Primele imagini cu patronul Fermei Dacilor, după tragedie. Ținea în brațe fotografia fiului său, care a murit în incendiu
Autoritățile au încheiat cercetările întreprinse în ruinele Fermei Dacilor de la Tohani.
Anchetatorii au găsit noi rămășițe umane și le-au trimis la București pentru a afla dacă aparțin celei de-a opta persoane dispărute sau unei victime deja identificate.
Tot vineri, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgentă, a făcut publice primele concluzii ale anchetei.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
Îmbrăcat în haine negre, patronul de la Ferma Dacilor - Cornel Dinicu - a mers la priveghiul fiului de 11 ani, mort în incendiul de la pensiunea din Tohani.
Bărbatul strângea la piept fotografia copilului. Trupul celui mic a fost depus la o capelă din Sectorul 2 al Capitalei, iar familia și apropiații l-au înconjurat cu flori și lumânări. Sâmbătă va fi înmormântat la un cimitir din Voluntari.
Tot sâmbătă va fi condus pe ultimul drum și Adi Marinescu, unul dintre tinerii turiști morți în incendiu, plâns acum la capela cimitirului Belu. O altă victimă, Vlad Băiceanu - fiul Șefului Direcției de Informații a Armatei - a fost deja înmormântată la Cimitirul Militar Ghencea.
Primele concluzii ale anchetei
Între timp, șeful Departamentului pentru Situații de Urgentă și adjunctul șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență au prezentat primele concluzii, la patru zile de la incendiu. Ferma Dacilor putea fi închisă încă din 2019, au declarat ei, însă nu s-a întâmplat asta pentru că pompierii de la ISU Prahova făceau controale în funcție de interese, spune Raed Arafat.
Raed Arafat, șeful DSU: „Clar că avem indicii că anumite lucruri nu au mers cum ar trebui pe partea de prevenire, dar și pe partea administratorului. Pe partea de incendiu, din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și care alarmează în caz de incendiu și care putea să alarmeze pe cei care dormeau la mansardă nu era funcțională. În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis. aveam baza legală de închidere a acestui amplasament”.
Oficialii DSU vor înainta raportul cu toate neregulile găsite instanței de cercetare penală. Lista este lungă.
Benone Duduc, adjunctul șefului IGSU: „Vicierea actului de autoritate exercitat de ISU Prahova prin implicarea fără drept a comenzii Onspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului șef pe funcție la acel moment. Impunerea unei stări de temere și presiune asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Prim-adjunctul inspectorului șef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv și a dispus participarea acestuia la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor fără a asigura pregătirea controlului”.
În paralel, la Poliția Judeteană Prahova au continuat audierile, iar în cenușa de la Ferma Dacilor au mai fost găsite câteva fragmente osoase.
Ar putea aparține celei de-a opta victime, care nu a fost găsită până acum. Este unul dintre copiii lui Lucian Ene - finul patronului - mort și el în incendiu după ce s-a întors în flăcări ca să își salveze copiii, de 11 și 16 ani.
Resturile umane găsite acum au fost trimise la București pentru expertiză genetică.
Potrivit unor surse din anchetă este foarte greu ca în cenușa de la Ferma Dacilor să mai poată fi identificat ceva - indiferent că vorbim de obiecte sau de trupuri.
Asta pentru că temperaturile au fost atât de înalte în timpul incendiului, încât, de exemplu, farfuriile de porțelan din bucătărie s-au topit. Deși oficial autoritățile nu spun care a fost cauza incendiului, până acum indiciile arată că focul ar fi pornit de la instalația electrică sau din bucătarie, spun surse din anchetă.
Cercetarea la fața locului s-a încheiat, iar pensiunea este acum izolată și păzită, în caz că va fi nevoie ca anchetatorii să revină acolo. Deocamdată, nimic din probele adunate nu confirmă ipoteza unei mâini criminale.
Opt persoane au murit în incendiul de la Ferma Dacilor, șapte dintre ele fiind identificate deja prin probe ADN. Procurorii au audiat mai multe persoane, dar au solicitat și înscrisuri de la autoritățile responsabile de avizarea și autorizarea activității în cadrul punctului de lucru din Tohani.