Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in "oameni de stiinta". Cum poate fi oprita aceasta afacere-fenomen

×
Codul embed a fost copiat

Penitenciarele transforma detinutii in oameni de stiinta care scriu intr-un an cat altii in 10. 188 de detinuti au publicat in doi ani sute de lucrari stiintifice.

Presedintele comisiei de etica din cadrul Universitatii Bucuresti spune ca asistam la un fenomen ingrijorator, transformat intr-o afacere de unii profesori, pentru ca certifica niste scrieri care nu indeplinesc cerintele unei lucrari stiintifice. De altfel, comisia propune sa fie eliminat din lege articolul care permite reducerea pedeapsei cu o luna pentru o carte scrisa.

Dinel Staicu - 10 carti. Dan Voiculescu - 10 carti. Remus Virgil Baciu- 8 carti. Catalin Voicu - 6 carti ... iar lista detinutilor deveniti peste noapte scriitori si cercetatori stiintifici deopotriva ajunge la 188. In total s-au strans in numai 2 ani, 400 de lucrari.

Spre exemplu Cristi Borcea, condamnat pentru transferuri ilegale in fotbal, a scris - "Am fost presedintele unui vis Dinamo Bucuresti" , Marius Locic, gasit vinovat de trafic de influenta, a compus lucrarea - "Cladirea cu bulina rosie", Miron Mitrea, condamnat pentru luare de mita a scris - "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediata" iar Gigi Becali a tiparit 5 lucrari, printre care - "Iubirea milostiva si mantuitoare" .

Toate acestea sunt lucrari stiintifice pentru ca au fost vizate de profesori universitari, care si-au dat girul pentru ele.

Citește și
robert cazanciuc
Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"

"Girul acesta a devenit o afacere, cu alte cuvinte, la ora aceasta cine examineaza de fapt caracterul stiintific al lucrarilor girate de un cadru didactic si publicate de o editura care publica contra cost?”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Raspunsul vine din lege. Un judecator si conducerea penitenciarului in care se afla detinutul sunt cei care confirma ca lucrarea este stiintifica. Adica oameni care nu au studii in domeniu. Iar detinutii sunt in castig. "Se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate." Cu cat au mai multe lucrari, cu atat ies mai repede din inchisoare.

Profesorii universitari spun insa ca astfel de lucrari se fac in ani de zile. Documentarea si studiul trebuie sa fie aprofundate, iar lucrarea finala sa aduca un plus de valoare domeniului in care s-a facut cercetarea.

Cat studiu se poate face intr-o celula, fara acces la internet si la baze de date complete, pot raspunde autorii. Cat despre continutul acestor carti, el ramane doar intre autor si profesorul care l-a indrumat.

"Un factor agravant este ca autorii sau reprezentantii lor cumpara tot tirajul si tu nu stii ca a mai aparut o carte asa zis stiintifica”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Paradoxul este ca nimeni nu sesizeaza Parchetul pentru ca expertiza unei astfel de lucrari dureaza luni de zile si nimeni nu se apuca sa cerceteze de unul singur munca altui om. Singura metoda prin care poate fi stopat acest fenomen devenit o afacere si pentru unii profesori dar si pentru edituri - este eliminarea din lege a articolului care permite reducerea pedepsei daca scrii o carte.

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti a facut o propunere in acest sens inca din luna iulie a anului trecut.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti:
Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti: "Trebuie sa ajungem la o situatie normala"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca va prelua initiativa de modificare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris carti si a anuntat ca proiectul se afla intr-o forma avansata. b

Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani:
Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"

Ministerul Justitiei vrea sa ii lase pe detinutii din penitenciare fara semnal de telefonie. Multi folosesc telefoanele primite ilegal de la familie si prieteni pentru a comite alte infractiuni chiar din inchisoare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.