Liderul de sindicat de la metrou, Ion Rădoi, plasat sub control judiciar. Este acuzat de folosirea influenţei şi şantaj
Preşedintele Sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi şantaj. Anunțul a fost făcut miercuri seară, de Direcția Națională Anticorupție, la capătul a peste cinci ore de audieri.
Liderul sindical a fost pus sub control judiciar, pentru următoarele 60 de zile. Faptele de care este acuzat ar fi fost comise în perioada 2018 - 2021 și au legătură cu exploatarea spaţiilor comerciale de la metrou.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Miercuri au făcut 16 percheziții - dintre care una la vila lui Ion Rădoi, din Sinaia. Sunt urmări ale scandalului de acum trei luni, când angajații de la metrou au intrat în grevă și au blocat transportul subteran.
Locuinţa din Sinaia a liderului de sindicat Ion Rădoi a fost verificată de procurorii DNA la primele ore ale dimineţii. La casa cu etaj şi mansardă, aflată nu departe de DN1, anchetatorii au zăbovit ore întregi. Concomitent, aveau loc percheziţii şi la primăriile sectoarelor 3 şi 5 din Capitală, dar şi la sediul sindicatului Liber din Metrou.
Procurorii DNA au descins în total la 16 locuinţe din Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Cercetările vizează mai multe infracţiuni de corupţie ce au avut loc în perioada 2018 - 2021, iar mai multe persoane au fost aduse la audieri.
Cercetările de acum sunt, de fapt, efectul plângerilor depuse la DNA de ministrul Transportului, Cătălin Drula, şi de actuala conducere a Metrorex, în urma grevei spontane organizată de sindicaliştii în martie.
Atunci, peste 350 de sindicalişti au coborât în tunel şi au protestat pe calea de rulare, împiedicând circulaţia garniturilor. Întreg oraşul a fost blocat, iar oamenii care trebuiau să ajungă la serviciu cu metroul s-au înghesuit în taxiuri, autobuze sau tramvaie.
Procurorii anchetează şi activitatea chioşcurilor de la metrou, care ar fi funcţionat ilegal. Conform conducerii Metrorex, încă din 2018 contractul de asociere cu firma controlată de Sindicatul Liber din Metrou expirase. Aşadar, spaţiile comerciale au fost ocupate ilegal. Demolarea lor a început în aprilie.
Atunci, noul director Metrorex a forţat cu ranga uşa unui chioşc din staţia Ştefan cel Mare, pentru că angajaţii companiei au refuzat să facă asta.
Ştirile ProTV au solicitat un punct de vedere atât de la Ion Radoi, cât şi de la reprezentanţii primăriilor 3 şi 5, cercetaţi pentru că nu au desfiinţat chioşcurile de la metrou. Până la această oră, cei vizaţi nu au răspuns.
De ce a fost plasat sub control judiciar Ion Rădoi
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 14 iulie, a inculpaţilor: Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de U.S.L.M.), pentru folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată, şi şantaj (două fapte), şi o persoană fizică, administrator al unor societăţi comerciale, pentrucomplicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.
"Prezenta cauză are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021", a transmis DNA, miercuri seară.
Conform sursei citate, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deţinută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) şi controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale în scopul obţinerii de profit. În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat. De exemplu, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.
"În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei.
În acest context, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018", a precizat DNA.
Procurorii au susţinut că, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, Ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) şi pe Directorul General al Metrorex (ca reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administraţie al Metrorex), să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale, inculpatul, printre altele:
- ar fi organizat şi demarat acţiunea de protest din 25/26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă,
- ar fi coordonat angajaţii Metrorex şi membri ai U.S.L.M., unii cu funcţii de conducere, prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui,
- ar fi cooptat la protestul suprateran de la Metrou comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat,
- ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă, să-şi întrerupă programul, pentru a participa la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale şi implicit pentru a nu respecta ordinele date de Directorul General al Metrorex,
- ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi aflaţi la serviciu care să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale,
- ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex să renunţe la acţiunile de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou şi, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiinţare a spaţiilor respective.
Pe durata controlui judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului (pentru ambii inculpaţi), să nu se deplaseze la sediul U.S.L.M şi la sediul SC Sindomet Servcom SRL (pentru ambii inculpaţi), să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar (pentru ambii inculpaţi), să nu desfăşoare activitatea de preşedinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa (doar pentru inculpatul Rădoi Ion), să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme (pentru ambii inculpaţi).
Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
De asemenea, celor doi inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.