Lacrimi și aplauze la înmormântarea fiului patronului de la Ferma Dacilor. Gestul pe care Cornel Dinicu l-a făcut la cimitir
După incendiul soldat cu opt morți la Ferma Dacilor din Tohani, DNA a redeschis dosarul în care adjunctul șefului ISU Prahova era cercetat pentru corupție.
Oficialul este acuzat că în 2019 ar fi putut închide Ferma Dacilor pentru neregulile descoperite acolo. Anchetatorii spun că, protejat de pompieri, patronul Fermei Dacilor ar fi încasat un profit de peste 1 milion de euro.
Sâmbătă, și-a înmormântat băiatul, care a ars de viu în dezastrul de la fermă în a doua zi de Crăciun.
Victor Dinicu, mezinul patronului de la Ferma Dacilor, a fost înmormântat la Cimitirul din Voluntari. Înainte, preoții i-au făcut o slujbă în biserica Vatra Luminoasă, unde copilașul a fost botezat acum 11 ani.
Cortegiul funerar a fost escortat de o mașină a Poliției Șocale, iar când a intrat pe poarta cimitirului, mulțimea a început să aplaude.
Cornel Dinicu a ținut pantoful copilului său la piept, iar prietenii și rudele l-au îmbrățișat constant.
Colegii copilului au ținut în mâini crose de hochei și au purtat tricouri cu fotografia lui Victor.
Bărbat: „Îmi pare rău! A fost coleg cu noi la echipă la hochei și îl cunoaștem de foarte mulți ani. Normal că este o tragedie”.
Separat de ancheta tragediei, DNA a redeschis un dosar legat de Ferma Dacilor. Colonelul Elisei Tiberiu Dumitru era adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova în 2019, când, împreună cu o subordonată, ar fi controlat formal Ferma Dacilor din Tohani.
La vremea respectivă, pensiunea lui Cornel Dinicu putea fi închisă pentru că nu ar fi avut nici măcar autorizația de securitate la incendiu. A primit însă doar un avertisment. Deși inspectorii de la ISU ar fi fost obligați inclusiv să amendeze pensiunea.
Ferma Dacilor trebuia închisă în 2019 pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitarii propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinatati.
De aici și suspiciunea unor acuzații grave de corupție de care și colonelul Dumitru și omul de afaceri au scăpat în primăvară, când dosarul a fost clasat.
Procurorii DNA spun că protejarea Fermei Dacilor nu ar fi un caz izolat
După tragedia de Crăciun, șeful Direcției Naționale Anticorupție a infirmat ordonanța de clasare a dosarului penal și a cerut Tribunalului Prahova să confirme redeschiderea urmăririi penale pentru acuzații de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare și luare de mită. Vizați vor fi presupușii pompieri corupți, dar și oamenii de afaceri protejați de isu prahova, inclusiv Cornel Dinicu.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin însă că protejarea Fermei Dacilor nu ar fi un caz izolat. Colonelul Elisei Dumitru ar fi procedat la fel în cazul firmei soției sale. Dar și în cazul unui producător de ceramică din Ploiești care i-ar fi oferit gratuit o chiuvetă în schimbul indulgenței. Iar de la un producător de vinuri din zonă, adjunctul șefului isu care le-ar fi cerut subordonaților să nu dea amenzi, ar fi primit o cutie cu sticle de vin.
Colonelul Elisei Dumitru, care s-a pensionat între timp, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere legat de suspiciunile de corupție ce planeaza asupra sa.