Kovesi, după 6 ore de audieri: Mi s-a interzis să vorbesc cu presa despre acest dosar
Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după mai mult de şase ore de audieri la Secţia de investigare a magistraţilor că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosarul său.
"Nu am voie să spun nimic, este o măsură de a-mi închide gura", a declarat Laura Codruța Kovesi la finalul audierilor.
”Face parte din campania de hărțuire”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi, după audierea de la Secția specială pentru investigarea magistraților.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”În acest moment, nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat astăzi. Mi s-a interzis de către procurorul de caz să mai vorbesc cu presa pe acest dosar, ca atare nu vreau să am probleme”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.
”Am o carieră profesională de aproape 24 de ani ca procuror. Niciodată n-am fost cercetată. Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a faptului că mi-am făcut treaba. Nu sunt singura supusă acestor hărțuiri. Sunt cercetați și alți procurori sau judecători. Se iau tot felul de decizii prin care se încearcă intimidarea noastră și reducerea la tăcere”, a mai declarat fosta șefă DNA.
”Știți că sunt rezistentă la stres, de o mie de ori dacă mă veți întreba despre acest dosar vă spun că nu pot vorbi”, a mai spus Kovesi.
”Cu privire la abuzuri, acestea trebuie constatate de instanțe sau de un judecător. Nu știu să fie hotărâri definitive că un procuror din DNA să fi comis abuzuri. În mandatul de procuror șef al DNA au fost peste 70 de magistrați trimiși în judecată inclusiv pentru abuzuri. Am fost prima care am intervenit.
În toate situațiile în care au existat îndicii despre un procuror că a săvârșit fapte penale, inclusiv din DNA am intervenit, am sesizat inspecția judiciară, am sesizat CSM. De asemenea, am sesizat de fiecare dată Inspecția Judiciară. Până nu avem decizii definitive ale instanțelor, nu cred că putem vorbi despre abuzuri”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.
Fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a fost plasată, joi, sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.
Potrivit surselor, lui Kovesi i s-a comunicat că are calitatea de inculpat în acest dosar.
Kovesi a fost audiată peste şase ore la SIIJ, iar la ieşire a declarat că i s-a interzis să vorbească cu presa, considerând că aceasta este o măsură de a-i "închide gura".
Laura Codruța Kovesi a fost audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.
La intrare în sediul SIIJ, Kovesi a refuzat să facă declaraţii.
Kovesi a cerut anchetatorilor, după anumite chestiuni ce țin de recuzare, să vadă dosarul pentru a-și pregăti apărarea și să dea primele declarații. Deocamdată, nu este confirmat că LKC a avut acces la toate dovezile din dosar pentru a da și primele declarații.
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Procurorii SIIJ susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.
"Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt - în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta. (...) În perioada 2010 - aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI", arăta SIIJ.
Procurorii mai susţineau că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost una pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, sebastian ghita,
Dată publicare:
28-03-2019 12:46