Laborator de doua milioane de euro. CIAS cumpara tehnologie de ultima ora pentru anchetele in cazul accidentelor aeriene
Dupa ce ani la rand, anchetele in cazul accidentelor aeriene din Romania s-au facut cu intarziere, din lipsa de echipamente, ''Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile'', a inceput sa investeasca.
Pe langa o drona si detectoare de metale si de radiatie, centrul vrea sa cumpere si un cititor de cutii negre. Vom avea astfel al cincilea laborator de acest tip din Uniunea Europeana.
Cristi Tecucean, investigator la CIAS, isi inspecteaza echipamentele. Trebuie sa fie pregatit pentru orice. Asa ca are 4 truse pline. Foarte importante sunt aceste valize in care se transporta cutiile negre.
Alegeri 2024
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
07:37
Ce este fenomenul „spirala tăcerii” și cum a contribuit la succesul fulminant al lui Georgescu. Strategia votanților lui
Cristi Tecucean: "Aceasta mica pentru inregistratorul de voce. Am folosit deja, ultima ocazie Blue Air-ul iesit de pe pista la Cluj."
In mijlocul sediului CIAS troneaza ultima achizitie. O drona de 10 kilograme, care poate filma de la 200 de metri altitudine.
Eugen Suciu, investigator CIAS: “Ne permite vizualizarea de sus a locului. Putem sa simulam tinand cont de distrugerea din zona o traiectorie."
Pentru a fi folosita trebuie inregistrata in Romania, apoi investigatorii vor invata sa o manevreze.
CIAS a cumparat acest detector de metale in 2014, la doua luni dupa accidentul din Apuseni. Atunci antena de pe avionul pilotat de Adrian Iovan s-a rupt, iar investigatorii au cautat-o in zapada, prin padure
Dar pentru ca nu aveau detectorul atunci, antena n-a mai fost gasita. De altfel, familia Aurei Ion a contestat raportul CIAS la ministerul Transporturilor.
Cei de la CIAS sustin ca rapoartele lor sunt corecte, desi uneori pot intarzia pentru ca nu pot citi cutiile negre. Acest lucru se va schimba in doi ani, cand tara noastra va avea acest aparat.
Nicolae Stoica, director CIAS: "Se poate intampla sa ne programeze mult mai tarziu. Putem sa asteptam si o luna jumatate, chiar mai mult"
In acest moment CIAS merge pentru citirea cutiilor negre in Germania, Anglia, Franta sau Italia. Laboratorul complet va costa aproape doua milioane de euro.