Legea care prevede aplicarea noilor plafoane de preț la energie intră în vigoare de la 1 ianuarie. Care sunt beneficiarii
De la 1 ianuarie intră în vigoare legea energiei, iar clienții vulnerabili mai au la dispoziție doar două săptămâni să depună declarațiile pe proprie răspundere la furnizorul de care aparțin, pentru a beneficia de prețul plafonat.
Şi persoanele care au mai multe locuințe trebuie să aleagă doar una pentru care se aplică plafonarea, tot prin declaraţie. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a publicat, miercuri, un model de cerere și altul de declarație pe proprie răspundere pentru acești cosumatori, după ce furnizorii s-au plâns că legea nu este clară cu privire la această măsură.
Care sunt beneficiarii
Persoanele care folosesc aparate medicale, familiile cu trei copii și cele monoparentale, sunt categoriile vulnerabile care trebuie să depună declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de la începutul anului viitor de preţul de 0,68 de lei pe kilowat, indiferent de consum. Conform modelului publicat de ANRE, oamenii trebuie să completeze cu datele lor personale, cum ar fi nume, prenume, CNP, adresă și denumirea furnizorului de energie electrică, apoi să le depună fie la centrele de relații cu clienții ale furnizorului cu care au contract, fie pe adresa de mail. Acum, furnizorii sunt îngrijorați că a mai rămas puțin timp pentru depunerea documentelor.
Laurențiu Urulescu, reprezentant al Asociației Furnizorilor de Energie din România: „Având în vedere că aceste plafoane sunt aplicabile cu 1 ianuarie, va trebui în decembrie să fie transmie aceste declarații și cereri pentru a putea beneficia de plafonare începând cu 1 ianuarie. Dacă se întârzie transmiterea vor beneficia de plafon începând cu luna următoare lunii în care a fost transmisă”.
Și românii care au mai multe locuințe trebuie să aleagă pentru care dintre ele vor să beneficieze de preţul cu praguri de consum. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei.
Zoltan Nagy, reprezentant ANRE: „Nu li se aplică aceeași regulă ca la primele trei categorii. Practic, ei chiar dacă depun ulterior, nu știu, în luna martie și deja au primit două facturi, furnizorul este obligat să recalculeze pentru perioada anterioară”.
Chiriașii trebuie să înregistreze contractul de furnizare electrică pe numele lor, pe baza contractului de închiriere și cu acordul proprietarului, pentru a beneficia de plafonare, cu condiția să se încadreze în tranșele de consum care se aplică. Așadar, clienţii casnici care se încadrează la un consum mediu lunar de până în 100 de kilowați pe lună, vor plăti 0,68 de bani/kilowat, cei care consuma până în 255 de kilowați, 0,80 de bani/kWh, iar preţul maxim de 1,3 lei s-ar aplica celor care depăşesc pragul de 300 de kilowați lunar.