Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile "cât de tare pute"
Cerută de mulți români, legea mirosurilor a fost adoptată de Parlament și merge la promulgare.
Actul normativ își propune să ne scape de duhoarea emanată de haldele de gunoi, abatoare, incineratoare, stații de epurare și fabrici, care până acum nu erau sancționate, căci nu emiteau în aer noxe peste limitele admise. Totuși, mii de oameni reclamau pur și simplu mirosul.
Cu o industrie petrochimică puternică, Ploieștiul este un oraș în care oamenii se plâng de multă vreme de mirosurile neplăcute.
Alegeri 2024
18:16
UPDATE: Alegerile prezidențiale au fost anulate. Judecătorii CCR au anulat procesul electoral pentru alegerea Președintelui
18:11
Dominic Fritz, după anularea prezidențialelor: Sper să vedem o anchetă solidă. Elena Lasconi va candida din nou
18:03
Reacţie furioasă a oligarhului prorus Ilan Şor, după ce România a anulat alegerile prezidenţiale
17:47
Partidul REPER a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare invocând „ingerinţa Rusiei”
Localnic: „Nu prea poți să respiri, nu poți să aerisești, nu poți să faci absolut nimic, închizi geamurile când vine mirosul”.
Camelia Radu, activist de mediu: „Senzația aceasta de greață pe care o ai când miroși ceva îngrozitor de neplăcut și nespecific organismului uman întotdeauna creează probleme”.
Activiștii de mediu au protestat și au făcut nenumărate sesizări către autorități, dar răspunsul a fost mereu același: nu s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxime admise la nicio substanță toxică.
Era vorba doar de disconfort olfactiv, pe care legea, însă, nu îl sancționa. Lucrurile se vor schimba.
Raul Petrescu, RASP Ploiești: „Dacă vor exista sesizări din partea cetățeanului, practic primăria Ploiești vă trebui să meargă la fața locului și poate dispune chiar interzicerea acelei activități cu caracter temporar sau permanent”.
Iar măsurarea mirosului este posibilă, ne spun specialiștii Institutului de cercetare pentru ecologie industriala din București. Acolo există un laborator specializat în asemenea evaluări.
Elena Bucur, șefa departamentului de comunicare: „Ne-am dotat cu un autolaborator și un olfactometru dinamic. Având în vedere cerințele agențiilor de mediu de monitorizare a emisiilor de miros de la agenții economici”.
La nivel european nu există deocamdată o reglementare care să stabilească limite pentru concentrația de miros neplăcut din aer.
Cu toate acestea, țari precum Italia, Spania sau Anglia au introdus în legislația națională o limită în zonele rezidențiale, care se încadrează intre 3 și 7 unități europene de miros, așa cum sunt numite în lege, în funcție de activitățile operatorilor economici.
Actul normativ recent adoptat de Parlament impune firmelor care pot crea mirosuri neplăcute să ia măsuri pentru prevenirea și diminuarea acestora. Autoritățile de mediu și Primăriile au atribuții de control. În comuna Șelimbăr din județul Sibiu, trebuie mai întăi identificată sursa mirosului.
Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr: „Sunt o serie de agenți economici, diferite entități care produc câteodată o serie de mirosuri pe raza comunei, dar cred că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vom ajunge împreună cu operatorii economici să elucidăm aceste probleme”.
Localnic: „Pe romănește: pute! Asta este.”
Cei care încalcă legea mirosurilor pot fi sancționați cu amendă de până la 30.000 lei, dacă sunt persoane fizice și 80.000 lei - pentru companii și instituții publice.