Legătura neașteptată dintre microbiom și pietrele la rinichi
Microbiomul uman cuprinde trilioane de microorganisme, inclusiv bacterii sănătoase. În ultimii ani, cercetările au început să descopere rolul său în sănătate și în numeroase boli.
Cea mai recentă descoperire leagă microbiomul de pietrele la rinichi, scrie Spot Media.
În cadrul unui nou studiu realizat de Institutul canadian de cercetări în domeniul sănătății Lawson și Universitatea Western, și publicat recent în revista Microbiome, a fost examinat microbiomul intestinal, urinar și salivar de la 83 de pacienți care aveau pietre la rinichi, dar și de la alți 30 de subiecți sănătoși.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Atunci când microbiomul nu era unul sănătos, indiferent de unde fusese recoltat, s-a constatat că subiecții aveau pietre la rinichi, scrie Medical Xpress.
Dacă cercetările de până acum au arătat o legătură între microbiomul intestinal și pietrele la rinichi la cei care au luat antibiotice, s-a descoperit însă că afecțiunea apare și la persoanele care nu au fost expuse la antibiotice în ultimele 90 de zile, a explicat dr. Jeremy Burton, cercetător științific la Institutul Lawson și președinte al Catedrei de cercetare a microbiomului uman și a probioticelor de la Clinica de sănătate St. Joseph’s.
Potrivit acestuia, circa 10% dintre oameni sunt afectați de calculii renali, iar afecțiunea se răspândește rapid.