Laura Codruţa Kovesi, la întoarcerea în ţară: "E un vot pentru sistemul de justiţie român"
Fosta şefă a DNA s-a întors miercuri după-amiază în ţară, după victoria de la Bruxelles.
Kovesi a fost aşteptată de presă, dar şi de mai mulţi susţinători, la aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Ea a făcut o scurtă declaraţie.
"Sunt foarte onorată, sunt foarte bucuroasă", a spus ea. "Nu e un vot doar pentru mine, e pentru tot sistemul de justiţie român, pentru cetăţenii care susţin statul de drept pentru toţi judecătorii şi procurorii care lucrează sub presiune. Aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, nu am avut sprijinul Guvernului de la Bucureşti, nu l-am cerut şi nici nu îl aştept. Sunt onorată de decizie, dar aştept decizia care se va lua de către politicieni. A fost foarte important pentru mine că m-aţi susţinut."
"Sunt alături de colegii mei judecători şi procurori. Ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România este extrem de grav. Colegii mei se luptă împotriva subordonării justiţiei de către politic"
Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European (LIBE) a decis miercuri prin vot secret să propună numele Codruței Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.
Kovesi a obținut 26 voturi în comisia pentru libertăți civile și justiție! Ea este urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia de libertăţi civile (LIBE).
De asemenea, Kovesi a obţinut marţi seară cele mai multe voturi, 12, în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European.
Ea a fost urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit biroului de presă al Parlamentului European.
Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la sfârşitul anului 2020. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.
Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Laura Codruta Kovesi, parlamentul european, procuror sef european, jean-françois bohnert, Libe, Andres Ritter,
Dată publicare:
27-02-2019 15:58