Lista de slabiciuni din sistem ce transforma detinuti in "oameni de stiinta". Cum poate fi oprita aceasta afacere-fenomen

×
Codul embed a fost copiat

Penitenciarele transforma detinutii in oameni de stiinta care scriu intr-un an cat altii in 10. 188 de detinuti au publicat in doi ani sute de lucrari stiintifice.

Presedintele comisiei de etica din cadrul Universitatii Bucuresti spune ca asistam la un fenomen ingrijorator, transformat intr-o afacere de unii profesori, pentru ca certifica niste scrieri care nu indeplinesc cerintele unei lucrari stiintifice. De altfel, comisia propune sa fie eliminat din lege articolul care permite reducerea pedeapsei cu o luna pentru o carte scrisa.

Dinel Staicu - 10 carti. Dan Voiculescu - 10 carti. Remus Virgil Baciu- 8 carti. Catalin Voicu - 6 carti ... iar lista detinutilor deveniti peste noapte scriitori si cercetatori stiintifici deopotriva ajunge la 188. In total s-au strans in numai 2 ani, 400 de lucrari.

Spre exemplu Cristi Borcea, condamnat pentru transferuri ilegale in fotbal, a scris - "Am fost presedintele unui vis Dinamo Bucuresti" , Marius Locic, gasit vinovat de trafic de influenta, a compus lucrarea - "Cladirea cu bulina rosie", Miron Mitrea, condamnat pentru luare de mita a scris - "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediata" iar Gigi Becali a tiparit 5 lucrari, printre care - "Iubirea milostiva si mantuitoare" .

Toate acestea sunt lucrari stiintifice pentru ca au fost vizate de profesori universitari, care si-au dat girul pentru ele.

Citește și
robert cazanciuc
Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Girul acesta a devenit o afacere, cu alte cuvinte, la ora aceasta cine examineaza de fapt caracterul stiintific al lucrarilor girate de un cadru didactic si publicate de o editura care publica contra cost?”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Raspunsul vine din lege. Un judecator si conducerea penitenciarului in care se afla detinutul sunt cei care confirma ca lucrarea este stiintifica. Adica oameni care nu au studii in domeniu. Iar detinutii sunt in castig. "Se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate." Cu cat au mai multe lucrari, cu atat ies mai repede din inchisoare.

Profesorii universitari spun insa ca astfel de lucrari se fac in ani de zile. Documentarea si studiul trebuie sa fie aprofundate, iar lucrarea finala sa aduca un plus de valoare domeniului in care s-a facut cercetarea.

Cat studiu se poate face intr-o celula, fara acces la internet si la baze de date complete, pot raspunde autorii. Cat despre continutul acestor carti, el ramane doar intre autor si profesorul care l-a indrumat.

"Un factor agravant este ca autorii sau reprezentantii lor cumpara tot tirajul si tu nu stii ca a mai aparut o carte asa zis stiintifica”, spune Marian Popescu, presedintele Comisiei De Etica Universitatea Bucuresti.

Paradoxul este ca nimeni nu sesizeaza Parchetul pentru ca expertiza unei astfel de lucrari dureaza luni de zile si nimeni nu se apuca sa cerceteze de unul singur munca altui om. Singura metoda prin care poate fi stopat acest fenomen devenit o afacere si pentru unii profesori dar si pentru edituri - este eliminarea din lege a articolului care permite reducerea pedepsei daca scrii o carte.

Comisia de etica a Universitatii Bucuresti a facut o propunere in acest sens inca din luna iulie a anului trecut.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti:
Ministrul Justitiei, despre reducerea pedepselor detinutilor care au scris carti: "Trebuie sa ajungem la o situatie normala"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca va prelua initiativa de modificare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris carti si a anuntat ca proiectul se afla intr-o forma avansata. b

Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani:
Ministrul Justitiei, la Dupa 20 de ani: "Vom promova un proiect de reglementare riguroasa a cartilor redactate de detinuti"

Ministerul Justitiei vrea sa ii lase pe detinutii din penitenciare fara semnal de telefonie. Multi folosesc telefoanele primite ilegal de la familie si prieteni pentru a comite alte infractiuni chiar din inchisoare.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.