Dezastrul din gospodariile romanilor surprinsi de iarna in plina toamna. Cate grade vor fi luni

×
Codul embed a fost copiat

Romania a iesit de sub codul galben de vreme rea, dar centrul tarii arata ca in luna decembrie. Mai ales ca a nins si miercuri. In localitatile de la munte este extrem de frig pentru inceputul lui octombrie.

La stresini sunt turturi, casele sunt inconjurate de mormane de zapada, iar pe sosele se circula in conditii de iarna. Si, ca si cum nu ar fi de ajuns, meteorologii spun ca in zilele urmatoare o sa tremuram si mai rau.

Ninsoarea a venit ca un blestem pentru oamenii fara adapost, care si-au cautat pe unde au putut un colt cat mai ferit. La Brasov, cei mai multi si-au facut cruce cand au ajuns in salile de asteptare din gara.

Altii, insa, au dormit afara unde termometrul a indicat zero grade. S-au inghesuit unul in altul sub conductele de apa calda ale unui pod din oras.

In zona Rucar-Bran, dar si la Fundata totul pare incremenit. Pomii, incarcati de rod, sunt striviti de greutatea zapezii. De sub covorul alb, apar merele ciupite de ger. Iar florile din ghivece par taiate de gheata.

Citește și
ploaie, vant, umbrela
"Apocalipsa umbrelelor". Ce au patit bucurestenii care au incercat sa se protejeze de ploaie

Oamenii sunt necajiti pentru nu-si mai pot trimite vitele la pasune si le tin deja in grajduri.

In centrul tarii se circula la fel de greu ca pe timp de iarna. DN2D, care leaga judetul Covasna de Vrancea, a fost deblocat, cu greu, abia miercuri la pranz.

In zilele urmatoare temperaturile vor cobori noaptea pana spre minus 6 grade.

ANM a anuntat ca in perioada 2-5 octombrie va fi deosebit de frig pentru aceasta perioada, insa de luni vremea se va incalzi pentru cel putin 10 zile.

Sinteza declaratiilor

ANM:

- Administratia Nationala de Meteorologie nu va mai emite avertizari pentru cantitati mari de precipitatii, dar temperatura va fi deosebit de scazuta in perioada 2-5 octombrie, ajungand pana la minus 6 grade Celsius in depresiuni si la munte, temperatura urmand sa creasca de luni, pana la 20 de grade.

- Incepand cu ziua de luni, temperatura se va mentine calda pentru cel putin 10 zile. Miercuri, 2 octombrie, vor fi cumulate cantitati de apa de maximum 10 litri/metru patrat in Muntii Banatului si Muntii Meridionali, iar joi, 3 octombrie, acumularile de apa nu vor depasi 5 litri/metru patrat.

- La munte, precipitatiile vor fi sub forma de ninsoare.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat anterior ca avertizarea cod portocaliu de ploi si vant este mentinuta pana miercuri la ora 2.00 doar in judetele Constanta si Tulcea, in timp ce Capitala si restul judetelor din jumatatea de sud a tarii se afla sub cod galben.

Astfel, pentru judetele Constanta si Tulcea au fost anuntate ploi abundente, cantitati de apa urmand sa mai ajunga, local, la 40-50 de litri pe metru patrat, iar rafelele de vant vor putea depasi, temporar, peste 80-90 de kilometri pe ora. Celelalte judete din jumatatea de sud a tarii, precum si Capitala, raman sub cod galben de ploi si vant, pana miercuri la 8.00. In Baragan, vantul va mai prezenta intensificari, cu viteze de 50-70 de kilometri pe ora, se mai arata in noua atentionare emisa de ANM.

Tot pana miercuri la ora 2.00, in Carpatii Orientali si estul Carpatilor Meridionali, iar trecator si in Subcarpatii Moldovei, Transilvaniei si Munteniei, precipitatiile vor fi predominant sub forma de lapovita si ninsoare, mai precizeaza meteorologii.

- ANM mai avertizeaza ca vremea se va mentine deosebit de rece in regiunile extracarpatice si cele centrale, unde frecvent temperaturile in timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Hidrologie 

- In ultimele 36 ore, au fost inregistrate depasiri ale cotelor de atentie pe rauri din judetele Caras-Severin, Prahova si Buzau si o singura depasire a cotei de inundatie in judetul Constanta, pe raul Corbu, iar pentru urmatoarele 24 ore sunt anticipate cresteri de debite in bazinele hidrografice Jiu, Olt Inferior, Vedea, Mures Inferior si bazinele superioare ale Argesului si Ialomitei, dar fara depasiri ale cotelor de atentie. 

- Nu exista pericol de inundatie pe un bazin. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
iLikeIT. Care sunt cele mai bune gadgeturi pe timp de furtuna, frig sau drum lung
iLikeIT. Care sunt cele mai bune gadgeturi pe timp de furtuna, frig sau drum lung

Fie vremea cat de rea, un gadget te-ar putea salva. George Buhnici a scormonit internetul romanesc in cautarea unor solutii pentru cei care infrunta furtunile, frigul sau orele lungi pe drum.

"Apocalipsa umbrelelor". Ce au patit bucurestenii care au incercat sa se protejeze de ploaie

Aproape toti cei care au iesit din case cu o umbrela in mana s-au trezit, in decurs de cateva minunte, ca tin in brate o victima, pentru care nu se mai poate face nimic.

"Nu mai stiu unde sa dorm". Locatarii unui bloc din Timisoara s-au trezit cu ploaia in apartamente

 Probleme intr-un bloc din Timisoara, unde locatarii s-au trezit cu apartamentele inundate din cauza unor lucrari de mansardare.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.