Kovesi, plasată sub control judiciar de Secţia pentru investigarea magistraţilor

×
Codul embed a fost copiat

Laura Kovesi a fost plasată sub control judiciar timp de 60 de zile, într-un dosar în care e acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Măsura, susțin surse judiciare dar neconfirmate oficial, a fost luată de procurorul Adina Florea în dosarul în care fosta șefă a DNA este acuzată de Sebastian Ghiță că i-ar fi cerut să finanțeze repatrierea fugarului Nicolae Popa după extradarea acestuia din Indonezia.

Kovesi a declarat joi seară, după 6 ore de audieri, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, că procurorii i-au interzis să mai vorbească cu presa, aceasta fiind, în opinia sa, o măsură prin care i se "închide gura".

"În acest moment am interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul pentru care am fost astăzi citată. (...) Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (...) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European - n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa", le-a spus Kovesi jurnaliştilor.

Pe lângă interdicția de a mai comunica public despre caz, Kovesi nu are voie să iasă din țara în următoarele 60 de zile, așa că nu va mai putea participa la eventualele proceduri legate de conducerea Parchetului european.

Citește și
Kovesi la iesirea de la audieri
Kovesi, după 6 ore de audieri: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa despre acest dosar
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

O funcție pentru care Kovesi este văzută cu șanse mari în negocierile dintre reprezentanții Parlamentului european și cei ai Consiliului Uniunii Europene.

Laura Kovesi va contesta măsura preventivă la Înalta Curte de Casatie și Justiție.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

La intrare în sediul SIIJ, Kovesi a refuzat să facă declaraţii.

Kovesi a cerut anchetatorilor, după anumite chestiuni ce țin de recuzare, să vadă dosarul pentru a-și pregăti apărarea și să dea primele declarații. Deocamdată, nu este confirmat că LKC a avut acces la toate dovezile din dosar pentru a da și primele declarații.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

"Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt - în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta. (...) În perioada 2010 - aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI", arăta SIIJ.

Procurorii mai susţineau că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost una pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Încă 2 candidaţi la funcţia de procuror general: fostul şef DIICOT şi adjuncta lui Kovesi
Încă 2 candidaţi la funcţia de procuror general: fostul şef DIICOT şi adjuncta lui Kovesi

Daniel Horodniceanu şi Gabriela Scutea şi-au depus candidatura pentru şefia Parchetului General

Kovesi, după 6 ore de audieri: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa despre acest dosar
Kovesi, după 6 ore de audieri: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa despre acest dosar

Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după mai mult de şase ore de audieri la Secţia de investigare a magistraţilor că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul său.

Kovesi, la CSM: ”Am atâtea acţiuni disciplinare şi verificări cum nu are niciun procuror”
Kovesi, la CSM: ”Am atâtea acţiuni disciplinare şi verificări cum nu are niciun procuror”

Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la ieşirea de la Consiliul Superior al Magistraturii, că are acţiuni disciplinare împotriva ei cum nu are niciun alt procuror, subliniind că există tendinţa de a fi judecată public.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.