Lege adoptată în Camera Deputaților: Petițiile anonime vor fi luate în considerare dacă se referă la hărțuiri sexuale
Petițiile anonime făcute la instituții și autorități publice vor fi luate în considerare dacă fac referire la cazuri de hărțuire sexuală sau morală.
Marți, a fost votat de Camera Deputaților un proiect de lege care simplifică procedura, prin care pot fi depuse astfel de sesizari. De altfel, proiectul a fost inițiat de guvern la scurt timp după izbucnirea scandalului în care a fost implicat fostul profesor universitar Alfred Bulai. Acesta este urmărit penal, după ce mai multe studente l-au acuzat de hărțuire sexuală.
Până acum, petițiile care nu aveau datele de identificare ale celui care făcea o astfel de sesizare nu erau luate în considerare și se clasau.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De acum înainte, autoritățile și instituțiile publice sesizate sunt obligate să le ia în calcul si daca victima nu își declină identitatea, dar se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori reclamă o hărţuire morală. Apoi sesizările anonime vor fi analizate de persoana responsabilă din cadrul instituției sau de o comisie de soluționare a acestor cazuri.
Marius Budăi, deputat PSD: „În cadrul fiecărei instituții există o comisie care se va forma și va lua în calcul această petiție anonim, și acolo unde sunt elemente, unde există semnale că se întrunesc elemente de natură penală, atunci se sesizează și organele de anchetă penală.”
Activiștii pentru egalitatea de gen spun că modificarea legislativă le va încuraja pe victimele care au rețineri în a raporta astfel de fapte.
Adela Alexandru, expertă egalitate de gen, Centrul Filia: „Vin în sprijinul celor care doresc să sesizeze autoritățile, dar resimt totuși o anumită temere sau o anumită rușine în raport cu actul în sine de a raporta. Va ajuta inclusiv cu o ruptură în cultura aceasta a tăcerii și cu un număr mai crescut de sesizări față de persoanele care fie își folosesc funcția în mod abuziv în scop sexual, fie hărțuiesc sexual, moral și așa mai departe.”
Modificările legislative au fost inițiate după scandalul în care a fost implicat profesorul de la SNSPA Alfred Bulai. Acesta este urmărit penal după ce mai multe studente l-au acuzat de hărțuire sexuală. Sociologul este în arest la domiciliu.