In Romania, unde-i lege e tocmeala. Cate infractiuni a comis un barbat pana cand i-a convins pe judecatori ca trebuie arestat
Una spune legea si alta se intampla in viata reala. Este si cazul unui individ caruia judecatorii i-au interzis sa mai intre in Capitala pentru infractiuni minore. Politistii l-au prins de 18 ori ca nu a respectat interdictia, insa nu a patit nimic.
Barbatul ajuns in arest abia cand a comis o talharie. Si nu este un caz singular. Sanctiunile si masurile preventive sunt foarte des incalcate de cei care ar trebuie sa le respecte, pentru ca ei nu pot fi monitorizati pas cu pas.
Acest barbat insotit de politisti a fost arestat preventiv pentru ca a talharit o femeie. A lovit-o si i-a luat telefonul mobil, la cateva strazi distanta de sediul Guvernului. Instanta a decis acum un an ca nu are voie sa intre in Bucuresti, dar lui nu i-a pasat. De 18 ori l-au prins politistii ca nu a respectat decizia magistratilor. Si nu a patit nimic, pana cand nu a comis o talharie.
Alegeri 2024
16:12
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
16:00
Mesajul nespus al lui Iohannis, după CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
15:58
Dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot în Slatina. O femeie a încercat să voteze cu două buletine
15:35
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. Cei cu viză de flotant pot vota indiferent de data la care au obținut viza
Infractor: I-am luat telefonul din mana de pe strada si l-am vandut pe 15 lei. Reporter: De cate ori v-a prins politia ca erati in Bucuresti?
Infractor: Aaaa, de multe ori.
Reporter: Pai si aveati voie?
Infractor: Nu, dar ce sa fac?
Reporter: De ce nu ramaneti in localitatea unde aveti domiciliu?
Infractor: Pai si ce sa fac acolo ?
Reporter: Pai si in Bucuresti?
Infractor: Eu aici m-am obisnuit.
Legea spune foarte clar ca incalcarea interdictiei de a intra in Capitala te poate trimite la inchisoare pentru urmatorii 2 ani. Se pare insa ca, de cele mai multe ori, magistratii considera ca nu se impune arestarea, iar astfel de indivizi revin pe strazi si chiar comit infractiuni cu violenta. Un risc pe care instantele si-l asuma si la care ne expun pe noi toti ceilalti.
Inspector Bogdan Ghebaur, purtator de cuvant DGPMB: "De la inceputul anului, in primele 6 luni doar in Bucuresti au fost inregistrate 291 de persoane care au incalcat art 281, adica neexecutarea sanctiunilor penale.”
Statisticile arata ca din 1520 de persoane arestate la domiciliu, 87 au ajuns dupa gratii, iar dintre cele 3958 aflate sub control judiciar, 209 au ajuns in arest pentru ca nu au respectat deciziile magistratilor. Nu s-au prezentat la politie, nu au respectat traseul stabilit ori au lipsit nejustificat de la domiciliu.
Cat despre monitorizarea celor care se afla sub incidenta unor astfel de masuri preventive, deocamdata ea nu poate fi realizata pentru ca Ministerul de Interne nu are bratari cu sisteme de localizare. Doar discuta despre ele de doi ani, de cand a fost introdus arestul la domicilui.