Olguța Vasilescu: ”S-a știut de la bun început că salariile a 3% dintre bugetari vor scădea”

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut o conferinţă de presă pe tema salariilor în sectorul public şi privat, după aplicarea Legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor la angajat.

Conferința a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pagina de Facebook.

''S-a știut de la bun început că salariile a 3% dintre bugetari vor scădea”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ea a explicat de ce peste 36.000 de angajați din sistemul bugetar, printre care profesori, grefieri, IT-iști și polițiști primesc mai puțini bani.

Citește și
Liviu Dragnea
Bugetari cu salariile scăzute, după noul Cod Fiscal. Parlamentarii vor câştiga însă mai mult
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Tot ministrul Muncii spune că, în ședința de joi, Guvernul va emite o ordonanță de urgență care să le acorde sume compensatorii angajaților part-time din sectorul bugetar.

Bani mai puțini vor avea cei cu norme reduse, dar care plătesc taxe pentru un salariu întreg. Unii vor primi cu 200 de lei mai puțin, iar alții ar trebui să aducă bani de acasă pentru a și plăti dările către stat. Pentru aceștia ministerul Muncii propune o ordonanță de urgență prin care angajații să fie trecuți la normă întreagă sau să fie exceptați de la plata taxelor integrale.

Un vis greu de realizat spun sindicaliștii, pe care ministrul Muncii îi acuză că se opun ordonanței care ar rezolva problema personalului nedidactic: ”A fost o veste neașteptată, pentru că am înțeles că au fost sindicate care au votat ca să nu fie pusă ordonanța pe ordinea de zi a CES, iar fără avizul CES, indiferent că e pozitiv sau negativ, nu poți să introduci o ordonanță în Guvern''.

Pe de altă parte președintele Consiliului Economic și Social spune că avizul este doar consultativ.

Despre polițiștii care s-au plâns că le-a fost tăiată indemnizația de 40% din salariul de bază pentru orele de intervenție, ministrul Muncii a susținut că este o generalizare incorectă, pentru că acest spor nu era prevăzut în legea salarizării și ulterior și-a încetat valabilitatea. Așa că polițiștii rămân cu banii tăiați.

Cât despre grefierii cu vechime mai mare de 15 ani care pierd până 500 de lei din salariu, ministrul Muncii nu are încă o soluție. Dar i-a invitat la discuții.

O altă ordonanță de urgență, despre care ministrul Muncii nu a dat detalii, propune o soluție și pentru sectorul IT, după ce mai multe companii au anunțat că angajațîi au primit cu 7% mai puțini bani luna aceasta, după mutarea contribuțiilor de la angajat la angajator.

Noua lege a salarizării, dar și trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului la angajat au creat haos și în sectorul privat, unde mai bine de 2 milioane de salariați riscă să primească mai puțini bani la salariu.

Pentru bugetari se anunță noi majorări. Personalul din învățământ va avea o majorare salarială de 20% de la 1 martie, moment în care și medicii și asistentele vor urcă direct în grila din 2022.

Timp de o oră, ministrul a prezentat jurnaliștilor toate măsurile care s-au luat din 2017 și până în prezent în privința salariilor și pensiilor, subliniind faptul că nu există scăderi importante ale lefurilor bugetarilor - așa cum au acuzat unii sindicaliști și chiar analiști ”la televizor”.

La finalul acestui articol puteți citi textul INTEGRAL al declarației de presă care a fost susținută de ministrul Muncii.

De altfel, Olguța Vasilescu a cerut jurnaliștilor să ceară ”fluturașul” persoanelor care vor spune că le-a scăzut salariul

”Să-și aștepte fluturașii (de salariu), pentru că sunt foarte mulți panicați de ceea ce văd la televizor. Și toată lumea are senzația acum că îi scade salariul. Haideți să așteptăm fluturașii să vedem cui scad salariile și vă rog foarte mult ca cei cărora le scad salariile să le cereți și fluturașul, ca să vedeți de unde le-a scăzut. Să le cereți fluturașul pe luna decembrie, chiar vă rog, hai să discutăm cu date concrete.” - a spus ministrul Muncii.

 Sinteza declarațiilor ministrului Muncii:

- Vreau să prezint măsurile luate de PSD-ALDE

- Punctul de pensie a crescut la 917,5 lei și la 1000 de lei în 2017, urmând să ajungă la 1100 lei.

- În februarie 2017 a fost eliminată obligația CASS pentru pensionari.

- De la 1 iulie, toți cei care au pensie sub 1000 de lei să primească medicamente compensate.

- În ceea ce privește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Salariilor tuturor înalților demnitari, inclusiv al președintelui României, au scăzut cu sume cuprinse între 20 și 40 %.

- Salariul minim este cel care stabilește cuantumul salariului președintelui. De ce

discut de salariul președintelui, pentru că stabilește nivelul maximal în sistemul bugetar.

- S-a știut că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scădea salariile încă din luna mai. Eu am anunțat acest lucru de mai multe ori.

- Nu am pornit de la început de la ideea scăderii vreunui salariu unui bugetar. A fost nevoie de ajustări salariale. 

- Modificarea a vut drept scop echilibrarea sistemului de salarizare.

- Din anul 2019 bugetarii vor avea creșteri diferite. Cei cu salarii mai mici vor avea o creștere mai mare.

-  Toți bugetarii interesați pot studia legea să vadă la ce nivel vor ajunge salariile în 2022.

- În ceea ce privește sporurile, am constatat că unele depășeau salariile de bază.

- Impactul legii salarizării pe 4 ani este de 42 miliarde de lei. Deci PSD a respectat programul de guvernare.

- Deși sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o modalitate să rezolvăm această problemă, astăzi, CES-ul nu a pus-o pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc foarte mult dacă acești reprezentanți chiar îi reprezintă pe salariați.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ministerul Muncii promite soluţii pentru cei cărora le scad salariile
Ministerul Muncii promite soluţii pentru cei cărora le scad salariile

Ministerul Muncii promite soluţii pentru cei afectaţi de legea salarizării sau de noul cod fiscal.

Bugetari cu salariile scăzute, după noul Cod Fiscal. Parlamentarii vor câştiga însă mai mult
Bugetari cu salariile scăzute, după noul Cod Fiscal. Parlamentarii vor câştiga însă mai mult

Președintele PSD Liviu Dragnea face precizări despre salariile din România, după ce funcționarii publici s-au plâns de faptul că vor avea salarii scăzute din cauza transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.

PNL: ”Minciuna PSD a ajuns la bilanţ - astăzi apar scăderile de salarii”
PNL: ”Minciuna PSD a ajuns la bilanţ - astăzi apar scăderile de salarii”

PNL spune că "minciuna PSD a ajuns la bilanţ", pentru că astăzi apar scăderile de salarii,

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.