care Dragnea va părăsi penitenciarul, pentru că depinde de cât de repede se vor mișca cei de la penitenciar cu actele.

 

A ispășit două treimi din pedeapsă 

 

 

Dragnea a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii. Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online unei foste consiliere de-ale sale.

Cheltuielile judiciare aferente acestui dosar rămân în sarcina statului.

Liviu Dragnea a fost încarcerat pe 27 mai 2019 și avea de executat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni, în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Separat de acestea, la 17 mai 2021, Liviu Dragnea a mai fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și în dosarul privind obținerea invitației la inaugurarea lui Donald Trump, în 2017.

Procurorii spun că, prin trafic de influență, a intervenit printre membrii guvernului de la acea vreme în sprijinul unor oameni de afaceri care i-au asigurat finanțarea necesară participării la ceremonia de învestire a lui Trump, câștigător al alegerilor prezidențiale din 2016. Cinci judecători de la Tribunalul București s-au recuzat de la judecarea acestui dosar.

Tags: dragnea, eliberare,


VIDEO PROTVPLUS.RO