Legea mirosurilor se aplică începând de joi. Ce prevede și care sunt amenzile. Cadrul legal, incomplet

Poluare

Legea mirosurilor, care se aplică începând de joi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care poluează olfactiv.

Printre obligații se numără deținerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea disconfortului olfactiv, conform avocatnet.ro.

Amenzile pentru nerespectarea acestor obligații ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității.

Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.

Există, însă, o problemă: cadrul legal este incomplet, iar noile obligații nu pot fi aplicate.

Cum este definit disconfortul olfactiv

 

Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

Care sunt sancțiunile

 

Pentru nerespectarea obligației de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv se aplică o amendă între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Când va fi aplicată legea

 

Multe dintre prevederile legii mirosului vor putea fi aplicate numai dacă autoritățile centrale vor adopta modele de documente și metodologiile necesare. Există, astfel, o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a le adopta.

Citește și...
Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile
Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile "cât de tare pute"

Cerută de mulți români, legea mirosurilor a fost adoptată de Parlament și merge la promulgare.

Recomandări
Elisabeta Lipă, românca de aur a canotajului și ”mama” noii generații de campioni: ”Sunt dovada vie că nu există nu se poate”
Elisabeta Lipă, românca de aur a canotajului și ”mama” noii generații de campioni: ”Sunt dovada vie că nu există nu se poate”

Şase participări la jocurile olimpice, 8 medalii olimpice, zeci de titluri naţionale. Aşa arată un palmares greu de egalat care i-a adus titlul de canotoare a secolului XX Elisabetei Lipă.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum

CM 2022 - Surpriză incredibilă la Mondial! Germania, eliminată încă din grupe
CM 2022 - Surpriză incredibilă la Mondial! Germania, eliminată încă din grupe

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe în Grupa F