ÎPS Pimen, înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Sicriul, purtat de bărbați în combinezoane

Ultima actualizare: 22-05-2020 19:29

Este doliu în Moldova: arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a fost înmormântat, vineri, în curtea mănăstirii Sihăstria Putnei. Înaltul ierarh ar fi împlinit în vară 91 de ani.

El a fost răpus de Covid-19, după ce s-a luptat cu boala 4 săptămâni. Pe drumul de la catedrala din Suceava și până la mormânt, mii de oameni au ieșit înaintea cortegiului funerar, în costume populare, pentru a-și lua rămas bun.

Purtat pe umeri de bărbaţi costumaţi în combinezoane şi escortat de garda militară. Aşa a fost scos în această dimineață sicriul cu trupul celui care a păstorit Bucovina vreme de 30 de ani, în curtea Catedralei din Suceava. Timp de aproape 4 ore preoţii s-au rugat pentru arhiepiscopul Pimen şi sute de oameni au asistat la slujba pe locurile marcate cu tricolor pentru a evita îmbulzeala.

Localnic: O să-l plângem mulţi ani şi o să ne lipsească mult

După slujbă, cortegiul a pornit prin satele Bucovinei spre mănăstirea Sihăstria Putnei. Mii de oameni au ieşit la porţi pentru a-şi lua rămas bun.

Un moment special a fost în fața Aşezământului din Rădăuţi, unde mănăstirea Bogdana îngrijeşte 120 de copii pe care arhiepiscopul îi vizita deseori.

Îmbrăcaţi în costume populare, puștii au aruncat flori înaintea cortegiului.

Maica Ecaterina: "Înalt preasfinţitul Pimen pentru aşezământul de copii a fost mai mult decât un părinte. De câte ori a păşit pragul aşezământului pe cei mici i-a îmbrăţişat şi celor tineri le-a dat cuvinte de învăţătura"

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuților a păstorit Bucovina din 1991. Înainte a fost stareţ la mănăstirea Putna, mai mare peste toate mănăstirile din Moldova şi episcop vicar în arhiepiscopia Iasilor. Imediat după numirea în treaptă de episcop al Sucevei a redeschis mai multe biserici închise de comunişti şi a pornit o luptă cu autorităţile pentru retrocedarea pădurilor către biserică. În 1992, l-a invitat pe regele Mihai la mănăstirea Putna, împreună cu prinţul Nicolae. Prinţul a venit şi astăzi la înmormântare.

Arhiepiscopul Pimen a slujit acum o lună, în noaptea de înviere. A doua zi, a ieşit pozitiv la testul pentru Covid 19. A fost adus de urgenţă cu elicopterul în Bucureşti şi timp de o lună medicii s-au luptat să-l salveze. A închis ochii în noaptea de marţi spre miercuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO