Presedintele primeste o marire de leafa de la 1 ianuarie. Care va fi salariul minim pentru angajatii cu studii superioare
Pana anul viitor, romanii ar trebui sa aiba o noua lege a salarizarii. Cat vor creste insa lefurile, cel putin in sectorul bugetar?
Presedintele, premierul si sefii parlamentului si instantei supreme ar putea avea salarii duble de anul viitor. Ministerul Muncii lucreaza la o noua lege a salarizarii, in care cel mai mic venit in sectorul bugetar va fi de 1.200 de lei, iar cel mai mare de 18 ori mai mult, adica aproape 22.000 de lei. Pentru restul bugetarilor, cresterea medie ar fi de 30 %.
Cateva raspunsuri au fost oferite pentru Stirile ProTV de Rovana Plumb, ministrul Muncii., in conferinta de presa de la Guvern. Potrivit acesteia, ministerul lucreaza la o noua lege a salarizarii, iar pe perioada verii se va stabili un calendar cu ordonatorii principali de credite si cu partenerii sociali. Noua lege va trebui “sa elimine suprapunerea salariilor intre diferitele clase”. De pilda, de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va ajunge egal cu plafonul care exista pana acum pentru salarizarea persoanelor cu studii superioare, adica 1200 de lei.
Acest plafon urmeaza sa aiba un nou nivel, care nu a fost inca stabilit, potrivit Rovanei Plumb. Atunci cand a fost introdus acest plafon, raportul fata de salariul minim era de 1 la 2, iar daca aceeasi formula se va respecta si acum, angajatii cu studii superioare ar urma sa beneficieze de un nivel minim de salarizare de 2400 de lei.
Ministrul a declarat ca pana acum “s-a stabilit deja cu institutiile financiare internationale principiile si criteriile in baza carora se vor formula anexele pe fiecare sector de activitate”. De asemenea, Rovana Plumb a specificat pentru Stirile ProTV ca “raportul care va fi definit in noua lege a salarizarii va fi de 1 la 18” - adica cel mai mare salariu bugetar va fi de 18 ori salariul minim.
Cel mai mare salariu din Administratie il vor avea Presedintele, premierul, sefii celor doua camere ale Parlamentului si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acestia au acum maximum 9.600 de lei, iar dupa noua lege ar primi 21.600 de lei pe luna. Asta inseamna o crestere de la un an la altul de 120 la suta. Pentru ceilalti bugetari, cresterile medii de salariu ar fi de 30%, sustin surse care participa la negocierile pentru noua lege.
In 2010, cand salariul minim pe economie era de 600 de lei, salariul de incadrare pentru persoanele cu studii superioare era de 1.200 de lei. Treptat, salariul minim a crescut, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi dublu fata de 2010.
Intre timp, a crescut si numarul romanilor care incaseaza acest venit. In 2010 erau 91.000, astazi sunt de 14 ori mai multi. Cu alte cuvinte, unul din trei angajati castiga acest salariu care acum este de 1050 de lei. Ce inseamna asta pentru mediul privat?
Nicoleta Dumitru, manager consultanta resurse umane PWC: "Pune presiune suplimentara pe bugetele salariale ale acelor companii care folosesc forta de munca cu nivel salarial influentat de nivelul salariului minim. Cresterea bugetului salarial fara ca acest lucru sa fie corelat cu performanta angajatilor."
Iar la 1 ianuarie anul viitor este programata o noua crestere a salariului minim, de data aceasta cu 150 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, lege, venituri, bugetari, studii superioare,
Dată publicare:
02-07-2015 15:26