Măsura cerută de opoziție după drama din Caracal și efectele recursului compensatoriu
După crimele care au îngrozit o ţară întreagă, opoziţia cere o lege specială, cu numele „Alexandra". Liberalii vor că actul normativ să fie adoptat de urgenţă şi să-i trimită în spatele gratiilor, pe viaţă, pe cei care ucid copii sau femei însărcinate.
În Serbia, parlamentarii au făcut acelaşi lucru, după ce o adolescentă de 15 ani a fost răpită şi ucisă.
Modul îngrozitor în care a pierit Alexandra Măceșanu i-ar putea determina pe aleşi să introducă închisoarea pe viaţă pentru cei care ucid copii sau femei însărcinate. Liberalii au cerut majorităţii parlamentare să modifice de urgenţă Codul penal, astfel încât orori precum cele din Caracal să fie pedepsite mult mai aspru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Roman, deputat PNL: „Vrem, că sunt încă 39 de violatori care au ieşit din puşcărie şi care au violat din nou şi 39 de criminali care au ucis din nou. Dacă nu vom opri aceste lucruri, nu vom opri dramele. Cei care refuză aceste modificări legislative sunt complici morali cu tâlharii şi pedofilii."
O altă lege aflată deja pe masa parlamentarilor, după ce un criminal din Mediaş eliberat pe baza recursului compensatoriu a ucis din nou, propune ca violatorii, pedofilii şi criminalii să nu mai beneficieze de eliberare condiționată. Nici faptul că unii din cei aproape 19.000 de infractori eliberaţi în urma recursului compensatoriu au recidivat nu i-a mobilizat pe aleşii puterii să modifice Legea.
Pe de altă parte, ameninţarea cu închisoare pe viaţă nu ar speria criminalii, spun psihologii. Mai utilă ar fi expertizarea psihologică a infractorilor, în momentul în care sunt propuşi pentru liberare condiţionată, spun specialiştii.
Gabriel Diaconu, psihiatru: „Ar trebui să fie prezent atât în faza de expertiză medico legală. Ulterior, în faza de detenţie, pe partea reabilitativă şi în faza de liberare condiţionată, un criminal a cărui motivaţie este profund patologică, sexualizată, n-o să-şi spună: „N-o să mai fac faptele. Sunt împins compulsiv de la spate de personalitatea mea deviantă”, pentru că vai de mine, pedeapsa e mai mare.”
Şi parlamentarii USR au propus 12 măsuri după cazul de la Caracal. Au cerut, pe lângă înăsprirea pedepselor pentru infractori şi rezolvarea transportului pentru elevi, abrogarea recursului compensatoriu şi eficientizarea Sistemului Alertă Răpire Copil. La propunerea societăţii civile, liberalii mai propun şi dublarea amenzilor în cazul apelurilor false la 112.
Premierul Viorica Dăncilă a promis că Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea privind sistemul de urgenţă 112 şi pentru găsirea unor soluţii care să urgenteze căutarea persoanelor dispărute. Până acum, parlamentul nu a fost convocat, aşa că senatorii şi deputaţii sunt în vacanţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!